PKK başladığı yerde bitti

Güncelleme Tarihi:

PKK başladığı yerde bitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

PKK'nın 1984'te ilk terör eylemini yaptığı Siirt'in Eruh İlçesi'sinde büyük bir değişim yaşanıyor. Halı sahaları, okullarda dil öğretim laboratuvarları, güzellik salonları ve papyonlu garsonların çalıştığı internet cafe'leri sıradan yaşamın bir parçası haline geldi.

İşte Eruh’un yeni çehresi

PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihinde baskın düzenleyerek ilk eylemini gerçekleştirdiği Siirt'in Eruh İlçesi'nde 16 yılda çok şey değişti.

Olayların göbeğinde yıllarca kanayan bir yara olan Eruh, terörün büyük çapta önlenmesiyle gençlerin İnternet cafe'leri ve halı sahaları doldurduğu, kadınların akın ettiği kuaför salonlarıyla modern bir kente dönüştü.

Adı yıllarca terörle anılan Eruh'ta, bölücü terör eylemlerinin büyük çapta önlenmesiyle hızlı bir değişim başladı.

VE İLKLER DÖNEMİ

1.5 yıl önce Eruh'a atanan Kaymakam Cemil Özgür Öney, ilk olarak 1984 yılındaki baskında şehit düşen onbaşı Süleyman Aydın'ı ölümsüzleştirdi. PKK teröründe ilk şehit olan Süleyman Aydın'ın anısına ilçe meydanında yaptırılan büyük bir saat kulesi, 15 Ağustos 1999 tarihinde açıldı. Altında bir de çeşme bulunan Şehit Onbaşı Süleyman Aydın Saat Kulesi, ilçenin çehresini değiştirdi.

Yıllarca insanların terör yüzünden sokağa bile çıkamadığı 7 bin 152 nüfuslu Eruh'ta, huzur ortamında peşpeşe ilklere imza atılmaya başlandı. Kaymakam Cemil Özgür Öney, Sosyal Yardımlışma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla, ilçede ilk kez kadınlar için güzellik salonu açılmasını sağladı.

Eruhlu gençler, terör yıllarından sonra halı sahaya da kavuşmanın keyfini sürüyor. Yıllarca kahvehane köşelerinde vakit öldüren Eruhlu gençler, şimdi halı sahada futbol oynuyor. Saati 3 milyon liradan kiralanan halı sahada futbol oynayan gençler kadar, onların maçını seyretmek için toplanan Eruhlular da bundan mutluluk duyuyor.

İnternet cafe’de papyonlu garsonlar

Eruhlu girişimci Vahap Sevilgen tarafından açılan Çağdaş İnternet Cafe gençlerin ilgi odağı oldu. Burada bilgisayarların başına geçen gençler Türkiye'nin birçok bölgesindeki yaşıtlarıyla iletişim kurup 'chat' yapıyor.

İnternet cafe'ye, sadece erkekler değil, kadınlar da gelip, bilgisayarların başına geçerek dünyadaki gelişmeleri izleyebiliyor.

Hem Çağdaş İnternet Kafe'nin sahibi Sevilgen, hem de gençlerin, yetkililerden bir isteği daha var. O da cafe'nin, saat 24.00'ten sonra da açık tutulabilmesi. Sevilgen, ‘‘Hatlar saat 24.00'ten sonra rahatlıyor. Gençler bu saatten sonra daha rahat iletişim kurabiliyor. Ancak Emniyet yasalar gereği bu satten sonra açık kalmamıza izin vermiyor. Emniyet'in bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz’’ dedi.

Müthiş gelişmeye Kaymakam bile şaşırdı

Bölücü terörün büyük ölçüde önlenmesinden sonra Eruh'ta büyük bir değişime imza atan Kaymakam Cemil Özgür Öney, ilçede feodal yapı nedeniyle ikinci plana atılan kadınları sosyal ve toplumsal yaşamda erkekle birlikte eşit düzeye çıkarmak için büyük çaba harcadıklarını, bunda da başarılı olduklarını söyledi.

ERUH, KİLİM VE FISTIKLA ANILSIN

Eruh'ta ekonominin yıllardır tarım ve hayvancılığa dayandığını, amaçlarının bacasız sanayi kurmak olduğunu belirten Kaymakam Öney, şunları söyledi:

‘‘Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kurulan atölyelerinden elde edilen gelirle ilçenin birçok ihtiyacını karşılıyoruz. Burası terörün ilk eylem koyduğu yer olduğu için en büyük zarar gören yerleşim yerlerinden biri. Halk şimdiye kadar terör ve fakirlikten başka birşey görmedi. Güvenlik güçlerimizin kararlı çalışmalarıyla huzur ve güven ortamı sağlandı. Biz de halkla el ele vererek artık Eruh'un terörle anılan imajının değişmesi gerektiğini düşündük. Eruh bundan sonra kilim ve fıstığıyla anılsın. Ben de buraya atanırken biraz tedirgin oldum. Ancak buraya geldikten sonra durumun böyle olmadığını gördüm.’’

Kanlı manzara geride kaldı

PKK ses getiren ilk eylemini 1984 yılında, 14 Ağustos'u 15 Ağustos'a bağlayan gece, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin şendinli ilçesini basarak gerçekleştirmişti. Daha sonra ölen ve adına örgütün kamp kurduğu Mahsum Korkmaz öncülüğündeki bir grup PKK'lı, Eruh ilçe merkezini basarak, ilçedeki jandarma karakolunda görevli onbaşı Süleyman Aydın'ı şehit etti. PKK'lı teröristler kahvelerde bulunan vatandaşları ilçe meydanına toplayıp etkisiz hale getirdikten sonra örgüt propagandasını yaptı. Bazı militanlar da cami hoparlöründen PKK'yı tanıtıcı ve övücü konuşmalar yaptı. Böylece yıllarca sürecek PKK terörü, Şemdinli ile birlikte Eruh'tan başlatıldı, onbaşı Süleyman Aydın da bu mücadelede ilk şehit oldu.

Laboratuvarda dil eğitimi

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile Eruh Kaymakamlığı ve Alay Komutanlığı'nın ortak çalışması sonucu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı binasında açılan modern eğitim merkezi, öğrencilere hizmet veriyor. Merkezde bilgisayar destekli İngilizce kursunu bitiren ilk 54 öğrenciye sertifikaları verildi. Eğitim atağına kalkan Eruh'ta, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından açılan biçki-dikiş, trikotaj, konfeksiyon, kilimcilik kurslarına da yüzlerce genç kız devam ediyor.

Kadınlara güzellik salonu

Değişimle birlikte Eruhlu kadınlar da güzellik salonuna kavuştu.

Eruhlu hanımların büyük ilgi gösterdiği güzellik salonunda saç yaptırmanın yanı sıra manikür ve pedikür hizmeti veriliyor.

Kadınlara kuaförlük mesleğinin de öğretildiği güzellik salonundaki görevliler, kısa süre içinde merkezde cilt bakımının da yapılacağını söylediler.

Eruh’un halı sahası, yıllarca kahve köşelerinde vakit öldüren gençler için bulunmaz bir eğlence mekanı. Onları futbol oynarken seyredenler de bu eğlenceden faydalanıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!