Piyasalarda bayram havası

Güncelleme Tarihi:

Piyasalarda bayram havası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 09:19

Euro bölgesi ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) birlikte hazırladığı 750 milyar euroluk acil yardım fonu piyasalarda tarihi yükselişleri de beraberinde getirdi. Avrupa borsaları sert değer artışları yaşarken, İMKB'de de yükseliş yüzde 7'yi aştı. Dolar/TL ise 1.52'e kadar indi.

Haberin Devamı

                Â

 

Avrupa'da yaÅŸanan borç krizinin küresel çapta yayılma tehlikesinin yarattığı endiÅŸelerle Cuma günü ABD'deki iÅŸlemlerde 1.2755 seviyesinde bulunan euro/dolar paritesi acil yardım fonu kararıyla 1.31'e kadar çıktıktan sonra öğleden sonra iÅŸlemlerinde yeniden 1.2840'a geriledi.  Â

 

Euro, Avrupa’daki borç krizin küresel piyasaları, iki yıl önce batan ABD’li yatırım bankası Lehman Brothers gibi etkileyeceÄŸi endiÅŸeleri arasında, geçen hafta 1.2523 ile son 14 ayın en düşük seviyesine gerilemiÅŸti.Â

 

Haberin Devamı

İç piyasada dolara kıyasla değer kaybı daha sınırlı kalan euro 1.9560 seviyesinden işlem görürken, pariteye bağlı olarak gerileyen dolar/TL ise 1.52'e kadar indi. Euro/TL paritesi gün içinde 1.98, dolar/TL ise 1.51'i gördü. 

 

Asya merkezli varlık yönetimi şirketi kıdemli analistlerinden Jun Kato gelişmelerle ilgili Dow Jones Newswires'a yaptığı değerlendirmede, "Yunanistan'da yaşanan borç krizinin bölgedeki diğer ülkelere yayılacağı endişesinin azalmasıyla döviz piyasasında şu anda bir güven söz konusu" dedi.

 

Ancak Jun, gelecek kötü bir haberde euronun yeniden deÄŸer kaybetmeye baÅŸlayacağı uyarısında da bulundu.         Â

 

BORSALARDA SERT YÃœKSELÄ°Åž

Oluşturulacak rekor büyüklükteki fonun olumlu etkisiyle güne yükselerek başlayan Avrupa borsaları gün içinde artışlarını sürdürdü. İngiltere’de Londra FTSE 100 yaklaşık yüzde 4.6, Almanya'da Frankfurt DAX 30 yüzde 4.7 ve Fransa'da ise Paris CAC 40 Endeksi ise yüzde 9.3'e yaklaşan değer kazancı yaşadı.

 

Haberin Devamı

Yardım fonu kararı, tüm Avrupa borsalarında olduğu gibi borç krizinin odağındaki Atina'da da bahar rüzgarları estiriyor. Gün hızlı başlayan Atina Borsası ilk seansta Cuma gününe göre yaklaşık yüzde 9 yukarda işlem gördü. Atina borsasındaki yükselişin başını ise bankacılık, doğal kaynaklar, sağlık sektörleri çekiyor.

 

Öte taraftan borç krizden etkilenebilecekleri iddia edilen Portekiz, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin hisse senetleri piyasalarında sert yükselişler yaşanıyor. Günün ikinci yarısında Lizbon borsasında yüzde 9.5’lik, İspanya da yüzde 12'lik, İtalya'da Milano borsasında ise yüzde 8.5 oranında artışlar görüldü.

 

Asya'daki işlemlerde Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 2 arttı. ABD'de borsaları da geçen hafta verdiği kayıpların da etkisiyle yüksek açıldı. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 4'e yakın yükselirken ve Dow Jones'taki artış yüzde 3.5'i aştı.

 

Haberin Devamı

Ä°MKB'DE ARTIÅž HIZLANIYOR Â

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) da alıcılı başladığı günü yüzde 7.14'lük artışla 56 bin 585 puandan kapattı. İMKB Cuma günü yüzde 5.5 değer yitirmişti.

 

Acar Menkul Değerler Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, İMKB'nin kayıplarını telafi ettiğini belirterek bundan sonra yine Avrupa piyasalarının izleneceğini söyledi. Balcı, "Yurtdışında olumlu gelişmeler fiyatlanmaya devam edilirse, bizde de bir miktar daha yukarı hareket yaşanabilir. Ancak dirençlerden kâr satışları gelebilir. 56 bin -57 bin puan aralığında satış görebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

  Â

Borç krizinin olumsuz etkilerini ÅŸiddetli biçimde yaÅŸayan Avrupa için oluÅŸturulan acil yardım paketi kararı, dün yapılan euro bölgesi maliye bakanları toplantısı sonrası açıklandı.  Â

 

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) de açıklanan pakete, gerektiÄŸinde ikincil piyasadan devlet ve özel sektör tahvili almak suretiyle destek vereceÄŸini açıkladı.       Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!