Polis irticayla mücadele için yasa istiyor

Güncelleme Tarihi:

Polis irticayla mücadele için yasa istiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara'da bir araya gelen 80 ilin emniyet müdürü, irticayla mücadele için bazı yasaların bir an önce TBMM'den çıkmasını istedi. Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican ve Genel Müdür Yardımcıları başkanlığında Polis Akademisi'nde toplanan 80 ilin emniyet müdürü Türkiye'nin asayişini tartıştı. Emniyet müdürlerinin çoğu tek tek kürsüye çıkarak isteklerini ve aksayanyönleri dile getirdi. En çok eleştirilen noktaların başında irticayla mücadele yasalarının eksik ve yetersiz olması geldi. Basına kapalı toplantıda gündeme gelen istekler şöyle:

İrticayla ilgili daha kapsamlı mücadele edelim. Kılık kıyafet yönetmeliği uygulansın. Ancak bu konuda gözaltına alınanlar mahkemece serbest bırakılıp, çok komik cezalara çarptırıldığı için idari önlemler yetersiz kalıyor. Başbakanlıkça hazırlanan kılık kıyafet yönetmeliğine uymayanlara verilecek cezaları ağırlaştıran yasa değişikliği bir an önce çıkartılmalı.

Başörtüsüyle ilgili olarak YÖK ayrı, Başbakanlık ayrı genelge yayınladı. Bunların birleştirilerek tek genelge çıkartılması lazım.

Mitingler, vakıflar ve derneklerle ilgili yasa değişikliği bir an önce çıkmalı. Vakıflara da, derneklerde olduğu gibi polisin denetleme yetkisi verilmeli.

Cumhuriyet savcılarının, il emniyet müdürlerinin sicil amiri olması tartışmaya açılmıştır. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. İl emniyet müdürünün sicil amiri validir, bakandır. Bunu kesinlikle kabul edemeyiz.

Medya ve sendikalarla ilgili yeni yasal düzenlemeler yapılsın.

Polislerin intiharlarının nedenleri incelenmeli, gerekli önlemler alınmalı.

Polislerin kılık kıyafet ve bıyık yönetmeliğine uyup uymadıkları daha titizlikle kontrol edilmeli.

Trafik polislerinin halka hitabı daha nazik hale getirilmeli. Polis vatandaşa ‘‘lan’’ diye değil, ‘‘beyefendi, hanımefendi’’ diye hitap etmeli.

Mafyaya karşı son dönemde yapılan operaslonlarda başarı sağlanmıştır. Bu operasyonlar sürdürülmeli, iller arasında bilgi alış verişi ve yardımlaşma devam etmeli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!