PKK yandaşları polisle çatıştı

Güncelleme Tarihi:

PKK yandaşları polisle çatıştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 17:53

TERÖRİST başı Abdullah Öcalan'a tutulduğu İmralı Cezaevi'nde fiziki saldırıda bulunulduğunu öne sürerek bunu protesto etmek isteyen PKK yandaşları Şanlıurfa'da eylem düzenledi.

PKK ve Öcalan lehine slogan atan grup, daha sonra polise taş ve molotof kokteyleri atarak saldırdı. PKK yandaşlarının eyleminde bir ilköğretim okulunun yanı sıra çok sayıda ev ve işyeri de zarar gördü.

Suruç İlçesi'nde de aynı gerekçeyle yürüyüş yapılırken, DTP Milletvekili İbrahim Binici, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile Ankara'da yedikleri yemeğin daha önceden organize edilmediğini vurgulayarak, “Hükümetten beklentilerimizi söyledik” dedi.

Süleymaniye Mahallesi'nde saat 13.30 sıralarında toplanan yaklaşık 300 kişilik grup Devteşti Mahallesi'ne doğru yürüyüş başlattı. Çoğunluğunun yüzlerini poşular ile gizlediği grupta bulunan birçok kişi ellerinde Öcalan posterleri ile slogan atmaya başladı. Çocukların önde yer aldığı, aralarında kadınların da bulunduğu grup, ‘Apo'suz dünyayı başınıza yıkarız’, Kürtçe ‘Biji Serok Apo’ (Yaşasın başkan Apo) sloganları attı. Ara sokaklarda 2 kilometre yürüyen grup daha sonra Bağlarbaşı Caddesi'ne çıktı. Slogan atarak yürümeye devam eden grup, bu sırada üzerinde Türk bayrağı bulunan park halindeki 07 GM 115 plakalı minibüsü taşlayıp, tekmeledi. Birçok esnaf bunun işyerlerinin zarar görmemesi için kepenk kapattı.

Cadde üzerinde yaklaşık 1 kilometre daha ilerleyen grup, daha sonra aynı güzergahta dönerken, yüzlerini gizleyen birçok kişinin ellerinde taş ve molotof kokteylleri olduğu görüldü. Bağlarbaşı Caddesi'nin polislerce çift yönlü olarak panzerlerle kapatıldığını gören grup üyeleri bir anda ellerinde bulunan taşları çevredeki bina ve işyerleri ile polis araçlarına atmaya başladı.

Bunun üzerine ‘Akrep' ve ‘Panzer' adı verilen polis araçları grubun bulunduğu alana gaz bombası ve biber gazı ile müdahale etmeye başladı. Bu sırada göstericilerin attığı molotof kokteyli ve taşlar polis araçları ile çevredeki birçok işyerine zarar verdi. Polisin biber gazlı müdahalesi ardından ara sokaklara dağılan grup, bir süre sonra farklı sokaklardan çıkarak taş ve molotof kokteyli ile saldırmaya devam etti.

Polisin müdahalesi ile yeniden dağılan grup, Süleymaniye Mahallesi'nin ara sokaklarında sloganlar atarken, gelişmeleri yerinde izleyen Emniyet Müdürü Kutlay Çelik'in talimatı ile bölgeye de çok sayıda çevik kuvvet polisi takviye olarak gönderildi. Alınan geniş güvenlik önleminin ardından araç trafiğine kapatılan caddede polisler hazır olarak beklemeye başladı.

Ara sokaklara dağılan grup, Süleymaniye Mahallesi'nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman İlköğretim Okulu ile TEAŞ Şebeke İşletme Bakım Müdürlüğü’ne ait trafonun güvenlik kulübesine saldırdı. Saldırıda okul ve güvenlik kulübesinin camları kırılırken içindeki malzemeler hasar gördü.

Olayı Suruç'ta öğrenen DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ile DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de Bağlarbaşı Caddesi'de geldi. Burada polisler ile görüşüp gelişmelerle ilgili bilgi alan iki DTP'li milletvekili, daha sonra Süleymaniye Mahallesi'nde bulunan DTP irtibat bürosuna geçerek beklemeye başladı.

Polis ile çatışıp küçük gruplar halinde ara sokaklara dağılan ve zaman zaman sloganlar atmayı sürdüren PKK yandaşlarının yeniden eylem yapma olasılığına karşı bölgede güvenlik üst seviyeye çıkarıldı. Gerginliğin sürdüğü bölgede, polis cadde üzerinde bulunanları evlerine girmeleri ve açık olan işyerlerini zarar görme olasılığına karşı kapatmaları konusunda uyardı.

SURUÇ’TA DA YÜRÜYÜŞ YAPILDI

Kent merkezinin savaş alanına döndüğü Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi’nde de aralarında DTP milletvekilleri İbrahim Binici ile Hamit Geylani’nin de bulunduğu yaklaşık 500 kişi yürüyüş yaptı. DTP ilçe binasından çarşı merkezine kadar yürüyen grup sık sık terör örgütü PKK ve Öcalan lehine Türkçe ve Kürtçe slogan attı.

Belediye binası önünde basın açıklaması yapan Milletvekili Binici, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile yedikleri yemeğe yönelik eleştirilere vurgu yaparak, “Bu organize edilmiş bir yemek değildi. Ancak, Türkiye'de gerekse Dengir Mir Mehmet Fırat, AKP'nin Güneydoğu Bölgesi'nde yani bizim tabirimizle açık söyleyeyim Kürdistan'da seçilen her milletvekilinin altında imzası var. Dolayısıyla son süreç ülkeyi kaosa götürüyor.

Bizler siyaset yapıyoruz. Hükümetten beklentilerimizi söyledik. Dengir Mir Mehmet bey, Kürt sorununun diyalogla çözülme noktasında bazı taraftarlıklar yapması gerektiğini söyledik” dedi. Grup basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

ÇOCUKLARDAN POLİSE MORAL

Şanlıurfa'da, PKK yandaşlarının gösterisine müdahale eden polislere moral için yaklaşık 100 çocuk Sülemanya Mahallesi İpek yol üzerinde giriş çıkışları abluka altına alan çevik kuvvet polisine moral vermek için ellerinde Türk bayraklarıyla polise destek oldu. İstiklal Marşı okuyup ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’, ‘Kahrolsun PKK' sloganlarını attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!