PKK aradan çıkarsa Irak’ı ihya ederiz

Güncelleme Tarihi:

PKK aradan çıkarsa Irak’ı ihya ederiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 00:00

Washington yolunda, ABD Başkanı Bush ile bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Gül ile, Türkiye-ABD ilişkilerinin son durumunu konuştuk. ABD ile yakın geçmişte yaşanan hayli sıkıntılı dönemin atlatıldığını belirten Gül, Irak için de az ve öz konuştu: "PKK aradan çıkarılsın, Türkiye’nin Irak’a katkısı ona katlanır, hatta daha da artablilir..."

Haberin Devamı

Ankara-Washington

CUMHURBAŞKANI
Abdullah Gül, Washington yolunda Türkiye-ABD ilişkileri için son derece olumlu ifadeler kullandı, bölge ve Irak ’ın geleceği konusunda iki ülke politikalarının üst üste çakıştığı yorumuna hak verdi. Gül, "Terör örgütü aradan çıkartılırsa Türkiye ’nin Irak’a yardımı, katkısı on katına yükselir, hatta daha da artabilir" dedi.

Abdullah Gül, ABD gezisine çıkarken 8 gazetecinin sorularını yanıtladı:

ABD ’den beklentiler neler?

- ABD, Türkiye’nin herhangi bir müttefiki değil, en önemli müttefiki. İki ülke ilişkilerinin ikili neticeleri; bölgeye, çevreye neticeleri var. O yüzden bu geziler önemlidir.

Yakın geçmişteki çalkantılar, sıkıntılar aşıldı mı?

- PKK ile mücadelede gelinen yeni safha ve Irak ’taki gelişmeler o dönemin atlatıldığını ve yeni dönemin başlamakta olduğunu gösteriyor. Güven ortamı yaratıldı.

KERKÜK İÇİN HERŞEY BİTMEDİ

İki ülkenin Irak politikaları yakınlaştı mı?

- Hedef birliği var. Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünü ABD de birinci hedef olarak koydu. Aksinin başarısızlık ve en kötü alternatif olduğunu biliyorlar.

Politikalar çakışıyor mu?

- Evet, detaylarda farklılıklar olabilir.

Kerkük’te de aynı politikalar mı izleniyor?

- Kerkük için sistemli bir çalışma yürüttük. Ama her şey bitti diyemeyiz.

Başkan Bush sizinle görüştükten sonra Ortadoğu gezisine çıkacak...

- Aslında güzel olacak doğrusu. Bu bölgeyi iyi biliyoruz. Seyretmekle kalmayacağız. Anlatacağız. Doğru bildiğimi ısrarla anlatırım. Sonradan "İyi ki ısrar ettin" derler.

ABD ile PKK ’ya karşı işbirliği iyi gidiyor mu?

- Hiç şüphesiz, teröre karşı ortak tavır dönüm noktası oldu.

Nasıl?

- Son şehitlerimiz verdik. Dağlıca şehitlerinden sonra olağanüstü toplantılar yaptık. İlgili hükümet üyelerini ve komutanları davet ettik. Planlarımız hazırdı, ama Irak’ı ve hava sahasını kontrol eden müttefikimizle birlikte yapmak daha uygun olur diye düşündük. Başbakan gitmeden ben Başkan Bush ile görüştüm. ABD büyük bir makine gibi dünyanın her yanıyla uğraşıyor, ama ilgisini çekmeyi başardık.

Başarılı olundu yani.

- Terör örgütü aradan çıkarılırsa Türkiye’nin Irak’a yardımı, katkısı Irak ’ın kuzeyi dahil on misline çıkar.

On katına çıkar diyorsunuz?

- Hatta daha da fazla artabilir.

Yardım mı, yoksa ticaret ve yatırımdan mı söz ediyorsunuz?

- Hem ekonomik, hem siyasi, hem güvenlik, her şey.

MGK’nin başı olarak eve dönüş ve diğer önlemler hakkında mesaj var mı?

- Terörü bitirmek bizim için hayat memat meselesidir. Bu amaçla, terör organizasyonunu bitirmenin bütün yolları devrede olur. Amaç, şehit annelerinin yanına bir yenisini, gazilere bir tane daha eklememek. Ama hangi yöntem, unsur, ne zaman, nasıl kullanılır, bu uzmanlık işidir. Silahla karşınıza çıkana daha ağır silahla karşılık verirsiniz, ekonomik, siyasi ve psikolojik ve diğer dediğimiz önlemleri de kullanırsınız.

Bazı yazarlar kısa bir görüşme yapacağınızı yazıp, "fast food diplomasisi" eleştirisinde bulundular...

- Program belli, yemek belli, saatler belli.

BELKİ HAMBURGER VERİRLER

Yani fast food değil öyle mi?

- Dur bakalım belki de hamburger veya piza verirler yemekte... Bu iddiaları ABD basınına dayandıranlar oldu, baktım bir gazetede bir Türk gazetecinin imzasıyla yazı çıkmış. O hanım (gazeteciler Tülin Daloğlu’nun ismini veriyor), Cumhurbaşkanlığı adaylığım sürecinde de çok yazmıştı.

Başkan sizi ne zaman davet etti?

- Seçilince ilk tebrik eden oydu. Sayın Sezer’i geçirir geçirmez, 2-3 dakika sonra konuştuk. Davet etti, Büyükelçi 2008 başına planladı. Başbakan’ın ziyaretinde açıklandı.

Bush’un yanı sıra Rice ve Cheney ile neden görüşüyorsunuz?

- İş yapmaya gidiyoruz, ne kadar çok kişiyle görüşürsek o kadar iyi. Cheney kuvvetli bir siyasetçi, enerjide sözü geçiyor. Rice ile birlikte çalıştık, kahvaltıya gelmek istedi, uygun gördüm. Savunma Bakanı da gelecek.

Yaveri arabaya almadılar

ABD
temaslarında CIA ajanları tarafından korunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı protokolü gereği arabada bulunması gereken Yaveri Kurmay Albay Metin Özbek, Beyaz Saray protokolü nedeniyle makam aracına alınmadı. Cumhurbaşkanı Gül, dün ikamet ettiği Intercontinental Otel’den Merkez Bankası’nın Çağdaş Türk Resim Sanatı Koleksiyonu’nu ziyaret etmek için ayrıldı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı porotokolüne göre makam aracında oturması gereken Gül’ün Yaveri Kurmay Albay Özbek, CIA ajanlarınca arabaya bindirilmedi.

Zor coğrafyada ’sağlam ortaklık’

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray ziyaretinde "PKK ortak düşman" ifadesiyle yeni bir dönem açılan Türkiye-ABD ilişkilerinde ’sağlam ortaklık’ teması gündeme geliyor. Bugünkü Bush-Abdullah Gül görüşmesi öncesinde taraflar, ’zor coğrafyada sağlam ortaklık’ için işbirliği imkanları araştırılmasında anlaştı.

Ailesi ABD’de, Emre pistte

/images/100/0x0/55ea95b0f018fbb8f8898b37


CUMHURBAŞKANI
Abdullah Gül’ün, haftasonu tatilini Ilgaz Kayak Merkezi’nde geçiren 16 yaşındaki oğlu Mehmet Emre Gül, snowboard dersi alarak slalom yaptı. TED Koleji’ndeki okul arkadaşları kayak yaparken aldığı 1 saatlik bir snowboard dersinin ardından slalom yapmaya başlayan Gül, gösterdiği başarı karşısında eğitmeni Dağbaşı Oteli’nin işletmecisi Eray Öztürk’ü şaşırttı. Ilgaz Dağı’nın doğal güzelliklerine hayran kalan Mehmet Emre Gül, en kısa sürede babasından izin alarak tekrar geleceğini ve daha uzun süre kalacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!