Polis ODTÜ'de o silahı kullandı

Güncelleme Tarihi:

Polis ODTÜde o silahı kullandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 18:10

GEZİ Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı’ndan polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastane hayatını kaybeden Berkin Elvan için Ankara ayağa kalktı. Ankara’nın dört bir yanında yapılan gösterilere polisin müdahalesi sert oldu. Polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı ölümcül silah FN-303 silahından çıkan “bizmut” kapsülleri de kullandığı görüldü.

Haberin Devamı

BİR EKMEK, BİR KİŞİLİK EYLEM

Sabah saatlerinde Kızılay Güvenpark’ta bir kişi merdivenlere oturarak oturma eylemi başlattı. Önüne bir ekmek koyan gösterici sessiz bir şekilde saatlerce protestosunu sürdürdü. Öğle saatlerinden itibaren çok sayıda kişi de Güvenpark’a gelerek oturma eylemi başlattı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler ile Ankara İletişim Fakültesi’nde bir grup öğrenci dersleri boykot etti, dersler ise iptal edildi.

İŞTE ANKARA'DAKİ EYLEMDEN İNANILMAZ FOTOĞRAFLAR

ODTÜ’YE MÜDAHALE

ODTÜ yerleşkesi içinde toplanan yaklaşık 2 bin öğrenci Başbakanlığa yürümek istedi. Eskişehir yoluna çıkarak yürüyüş başlatan öğrencilere polisin müdahalesi sert oldu. Polis, öğrencilere TOMA ile boyalı su sıktı ve biber gazı ile müdahale de bulundu. Bu arada polisin Gezi eylemlerinin ilk günlerinde kullandığı FN-303 silahından çıkan bizmut kapsüllerini kullandığı dikkat çekti. Öğrencilerin bazıları müdahale sırasında ODTÜ yerleşkesine kaçarken, bazıları ise yolu trafiğe kapattı. Polis ile öğrenciler arasında kovalamaca oldu. Polislerin, yakaladıkları öğrencileri coplarla şiddet uyguladığı görüldü. Polisten kaçan bir grup öğrenci ise CHP Genel Merkezi’ne sığındı.

ÖLÜMCÜL SİLAH

Haberin Devamı

Ankara polisi göstericilere müdahalede FN-303 silahından çıkan “bizmut” kapsüllerini kullandı. FN-303 silahı birçok Avrupa ülkesinde ölümcül silahlar kategorisine alınarak yasaklanmıştı. Türkiye’de ise ilk kez Gezi eylemleri sırasında kullanılmıştı. Polis kapsülü Gezi eylemlerinden sonra tekrar Berkin için yapılan eylemlerde kullandı.

Polis ODTÜde o silahı kullandı

DURAN KADININ GÖZYAŞLARI

Güvenpark’a gelen bir kadın “duran kadın” eylemi başlattı. Yaklaşık bir saat hareketsiz kalan kadın ardından gözyaşlarını boğuldu. Kadının gözyaşları duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Bu arada çok sayıda vatandaşta alkışlarla protesto gösterisine katılanlara destek verdi.

Kızılay SAVAŞ ALANI

Kızılay’da öğle saatlerinde başlayan toplanmalar öğrenci gruplarının katılımı ile 5 bin kişiye ulaştı. Burada Berkin Elvan fotoğrafları taşıyan ve sloganlar atan grup belediye otobüslerini durdurarak üzerlerine Berkin Elvan fotoğrafları yapıştırdı. Başbakanlık önünde barikat kuran polis akşam 18.30’da göstericileri dağıttı. TOMA ve akreplerle müdahalede bulunan polis göstericilere karşı şiddetin dozunu arttırdı. Ara sokaklara kaçan göstericileri kovalayan polis meydanın her noktasına gaz sıktı. Polisin göstericilerin kaçtığı alışveriş merkezilerine de gaz sıktığı görüldü. Polisin müdahalesi sonucu merkezdeki esnaf kepenk indirdi. Mesai bitimi nedeniyle evlerine gitmek için duraklarda bekleyen vatandaş da gazdan etkilendi. Ara sokaklara dağılan göstericiler sık sık sloganlar atarak meydana yürümek istedi. Güvenpark’ta güvenlik çemberi oluşturan polis toplanan gruplara MÜDAHALE etmeye devam etti. Göstericilerden 27 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

TUZLUÇAYIR’DA MÜDAHALE

Tuzluçayır’da toplanan 500 kişilik bir grup Kızılay’a yürümek istedi. Yolu trafiğe kapatan göstericilere polis müdahale etti. Biber gazı ile müdahale eden polise göstericiler taşla karşılık verdi. Polis göstericilerin Kızılay’a yürümesine izin vermedi. Çatışma ara sokaklarda da devam etti.


Berkin Elvan için müzik susacak sahneler kapanacak



AVUKATLAR DURUŞMAYA GİRMEDİ

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi’nin çağrısı üzerine avukatların büyük bölümü dünkü duruşmalara girmedi. Dernek, üyelerine yaptığı çağrıda, mahkemelere verilecek dilekçelerde “Berkin’in ölümü nedeniyle duruşmalara katılmadıklarının” belirtilmelerini de istedi. Açıklamada, “Berkin Elvan’ı kaybettik. Başbakan tarafından kahraman ilan edilip, destan yazdığı söylenen polislerin azgın saldırısı sonucu katledilen Berkin’in ölümü karşısında acımız ve öfkemiz kelimelerle tarif edemeyeceğimiz kadar büyük” denildi.

Haberin Devamı

SORUMLULARI YARGI ÖNÜNE ÇIKARIN

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada ise sorumluların yargı önüne çıkarılması istenildi. Açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü olarak, Berkin Elvan’ı öldürenlerin ve tüm sorumluların korunmadan ve daha fazla zaman kaybedilmeden bulunmasını, soruşturmanın en kısa zamanda etkili, tarafsız ve bağımsız bir şekilde yapılmasını ve sorumluların derhal yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, bir kez daha, Türkiye’de kolluk kuvvetlerinin cezasızlığının bir an önce sona erdirilmesine; aşırı güç kullanımına dair hızlı, bağımsız ve tarafsız soruşturma başlatmaya; protestoculara ve diğer bireylere kötü muamelede bulunan, hak ihlallerine yol açan fiilleri işleyen ve bu fiillerin emrini veren tüm görevlilerin ve kolluk kuvvetlerinin derhal yargı önüne çıkarılmasına ve cezalandırılmasına dair çağrımızı güçlü bir şekilde yineliyoruz” denildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!