PKK askeri olarak yenildi

Güncelleme Tarihi:

PKK askeri olarak yenildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 00:27

Prof. Dr. Baskın Oran, PKK’nın Diyarbakır saldırısını üstlenirken "Bizim yerel birimlerimiz yapmış, halktan özür dileriz" açıklaması yapmasını "PKK askeri olarak yenilmiş bir örgüttür" diyerek değerlendirdi.

DTP’nin önceki günkü grup toplantısında, PKK’yı eleştiren konuşmasıyla DTP milletvekillerinin de desteğini alan Oran, PKK’nın yenilgisini Hürriyet’e üç başlıkta açıkladı: "PKK askeri olarak yenildi. Askeri bakımdan 1990’ların başında bölgede ciddi bir kontrole sahipti. Hava karardıktan sonra garnizonlardan konvoyla bile çıkılamıyordu. Bu süreç bitti. İkincisi, en kolay insan öldürme yöntemiyle sınırlı kaldı. Mayın en kolay insan öldürme yoludur ve bu da PKK’nın zayıflığını gösterir. Son alarak ise, belli bir noktadan sonra fazla yapılan bir şey kötü sonuç verir. PKK bir dönem kendi açısından iyi bir şey yapıyordu. Şimdi bu aleyhine döndü. Örneğin Kürt esnaf PKK eylemleri nedeniyle ticaret yapamaz hale geldi. Küçük ve orta burjuvaziyi temsil eden TOBB’un Doğu Ergil’e, büyük burjuvazinin temsilcisi TÜSİAD’ın da 1997 yılında Bülent Tanör’e hazırlattığı raporların anlamı budur. Her iki kurum da, ’Artık yeter demek’ zorunda kalmıştır."

Prof. Baskın Oran, Türkiye’nin yapması gerektiğini düşündüklerini de şöyle özetledi: "Aynı şey Türkiye Cumhuriyeti için de geçerlidir. PKK’nın zayıflığından yararlanıp son derece radikal adımlar atması gerekir. Oysa devlet ve PKK yeniden şiddet kullanmaya başladı. Ben hükümete, devlette, PKK’nın bu zayıf durumundan yararlanarak reform yapma ihtiyacını görmüyorum. Örneğin 301’in tamamen kaldırılması gerekir. Devlette Kürt sorununu, terör sorunu olarak görme eğilimi var. Böyle hiçbir şey halledilmez. PKK Kürt sorununun halledilmemesinin bir sonucudur. DTP çekiçle örs arasında sıkıştı. Örs Türkiye Cumhuriyeti’dir, çekiç de PKK. Her ikisi de DTP’yi kapattırmak için uğraşıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!