Polis Akademisi’nin ilk kadın dekanı

Güncelleme Tarihi:

Polis Akademisi’nin ilk kadın dekanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2001 01:40

Türkiye'de bir ilk daha gerçekleşti ve Ankara Polis Akademisi, Güvenlik Bilimleri Fakültesi dekanlığına Prof. Tülin İçli getirildi. Polis camiasını yakından tandığını ve sevdiğini söyleyen Prof. İçli, akademi mezunlarının artmasıyla birlikte polise yönelik yanlış imajın da değişeceğini düşünüyor.

Prof. İçli'ye göre, Polis Akademisi'nde pek çok üniversiteden daha kaliteli bir eğitim veriliyor.

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nin ilk sivil ve kadın dekanı Prof. Dr. Tülin İçli, amaçlarının halka daha iyi ve kaliteli bir hizmet vermek olduğunu belirterek, bunun için günde 18 saat çalıştığını söyledi. Prof. İçli, hedeflerini de satırbaşları halinde şöyle özetledi:

POLİS GÜVEN VERMELİ

Kimse polisi güç kullanmak üzere eğitmiyor. Polis Akademisi'nde, insan hakları, psikoloji, sosyoloji ve hukuk dersleri veriliyor. Sorun olan değil, sorun çözen polis hedefliyoruz. Bilgisiyle, görgüsüyle, halka yaklaşımıyla güven veren bir polis amiri yetiştirmek için araştırma ve uygulama yapıyoruz.

POLİSLERİ ÇOK SEVDİM

Polis Akademisi'nde sekiz yıldır Kriminoloji dersi veriyorum. İçlerine girince polisleri çok sevdim. Polis Akademisi öğrencileri, eğitim açısından çok iyi yetişiyorlar.

HALK POLİSE GÜVENECEK

Halk, polisin sorununa çözeceğine inanacak ve güvenecek, bu konuda en ufak kaygı duymayacak.

AMİRLE MEMUR FARKLI

Ne yazık ki, polis memuruyla amir birbirine karıştırılıyor ve hatta aynı kişiler sanılıyor. Polis amirlerinin ne kadar iyi yetiştiklerini halk bilmiyor.

18 SAAT MESAİ

Kabul etmek gerekir ki, polislik güç bir meslek. Ama halkımızın, kısa bir süre sonra polis hizmetlerinden çok memnun kalacağına inanıyorum. Bunun için bana düşen her şeyi yapmaya hazırım. Günde 18 saat çalışıyorum ama yorgunluk filan hissetmiyorum. Çok iyi bir ekibiz. Meslekle ilgili eksiklerimi, akademisyen arkadaşlar aracılığıyla gideriyorum.

İÇ GÜVENLİK DOKTORASI

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü'nde, iç güvenlik alanında yüksek lisans ve doktora çalışmaları başlatacağız.

KADIN POLİS AZ

Kadınlar, tüm meslek gruplarında az sayıda temsil ediliyorlar. Poliste de teşkilátın ihtiyacına göre kadın polis alınıyor. Türkiye'de kadınlar belli mesleklerde yoğunlaşıyor. Ülkemizde yaratıcı kadınların sayısı ne yazık ki çok az.

SİLAHA HEVESİM YOK

Ben sivilim. Silahım yok. Silah hevesim de yok. Silahı, mesleki açıdan ihtiyacı olanlar kullanır. Benin beynim kitaplarım. Ben bilgilerimi kullanmak istiyorum.

Şiddete maruz kalan kadınları araştırdı

Prof. Türkan İçli, kadına yönelik şiddet üzerine çalışmaları olan bir isim. ‘‘Benim çalışmalarımdan sonra kadına yönelik şiddet konusunda bazı yasal düzenlemeler yapıldı’’diyen Prof. İçli, şiddet araştırmalarının teknik zorunlulukları hususunda şunları söylüyor:

‘‘Şiddete maruz kalan kadının şikáyetçi olmaması, sorunun kronikleşmesine neden oluyor. 'Niye?' diye sorduğunuzda, 'işim yok, param yok, çocuklarımı babasız yetiştirmek istemiyorum' diyor.’

Bütün suçluları inceledi

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanlığı'na atanan Prof. Dr. Tülin İçli, Muğla Turgut Reis Lisesi'ni birincilikle bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi'nden bölüm ikincisi olarak mezun oldu.

İçli, daha sonra üstün başarı kursu kazanarak master için ABD'ye gitti. Kentucky eyaletindeki Louisville Üniversitesi'nde master yaptı. İçli, ABD'de toplam altı yıl kalan İçli, doktorasını Hacettepe Üniversitesi'nde tamamladı.

İçli, ‘‘Türkiye'de Suçlular’’ konulu bir araştırma yaptı. Bu araştırma için, cezaevlerindeki bütün sıradan suçluları inceledi. Söz konusu kitabıyla bilimsel teşvik ödülü de alan İçli, 1993 yılında profesör oldu.

YÖK, 1997 yılında Prof. İçli'ye, tüm çalışmalarından ötürü ‘‘üstün akademik performans ödülü’’ verdi. Tülin İçli'nin eşi Prof. Dr. Fikri İçli ise İbn-i Sina Hastanesi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!