Polatlı Yüksek Hızlı tren garı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Polatlı Yüksek Hızlı tren garı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 14:45

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Türkiye çok doğru bir yolda yürüyor. Göreve geldiğimiz 8 yılı aşan sürede, zaman zaman tepkilerle karşılaşmış olsak bile, zaman zaman 'Türkiye'de ne oluyor' tarzındaki bir kısım çağrışımlar yapılmış olsa bile ülkemizin yararına olan lafın doğrusunu söyledik, işin doğrusunu yaptık” dedi.

Polatlı Yüksek Hızlı Tren Garı'nın açılışı için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Soluk, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Yüksek Hızlı Trenle Ankara Garı'ndan Polatlı'ya geldi.

Bakan Çiçek, garın açılışında, Türkiye'nin 8 yıl önceki Türkiye olmadığını ifade etti. Ülkenin AK Parti iktidarının göreve gelmesinden sonra çok değiştiğini belirten Çiçek, bu durumu Türkiye'de sürekli yaşayan insanların fark edemediğini, ancak belirli aralıklarla ziyarete gelen araştırmacı, bilim insanı ve siyasetçilerin Türkiye için “Dünyanın parlayan yıldızı” dediklerini aktardı.

İktidarları döneminde en önemli değişimlerin yaşandığı alanlardan birinin de ulaşım sektörü olduğuna dikkati çeken Çiçek, sektördeki önemli başarıların altında Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın imzasının bulunduğunu söyledi.

“Büyük ceddimiz Fatih Sultan Mehmet bir çağı açtı, bir çağı kapadı. Biz de boğazın altından 2 kıtayı birbirine bağlıyoruz” diyen Çiçek, Marmaray sayesinde Çin'den kalkan bir trenin Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu ve Türkiye'yi geçerek Londra'ya ulaşabileceğini kaydetti.
Yıldırım'a uzakları yakın ettiği için teşekkür eden Çiçek, Büyük Atatürk'ün koyduğu çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma hedefinin, ulaşım sektörü sayesinde gerçekleşebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin 2023'te doğudan-batıya, kuzeyden-güneye hızlı tren ağlarıyla örülmüş olacağını ifade eden Çiçek, değişime sırt çeviren ülkelerin küme düşme ile karşı karşıya kalabileceklerini dile getirdi. Türkiye'nin şampiyonluk hedefi olduğunu anlatan Çiçek, bunun için ulaştırma hizmetlerinin büyük önem taşıdığına işaret etti.

“SİYASET GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNEREK YAPILIRSA İBADETTİR”

Polatlı-Haymana yolunun bağlantısının yapıldığını anımsatan Çiçek, Haymana ve Adana arasında yol bağlantı yapılması gerektiğini ve buna yönelik projeyi bu yıl hayata geçireceklerini bildirdi.

Bakan Çiçek, Polatlı'da faaliyet gösteren fakülteye yeni kadrolar verdiklerini, Adalet Sarayı yapımı için de yer teslimi yapılacağını, spor salonunun da bu yıl ki yatırım programında yer aldığını anlattı.

Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dışarıdaki tartışmalar ne olursa olsun, siyasetçilerin kendi aralarındaki atışmaları ne olursa olsun şundan emin olun; Türkiye'nin geleceği garantidir, Türkiye'nin geleceği müemmendir. Türkiye çok doğru bir yolda yürüyor. Göreve geldiğimiz 8 yılı aşan sürede zaman zaman tepkilerle karşılaşmış olsak bile, zaman zaman 'Türkiye'de ne oluyor' tarzındaki bir kısım çağrışımlar yapılmış olsa bile ülkemizin yararına olan lafın doğrusunu söyledik, işin doğrusunu yaptık. Bundan böyle de lafın doğrusunu söylemeye, işin doğrusunu yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biz siyaseti bu iş için yapıyoruz. Çünkü biz siyasette gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünüyoruz.
Eğer siyaset, lafın doğrusu söylenerek, işin doğrusu yapılarak; eğer siyaset gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünerek yapılırsa ibadettir. Türkiye'nin yararına olan da budur. Biz bunu yapmaya devam ediyoruz. İnşallah ülkemizin geleceği bugünden daha aydınlık olacaktır. Milletimiz bugünden daha güçlü, dünyada daha itibarlı ve gelecekte şampiyonluğa oynayan bir ülke olmaya devam edecektir.”

“TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, garı hizmete açarak Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy'un “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda” mısralarının Polatlı'yı aklına getirdiğini anlatan Yıldırım, Türkiye'nin bu topraklarda bağımsızlık mücadelesi verdiğini, Türkiye'nin özgürlük mücadelesinde Polatlı'ya çok şey borçlu olduğunu söyledi.

Her karışında şehit kanı olan Polatlı'nın her türlü hizmete layık olduğunu dile getiren Yıldırım, bu nedenle bakanlık olarak demiryolu ağlarını Polatlı'da birleştirerek yurdun 4 bir yanına ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atıldığını belirten Yıldırım, başta Ankara-İstanbul ve Ankara-Sivas hatları olmak üzere ülkeyi demiryolu ağlarıyla örecek önemli hatların Polatlı'dan geçeceğini ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

“Bugün inşaatı devam eden 2 bin kilometrenin üzerinde YHT projesi hattı var. 11 bin kilometre demiryolunun 6 bin kilometresini yeniledik. Demiryollarında yüzde 100 dışa bağımlıydık. Bugün yüksek hızlı demiryolu raylarını, Marmaray'ın tren setlerini yapan bir Türkiye var. Yurt dışına lokomotif, ray, demiryolu bağlantı ekipmanları ihraç ediyoruz.”

Bölünmüş yollar konusunda da önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden Yıldırım, göreve geldiklerinde bölünmüş yollarla birbirine bağlı olan il sayısı 6 iken bugün 74'e çıktığını bildirdi. Yıldırım, “Bölünmüş yollarla sollamaları bitirdik, siyasette de solu bitirdik” dedi.
Vatandaşların hizmet eden insanlara destek verdiğini, bu nedenle siyasetçilerin az konuşup çok hizmet etmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, “Siz milletin yükünü taşırsanız, o büyük gün gelince milletin omuzlarında gidersiniz” diye konuştu.
Polatlı'ya yapılan tesisin hizmete girmesiyle Ankara-Eskişehir arasında faaliyet gösteren yüksek hızlı trenlerin 2 ile yapılan 4'er seferin de Polatlı istasyonunda da duracağını bildiren Yıldırım, bu istasyondan demiryolu hizmeti alacak öğrenci ve yetişkinlere aylık bilet alımında büyük indirim yapılacağını kaydetti.

GAR, 4 MİLYON LİRAYA MAL OLDU

TCDD Genel Müdürü Karaman, garın bin 200 metrekarelik inşaat alınına sahip olduğunu, 3 yolcu peronu bulunan tesisin yaklaşık 4 milyon liraya mal olduğunu anlattı.

Yüksek hızlı trenlerin Ankara-Polatlı biletlerinin 10 liraya Eskişehir-Polatlı biletlerinin de 15 liraya satışa sunulacağını kaydeden Karaman, garın yüksek hızlı trene özlemle bekleyen Polatlılı vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de gar sayesinde Polatlı'nın gelişeceğini ve başkentin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Ankara'nın bin 702 kilometre karayolu ağı bulunduğunu anlatan Yüksel, bu ağın yarısının 1923-2002 yılları arasında yapıldığını, diğer
kısmının da son 9 yılda inşa edildiğini belirtti.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik de 1892 yılında demiryolunun geçtiği ilçenin bugün “tren üssü”ne dönüştüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından Çiçek, Yıldırım ve beraberindekiler kurdeleyi keserek garı hizmete açtı.

Tören sonrasında Çiçek, basın mensuplarının “Soner Yalçın'ın tutuklanmasına ilişkin açıklamaları nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine, bu tür değerlendirmeleri ayak üstü yapamayacağını belirtti.

Öte yandan, Ulaştırma Bakanı Yıldırım da yüksek hızlı tren seyahati sırasında basın mensuplarının soru sormakta ısrar etmesi üzerine, esprili bir şekilde “Treni Balyoz'a kurban etmeyin” dedi.

Bakan Yıldırım, törenin ardından Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattının geçtiği Polatlı'dan test trenine binerek, hattın belirli bir kesimine kadar seyahat etti. Yıldırım, aynı trenle Ankara'ya döndü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!