PKK insan hakları için tehdit

Güncelleme Tarihi:

PKK insan hakları için tehdit
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2006 00:00

Dünyanın en etkili insan hakları kuruluşlardan Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü)’ın 2006 Raporu’nda, polis karakollarında işkencenin önemli oranda önlendiği belirtilirken, PKK’nın yeniden terör eylemlerine başlaması eleştirildi. Raporda, PKK’nın başlattığı terör eylemlerinin siyasi şiddeti artırdığı ve güvenlik güçlerini "tahrik ettiği" vurgulandı. www.hrw.org sitesinde tamamı yayımlanan raporda, Türkiye’de şu konularda insan haklarının ihlal edildiği ifade edildi:

Başörtülü öğrencilerin okullara, başörtülü avukatların mahkemelere alınmaması,

Şemdinli’de bir kitapçı dükkánına atılan el bombası sonucunda bir kişinin ölmesi ve sekiz kişinin yaralanması,

İstanbul’da Dünya Kadınlar Günü’nde gösteri yapan kadınlara karşı polisin çok sert davranması,

İnsan hakları savunucularına karşı gösterilen hoşgörüsüzlük ve insan haklarından söz edenlerin "düşman" gibi algılanması,

Güneydoğu’da köylerini terkedenlerin geri dönüş konusunda yaşadıkları güçlüklerin çözümlenmemesi.

Raporda en ağır eleştiri ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ye yöneltildi ve, ABD ordusunun sivilleri korumak için hiçbir tedbir almadığı vurgulandı. Ayrıca, ABD Başkanı George Bush’un şüphelilere işkence yapılmadığı konusundaki açıklamaların da tamamiyle gerçek dışı olduğu belirtilerek, "2005 yılında, gözaltındakilerin insan haklarının ihlal edilmesinin, Bush yönetiminin terör şüphelilerini sorgulama stratejisinin temel bir parçası olduğunun açığa çıktı" denildi.

Karakollar hızla düzeliyor

2006 Raporu’nda polis karakolları hakkında şu satırlar yer alıyor: "Gözaltının ilk anlarından itibaren bir avukatla görüşme hakkı da dahil olmak üzere, gözaltındakiler için alınan daha ileri önlemler sayesinde, kötü muamele konusundaki raporlar azalmaya devam ediyor. Güneydoğu’nun ücra köşeleri de dahil olmak üzere, polisin kanun ve kurallara riayeti genelde iyi. Ancak bazı polis karakolları hakkında hálá dayak ve işkence raporları gelmeye devam etti."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!