PKK'nın kaçırdığı 3 Alman turist serbest

Güncelleme Tarihi:

PKKnın kaçırdığı 3 Alman turist serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 13:08

PKK'lı teröristlerin 8 Temmuz gecesi Ağrı Dağı’nın 3 bin 200 metre yüksekliliğinde ana kampı basarak kaçırdığı Alman dağcılar Lars Holger Renne, Martin Georg ve Helmut Johann, bugün öğle saatlerinde serbest bırakıldı. 12 gün süreyle teröristlerin elinde kalan dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

PKK'NIN KAÇIRDIĞI ALMAN DAĞCILAR SERBEST...

Dışişleri Bakanlığı'na başvuran ve Ağrı Valiliği'nden izin alan 13 kişilik Alman grup, 4- 11 Temmuz tarihleri arasında Ağrı Dağı’na tırmanış yapacağını bildirdi. Ağrı Dağı’na çıkmak için yerel rehber olarak baba- oğul Halis ve Kemal Keven’i alan yabancı grup, 7 Temmuz günü Ağrı Dağı'na tırmanış başlattı. Alman dağcı grubunun mola verdiği 3 bin 200 metredeki ana kamp, 8 Temmuz'da saat 23.00 sıralarında silahlı 5 PKK'lı tarafından basıldı.

Aralarında kadınların da bulunduğu dağcıları etkisiz hale getiren teröristler, baskını Alman hükümetinin PKK'ya yönelik tutumu ve Roj TV'nin Almanya'daki faaliyetlerine son vermesine misilleme amacıyla yaptıklarını söyledi. Bir süre örgüt propagandası yapan PKK'lı teröristler, grupta bulunan 33 yaşındaki Lars Holger Renne, 49 yaşındaki Martin Georg ve 65 yaşındaki Helmut Johann'ı kaçırdı.

Haberin Devamı

AĞRI'DAN ÇIKAMADILAR

Dağcılara rehberlik yapan Halis Keven ve oğlu Halis'in olayı güvenlik birimlerine bildirmesi ardından bölgede operasyon başlatıldı. Ağrı Dağı çembere alınıp giriş- çıkış yasaklanırken, teröristlerin kaçırdıkları 3 Alman dağcıyı bölgeden uzaklaştırmaları engellendi.

Almanya'dan gelen 6 kişilik güvenlik birimiyle de koordineli hareket edilerek, teröristlerin ellerindeki Alman dağcılara zarar vermesini önlemek için operasyonda çok dikkatli davranıldı.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alınması nedeniyle Ağrı Dağı'ndan çıkamayan teröristler, son iki günde yoğunlaştırılan operasyonlarla iyice bunaldı.

AYNI BÖLGEDE BİR TEPEYE BIRAKTILAR

Etraflarındaki çemberin iyice daraldığını ve yakalanmalarının an meselesi olduğunu farkeden teröristler, bugün saat 11.00 saralarında, 12 gün ellerinde tuttukları Alman dağcılar Lars Holger Renne, Martin Georg ve Helmut Johann'ı, bir tepeye bırakıp kaçtı.

Güvenlik güçleri 3 Alman dağcıyı, yarım saat sonra Ağrı Dağı'nın 3 bin metre yükseliğinde ve kaçırıldıkları 3 bin 200 metredeki ana kampa 500 metre uzaklıktaki tepede bularak, Doğubayazıt'a getirdi. Alman dağcıları 12 gün süreyle ellerinde tutan teröristlerin yakalanması için güvenlikg üçleri bölgede geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Haberin Devamı

Jandarma birliğinde sağlık kontrolundan geçirilen Alman dağcılar, ifadelerinin alınmasından sonra kaçırılma olayından hemen sonra Ağrı'ya gelen polis ekibine teslim edildi.

VALİ: ÇARESİZ KALINCA BIRAKTILAR

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, Alman dağcıların serbest bırakılması üzerine Doğubayazıt'a geldi. Kaymakamlık önünde açıklamalarda bulunan Vali Çetin, özellikle son iki gün içinde yapılan özel operasyonlarla çemberin daraldığını ve teröristlerin çaresiz kaldığını belirtti. Vali Çetin, teröristlerin kaçırdıkları 3 Alman dağcıyı serbest bırakmak zorunda kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Daha önce kamuoyuna açıkladığımız gibi bir yandan jandarma diğer yandan sınır güvenliğinden sorumlu askerler, terörist grubun bölgeyi ve ülkemizi terketmemeleri amacına yönelik yoğun operasyonlar düzenledi. Alman dağcıların can kaybına uğraraması amacıyla özel bir planlama çerçevesinde operasyonlar sürdürülmüştür. Özellikle son iki gündür takip yoğunlaşmış ve çember daralmıştır. Bunun dışında terörist grup rehineleri bir tepeye bırakmış ve kaçmışlardır. Turist dağcılar 30 dakika sonra jandarmalar tarafından alınmış ve ilçeye getirlimişlerdir. Baştan beri bütün bilgileri kamuaoyuyla paşlaştık. Amacımız öncelikle Alman dağcıların canına zarar gelmemesiydi ve bunun için her zaman olağan bir şekilde sürdüğümüz operasyonlardan farklı olarak operasyonlarımızı sürdürdük.”

Haberin Devamı

“ALMAN HÜKÜMETİ TAVİZ VERMEDİ”

Vali Mehmet Çetin, Türk ve Alman hükümetlerinin koordineli çalıştığını alınan sonuçta bunun etkili olduğunu söyledi.

Vali Çetin, “Geçen süre zarfında Türk ve Alman hükümetleri arasında bilgi alışverişi yapılmıştır. Ayrıca Almanya hükümeti de terör örgütüne karşı taviz vermemiş ve kararlı tutum sergilemiştir. Bahsettiğim bu nedenlerle çemberin daraldığını ve amaçlarına ulaşamayacaklarını anlayan, çaresiz kalan terösit grup dağcıları serbest bırakmak zorunda kalmıştır” dedi.

ALMAN HEYETE TESLİM EDİLECEK

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, serbest kalan Alman dağcıların sağlık kontrolünden geçirilioiğini söyledi. Çetin, “12 gündür dağda olumsuz koşullarda yaşayan kişilerin sağlık durumlarının ne şekilde olacağını takdir edersiniz. Adli işlemlerde tamamlandıktan sonra rehineler bir süredir kentimizde bulunan Alman heyetine sağ salim teslim edilecekler ve ülkelerine dönmeleri sağlanacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğubayazıt'ın turizmden önemli pay aldığını, terör örgütünün hem ülkeye hem Ağrı'ya hem de Doğubayazıt'a bu eylemleriyle zarar verdiğini belirten Vali Çetin, “Doğubayazıt'ın gördüğü zararı telafi etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ifade ediyorum” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!