PKK bu raporlara inandı

Güncelleme Tarihi:

PKK bu raporlara inandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 14:10

Hendekler kurarak saldırılarını kentlere taşıyan terör örgütü PKK'nın Kandil'deki yönetimini, kentlerdeki PKK'lıların gönderdiği raporların yanılttığı belirtildi. Al Monitör'den Mahmut Bozarslan, kentlerdeki PKK kadrolarının Kandil'e "Özyönetim ilan edersek halk ayaklanmaya hazır" denilerek raporlar gönderildiğini ve PKK'nın bu raporlar doğrultusunda saldırılarını kentlere taşıdığını yazdı.

Haberin Devamı

Al Monitör yazarı Mahmut Bozarslan'ın "PKK şehirlere nasıl geldi?" başlıklı yazısı, aylardır yüzlerce kişinin hayatına malolan hendeklerin nasıl kurulduğuna dair ilginç ipuçları içeriyor. Bozarslan, terör örgütü PKK'nın kentlerdeki kadrolarının Kandil'e gönderdiği ve halkın ayaklanmaya hazır olduğu yönündeki raporlarının kentlerdeki saldırıların başlatılmasında etkili olduğuna dikkat çekti.

Bozarslanın yazısından dikkat çeken bölümler şöyle:

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki en eski caddelerden biri olan İzzetpaşa caddesinde bir ayakkabı boyacısı… Adı Vahit Çetin, bir yandan işini yapıyor bir yandan yaşanan olaylarla ilgili yorumlar yapıyor. 65 yıldır, şimdilerde operasyon yapılan, Hasırlı mahallesinde yaşıyordu. 50 yıldır aynı kaldırımda ayakkabı boyuyordu. Yaşanan olaylara anlam veremese de kendince yorum yapıyor: ”Bunlar (PKK) halkın kendilerinin yanında olacağına inanmıştı. Halk onlarla birlikte ayaklanacaktı. Mahalleyi silah ve bombayla doldurdular ama bombalar patlayınca herkes kaçtı. Yanlarında kimse kalmadı...”

Haberin Devamı

‘Halk ayaklanacaktı’ görüşü aylardan beri bölgede dillendirilen bir iddia. Hatta PKK’nın da buna güvenerek çatışmaları şehir merkezlerine taşıdığı da konuşuluyor. Peki PKK nasıl ikna oldu? Birçok kesimin açık ya da örtülü olarak karşı çıktığı hendek ve barikat yöntemine neden başvurdu?

Bu konuda ortaya atılan iddialardan en önemlisi şehirlerden PKK yönetimine gönderilen raporlar. Yazılı olarak gönderilen raporların yanı sıra yüz yüze görüşmelerde aktarılan bilgiler de mevcut.

Al-Monitor’un yaptığı araştırma bu raporlardan Kürt siyasetine yakın ve siyasetin içinden birçok kişinin haberdar olduğunu gösteriyor. Al-Monitor’a konuşan ve isminin güvenlik gerekçesiyle gizli kalmasını isteyen bir kişi, şehir çatışmalarına 2014 yılında 50 kişinin öldüğü Kobani olaylarından sonra karar verildiğini söyledi.

PKK O RAPORLARI YAZANLARIN PEŞİNDE

Aynı kişi bu eylemlerden sonra örgüte gönderilen raporlarda halkın ayaklanmaya hazır olduğunun vurgulandığını belirterek, “Halkın halk savaşına hazır olduğunu yazdılar çizdiler. Bu kararın bunun üzerine alındığını düşünüyorum” dedi. Bu kaynak şimdi örgütün yanlış yönlendirme yapan kişileri tespit etmeye çalıştığını belirtti.

Haberin Devamı

Bu konuda bilgi sahibi olan başka bir kişi de yıllardır bölgede gazetecilik yapan biri. O da adının yazılmasını istemiyor. Örgütün şehir merkezlerindeki birimlerinin 7 Haziran’daki seçim sonuçlarını yanlış yorumladığını düşünen bu kişi, “HDP’nin yüksek oy aldığı yerlerde seçmenlerin tamamının ayaklanma politikasına arka çıkacağını sandılar. Topluma PKK’nin 600 bin milisi olduğu bilgileri yayıldı. Bu bilgiler dağ kadrolarına kadar gitti. Mesela Diyarbakır-Bingöl karayolunda hendekler kazıldı. O dönem çözüm süreci olduğu için devlet karışmadı. Bu da aşırı bir güven getirdi. Bunun ardından, çatışmaların şehirlere taşınmasına neden olan özyönetim örgütün önüne konuldu. PKK de kabullenmek zorunda kaldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

HENDEKLER HDP'NİN YÜKSEK OY ALDIĞI YERLERE AÇILDI

Bu kaynağın dikkat çektiği noktalardan biri seçim sonuçlarının hendek ve barikat politikasına destek olarak yorumlanması. Eylemlerin yapıldığı yerler bu iddiayı doğrular nitelikte. Örneğin HDP çatışmaların yoğun yaşandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 7 Haziran’da yüzde 79 oy almıştı. HDP hendek ve barikatlar nedeniyle çatışmaların yaşandığı diğer yerlerden Şırnak’ın Cizre ilçesinde yüzde 91, Silopi’de yüzde 89, Mardin’in Nusaybin ilçesinde de yüzde 90 oy almıştı.

PKK’nın eski yöneticilerinden Hüseyin Turhallı eskiden beri örgüte bu tarz raporların geldiğini söyledi. Al-Monitor’un sorularını yanıtlayan Turhallı, raporların sadece zamanlama üzerinde etkili olabileceğini belirterek, “Mesele sadece bu raporlar değil. Rojava ayağı var, bir ihtimal dışarıdan verilen bir umut var. Tabii bir de devletin kışkırtmalar var. Raporlar ancak ve ancak zaman üzerinde etkili olur. PKK’de bir plan ve program varsa raporlar sadece onun zamanını belirler” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!