PKK'ya Rus yumruğu

Güncelleme Tarihi:

PKKya Rus yumruğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden birine konuşan PKK lideri Öcalan, Moskova yakınında açtıkları kampın Çernomırdin Hükümeti tarafından kapatılmak istendiğini söyledi. Öcalan, PKK'yı istenmeyen örgüt listesine aldığını belirttiği Rusya'yı tehdit etti.

Rusya'nın önemli bağımsız gazetelerinden Nezavisimaya, PKK lideri Abdullah Öcalan (Apo) ile bir söyleşi yayınladı. Yazıda, Rus Başbakanı Viktor Çernomırdin'in Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya'nın PKK'yı ‘istenmeyen örgüt’ listesine aldığı ortaya çıktı. Rusya'nın Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için ‘yeni bir balayı dönemi başlattığını’ öne süren Apo, ‘Eskiden kolaylıkla mülk edindiğimiz, Moskova yakınlarındaki Yaroslav Kürt köyü, şimdi Rusya tarafından kapatılmak isteniyor, üstelik bizden de ceza parası istiyorlar’ dedi.

Soru-cevap şeklindeki söyleşide, Apo, bir soru üzerine, ‘1998 yılında Türkiye’deki turistik tesisler hedefimiz olmayacak. Bu tür eylemleri yapacak gücümüz olmadığından değil, bizim hedefimize hizmet etmeyeceği için. Kürt harekatı özellikle geçen yıl, dünyada farklı açıdan değerlendirilmeye başladı. Batı'da artık kimse bizi terör örgütü olarak görmüyor. Türkiye'nin şehirlerinde eylem düzenleyerek bu imajımızı bozmak istemiyoruz. Biz zaten Türkiye'nin Güneydoğu ve Karadeniz kıyılarına yayılmış durumdayız. Fazlasına gerek yok' dedi.

Başka bir soru üzerine ise PKK lideri şunları söyledi:

‘‘Yılmaz-Çernomırdin görüşmesinde ekonomik konuların yanısıra Kürt ve PKK konusunun da ele alındığını şimdi hissettik. Biliyorsunuz, Moskova'ya 150 kilometre uzakta bir gençlik kampını arazisiyle birlikte satın almıştık. Birkaç hafta önce Rusya yönetimi bu kampın kendilerine iadesini istedi. Bu talebin neden şimdi ve neden yapıldığını çok iyi biliyoruz. Bizi kamptan çıkarmak isteyen Rusya Hükümeti tadilat için harcadığımız paraları geri vermediği gibi, bizden ceza da istiyor. Kampı elimizden almaya kararlılar.’’

Öcalan ayrıca ‘Moskova yakında yanıldığını anlayacak. Bölgedeki ortağı Türkiye değil, PKK olmalıdır. Bizim Avrupa Birliği, ABD ve hatta Çin ile ilişkilerimiz var. Rusya da bu yolu seçmeli. En azından bölgedeki boru hatları kavgasında, biz Moskova’nın çok daha işine geliriz' diye, üstü kapalı bir şekilde Rusya'yı tehdit etmekten de kaçınmadı.

GÖSTERİ YASAKLANDI

Öte yandan, dün PKK'nın kolu ‘Uluslararası Kürt Dernekleri’nin Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği önünde yapmak istediği gösteri de engellendi.

Moskova Belediyesi'nin verdiği 3 saatlik gösteri iznine rağmen elçilik önüne tek bir militanın gelmemesi üzerine derneği arayan Hürriyet muhabirine, gösterinin iptal edildiğini kabul etmeyen örgüt görevlisi ‘Biz zaten bugün gösteri planlamamıştık’ demeyi yeğledi.

7 PKK'lı daha ölü

Şırnak'taki Gabar Dağı'nda sürdürülen operasyonda dün 7 PKK'lı daha öldürüldü. Güvenlik güçlerinin çarşamba sabahından itibaren Şırnak-Cizre arasında kalan Gabar Dağı'nda başlattığı operasyonun ilk gününde 20 terörist öldürüldü. Şırnak'ın Resor Köprü bölgesinde çıkan çatışmada da 1 PKK'lı öldürüldü. Diyarbakır'ın Kulp ile Bingöl'ün Genç ilçeleri arasında bulunan 24 teröristin öldürüldüğü bölgede aramaların sürdürüldüğü kaydedildi. Son iki günde Gabar ve Kulp'taki operasyonlarda 52'si ölü, 13'ü sağ olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısı 65'e ulaşmış oldu.

Okuyan'ın yeğeni şehit

Şırnak'ın Gabar Dağları'nda çıkan çatışmada 8 arkadaşıyla birlikte şehit düşen ANAP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan'ın yeğeni Şakir Elkovan'ın cenazesi, dün Diyarbakır'dan İstanbul'a getirildi. Ankara'dan İstanbul Atatürk Havalimanı'na saat 11.30'da gelen Yaşar Okuyan, buradan Bakırköy Belediye Başkanlığı binasına gitti. Bir süre dinlenen Okuyan, akşam saat 16.00'da Yeşilköy Askeri Havaalanı'na giderek yeğeni Şakir Elkovan'ın cenazesini teslim aldı. Küçükbakkalköy'de ailesinin oturduğu eve getirilen cenaze, toprağa verilmek üzere memleketi olan Boyabat'a gönderildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!