PKK, K. Irak’ı zemin olarak kullanıyor

Güncelleme Tarihi:

PKK, K. Irak’ı zemin olarak kullanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

Şırnak'ta 13 Türk askerinin şehit olduğu son PKK saldırısı dünyada da yankı uyandırdı. İngiliz BBC televizyonu, "Son pusu, sınır ötesi harekát için Türk hükümetine yönelik baskıları artıracak" görüşünü dile getirirken, son saldırının "Türk ordusunun uğradığı en büyük kayıplardan biri olduğunu" bildirdi.

Kanal, Türk hükümetinin sınır ötesi operasyon düzenlemeye isteksiz olduğunu, Ankara’nın ABD ve Irak hükümetlerini önlem almaya çağırmakla yetindiğini kaydetti. Dünya medyasından bazı tepkiler ise şöyle:

Associated Press: Diyarbakır’dan iki F-16 uçağı kalktı ve diğer savaş uçakları da hangarlardan çıkarıldı. Türk ordusu sınır boyunu top atışına tutuyor. Kuzey Irak’taki yönetimin sözcüsü Celal Abdullah ise "Bu konuda endişeli değiliz, çünkü çatışmalar ve top atışı Türk sınırları içinde oluyor. Bu Türkiye’nin iç işi" dedi.

REUTERS: Hürriyet, sınır ötesi bir harekátın masada olduğunu yazdı. Türk ordusu uzun süredir bunun gerekli olduğunu savunuyordu. Kuzey Irak’ı üs edinen Kürt asilere karşı bir operasyon düzenlenmesi yönünde baskı arttı.

AFP: Türkiye, 15 askeri öldüren Kürt asilere nasıl cevap vereceğini değerlendiriyor. Hükümetin daha sert davranması yönünde baskı arttı. Sınırda güvenlik bölgeleri oluşturuldu.

CNN International: Ayrılıkçılar, Türkiye’ye yönelik saldırılarda Kuzey Irak’ı zemin olarak kullanıyor.

New York Times: PKK’nın Kuzey Irak’ta 3 bin kadar militanı olduğu sanılıyor. Türkiye sınırları dahilinde de binlerce asi bulunduğuna inanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!