PKK'ya ilginç bir muhtıra

Güncelleme Tarihi:

PKKya ilginç bir muhtıra
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:03

Devletin güvenlik birimleri, PKK'ya 12 maddelik anlamlı bir muhtıra verdi. Muhtıra, güvenlik birimlerinin hazırladığı bir raporda yer aldı.

Bu konuda hazırlanmış en ilginç raporlardan biri özelliğini taşıyan çalışmada, ‘‘Terör örgütü, işaret edilen uygulamaları sona erdirdiği taktirde, Türkiye'nin, demokrasinin doğal sonucu olarak sorunlarını terör ve bölücü ortamdan uzak olarak değerlendirebileceği açıktır’’ denilerek, 12 maddelik bir muhtıra verildi. İşte muhtıra:

1- PKK'nın isminde bulunan Kürdistan dahil olmak üzere yurtdışında faaliyet gösteren PKK kuruluşlarının adındaki Kürdistan kelimesi kaldırılmalı.

2- PKK özellikle, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde yapılan resmi ya da yarı resmi toplantılara Kürdistan adına katılma gibi bölücü bir uygulamaya son vermeli.

3- Medya TV'nin, Türkçe ve Kürtçe'nin 2 lehçesinde verdiği haberlerde Türkiye'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden Kürdistan ve bu bölgelerdeki illerden de Kürt şehirleri olarak bahsetmemeli. Türkiye aleyhinde sürdürülen ağır propogandaya son verilmeli.

4- Aynı TV kuruluşunun hava durumunda sadece sözü edilen bölgelerdeki illerin hava durumunun Kürdistan adı altında ele alınması uygulaması sona erdirilmeli.

5- Kürt Ulusal Kongresi'nin faaliyetlerine son vermeli.

6- PKK'nın görsel ve yazılı yayınları ile internetteki sitelerinde yer alan Kürdistan haritası ortadan kaldırılmalı.

7- Kürt İşadamları Derneği, Kürt Dil Kurumu, Kürt Bank, Kürt Ansiklopedisi, Kürt İktisat Kongresi gibi projelerin gündemden çıkarılması sağlanmalı.

8- Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşları Türk toplumundan koparma ve terörist Osman öcalan'ın ifadesiyle Kürt ulusu yaratma amacından kesin olarak uzaklaşılmalı.

9- PKK ve yandaşı kuruluşlar tarafından İstiklal Marşı ile Atatürk aleyhinde sürdürülen ve redde dayalı tavra son verilmeli.

10- Uluslararası alanda Türkiye aleyhine faaliyet gösteren Ermeni ve Süryani gruplara destek verilmemeli.

11- Terör örgütünün tüm elemanları ile silah bırakarak, güvenlik güçlerine teslim olmalı.

12- Kürtler, ‘Kürt oldukları için Kürtçe eğitim almalıdır’ mantığı, ‘Kürtler mahkemelerde Kürtçe konuşabilmeli, öğrenimin her çağında Kürt tarihi ve Kürt coğrafyası okumalı, Kürt işadamları ya da Kürt barosu kurabilmeli' zihniyetini de beraberinde getirir. Bu durumda, Kürt ve Türklerin oluşturduğu yüzlerce dernek, vakıf ve oluşum bölünme durumu yaşayabilecek ve bu bölünme topluma yansıyacaktır. Bu yöndeki amaçlar taşıyan zihniyetlerden vazgeçilmeli.

İLGİNÇ YORUMLAR

Bu rapor başkentte, ‘ilginç yorumlara’ yol açtı. Raporu Hürriyet'e yorumlayan bir uzman, PKK'nın bu şartlara uyması ve terörist zihniyetten uzaklaşması halinde, sorunların yeni bir gözle değerlendirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi. Aynı uzman, PKK'nın şartlara uyması halinde, ‘önemli açılımların’ sağlanabileceğini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!