Plath'ın bilinmeyen yönleri

Güncelleme Tarihi:

Plathın bilinmeyen yönleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikalı şair Sylvia Plath'in intiharından 35 yıl sonra, eski kocası Ted Hughes, ünlü şairle ilişkisini konu alan bir eser yayınladı. Ve 35 yıllık suskunluk devresine bir son verdi.

Faber and Faber tarafından yayınlanan Birthday Letters (Doğumgünü Mektupları) adlı kitap, Plath’ın yaşamını merak edenler için büyük bir kaynak oluşturacağa benziyor.

Hughes ve Plath 1956 yılında Plath'i Cambridge Üniversitesi'nde Fulbright bursuyla okuduğu sıralarda evlenmişlerdi.

1962'nin Ekim ayında, Hughes, çocuklarını ve Plath'ı başka bir kadın uğruna terk etmişti. Sylvia Plath da 11 Şubat 1963'te kızının ve minik oğlunun yatak odasına süt ve ekmek bıraktıktan sonra başını havagazı fırınına sokarak intihar etmiş ve sevenlerini yasa boğmuştu. Şairin bazı kişisel sorunlarının da daha önceden var olduğu ve Hughes ile tanışmasından 3 yıl önce de intihara teşebbüs ettiği bilinse de, bazı çevreler bu intihardan Hughes'u sorumlu tutuyor.

Birthday Letters, Plath'ın yaşamının bir incelemesi... Kitaptaki 88 şiir, Plath'ın Hughes ile tanıştığı ilk günden, 60. doğumgünü kutlamalarına kadar geçen süre içindeki çeşitli olayları konu alıyor. Şair Andrew Motion, The Times için yazdığı yazıda, kitabın Hughes'un en muhteşem eseri olduğunu belirtiyor ve okurken insanda yıldırıma çarpılma hissi yarattığını söylüyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!