Plüton uydularına Hubble onayı

Güncelleme Tarihi:

Plüton uydularına Hubble onayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

NASA’nın Hubble Uzay Teleskopu’ndan merakla beklenen Plüton gözlemleri sonunda ulaştı. Gözlemler uzak gezegen Plüton’un iki yeni uydusunun varlığını kanıtlıyor. Uydular ilk olarak Hubble tarafından Mayıs 2005’te keşfedilmişti. Gözlemler yeni uyduların varlığına kesinlik kazandırırken astronomların Kuiper Kemeri hakkındaki düşüncelerini tazeliyor.

Haberin Devamı

Hubble’ın merakla beklenen Plüton gözlemleri sonunda elde edilerek incelemeye konuldu ve sonuç olarak uzak gezegenin şüpheyle karşılanan iki yeni uydusunun varlığı kesinleşti.

Son gözlemler, Neptün’ün ötesinde başlayan ve içine Plüton’u alan Kuiper Kemeri isimli alanın sanılandan daha karmaşık ve dinamik olabileceğini gösteriyor. Güneş Sistemi’nin eteklerinde yer alan Kuiper Kemeri, buzlarla kaplı cisimlerin sürüler haline bulunduğu gizemli bir yer olarak tarif ediliyor.

 

Astronomlar, yeni keşfedilen uyduların Plüton’un çekim gücüne kapılan yabancı cisimlerden ziyade sistem içerisinde doğmuş olabilecekleri teorisi üzerinde duruyor. Astronomlar bunu, 1978’de keşfedilen Charon uydusu ile ilişkilendiriyor. Teoride, Charon’un da ortaya çıkmasına neden olan iki Plüton boyutundaki cismin yaklaşık 4 milyar yıl önce büyük bir çarpışmaya neden oldukları ve böylece yeni keşfedilen uyduların ortaya çıktığı belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!