PKK savaşacaksa Irak’ı terk etmeli

Güncelleme Tarihi:

PKK savaşacaksa Irak’ı terk etmeli
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 22, 2007 00:00

Türk askerine yönelik son saldırı sonrası, Erbil’de Barzani ile toplantı yapan Irak Cumhurbaşkanı Talabani, "Savaşmakta ısrar ederlerse, Kürdistan’ı ve Irak’ı terk etmeleri gerekir. Ülkelerine dönmeli ve ne istiyorlarsa orada yapmalılar" dedi. Barzani ise, Türkiye barışçıl bir plan sunmadan, PKK’yı terörist saymayacaklarını söyledi.

IRAK CumhurbaÅŸkanı Celal Talabani ile Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, PKK’nın Türk askerine yönelik son kalleÅŸ saldırısının ardından dün Erbil’e baÄŸlı Selahaddin’de toplantı yaptılar. Toplantı sonrası soruları yanıtlayan iki Kürt liderden Talabani, Ankara’nın son talebini geri çevirerek, PKK liderlerini Türkiye’ye teslim etmeyeceklerini açıkladı. "PKK liderlerinin Türkiye’ye teslim edilmesi, hiç gerçekleÅŸmeyecek bir rüyadır" diyen Talabani, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz hiçbir Kürdü Türkiye’ye teslim etmeyiz, hatta bir kediyi bile. PKK liderleri Kürdistan’ın engebeli daÄŸlarında. Türk Ordusu bütün kudretine, son teknolojisine raÄŸmen onları yok edemedi veya yakalayamadı. Åžimdi biz onları nasıl yakalayıp Türkiye’ye verelim." Talabani, saldırıyla ilgili de ÅŸunları söyledi: "PKK’ya silahı bırakması ve kendisini bir askeri örgütten, sivil ve siyasi bir örgüte çevirmesi çaÄŸrısını yaptık. Ama savaÅŸmakta ısrar ederlerse, Kürdistan’ı ve Irak’ı terketmeleri, burada sorun çıkarmamaları gerekir. Ãœlkelerine dönmeli ve ne istiyorlarsa orada yapmalılar." Kuzey Irak’taki ’Kürdistan Bölge BaÅŸkanı’ Mesut Barzani ise, son terörist saldırı ve çatışmaya iliÅŸkin geliÅŸmeler hakkındaki sorular üzerine, "Türkiye, PKK’ya barışçıl bir plan sunar ve PKK bu planı reddederse, PKK’yı terör örgütü sayarız ama ÅŸu anda öyle birÅŸey yok." dedi.     Â

KENDÄ°MÄ°ZÄ° SAVUNURUZ

Talabani ve Barzani, Türkiye ile PKK arasında, Irak topraklarında yaşanacak bir çatışmada kimsenin tarafını tutmayacaklarını da belirttiler. Talabani ve Barzani, doğrudan hedef alınmaları halinde kendilerini savunmaktan geri kalmayacaklarını da açıklarken, toplantıya katılan Barzani’nin Kürt Yönetim Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dızai de, "PKK bu tür saldırılarla aslında Türk Ordusu ve bölgeyi karşı karşıya getirmeye çalışıyor" dedi.

TALABANÄ° KANAL D'DE

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, terör örgütü PKK’yı şiddeti durdurmaya davet ettiklerini, onların da bunu değerlendirdiğini söyledi. Kanal D’de, Mehmet Ali Birand’ın sorularını yanıtlayan Talabani bütün terör faaliyetlerine karşı olduklarını ifade ederek, "Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. PKK’yı siyasi bir parti olarak kalıp, şiddeti durdurmaya çağırıyoruz. Onlar da aslında yarın bunu düşünüyor olacak" diye konuştu. Bir soru üzerine PKK elebaşlarını tutuklayamayacaklarını söyleyen Talabani, "Onlar kendi bölgelerinde. Onlar bizim yetki alanımızda değiller" dedi. Birand’ın, terör örgütünün elinde rehin alınmış Türk askerinin bulunup bulunmadığına ilişkin sorusunu "Bilmiyorum" diye yanıtlayan Talabani, Türk liderlerden Irak’ın şu anki konumunu anlamalarını beklediğini söyledi.

’TÜRKİYE AKILLI OLSUN’

PKK’nın son terör eylemlerine karşı tepki göstermeyen Irak Parlamentosu ise, TBMM’nin hükümete verdiği tezkereyi kınamakta gecikmedi. PKK’nın Irak topraklarını terk etmesini ve Irak hükümetinin gerekli önlemleri almasını isteyen Irak meclisi, Ankara’ya, ’akıllı olması ve krizle başa çıkmak için Irak hükümetiyle işbirliği içinde çalışması’ çağrısı yaptı.

İRAN’DAN DA DESTEK YOK

Tahran’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hüseyni, "Terörist gruplara karşı koymanın bir ihtiyaç olduğuna inansak da, tansiyonu arttıracak her çözüm bölgede durumu kötüleştirir" dedi. Öte yandan Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Ankara ziyareti sırasında Türk yetkilileriyle sınır ötesi harekat konusunu görüşmediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!