Piyasalar 30 ayın zirvesinde emtiada da yön yukarı

Güncelleme Tarihi:

Piyasalar 30 ayın zirvesinde emtiada da yön yukarı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 18, 2011 09:25

Şirketlerden gelen iyi bilançolar ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) iyimser tahminleri borsaları küresel çapta 30 ayın en yüksek seviyesine taşırken. Ortadoğu'ya yönelik kaygılar da emtia tarafında yükselişleri beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor               

 

Reuters'in derlediği verilere göre, son çeyrek ABD'deki şirketlerin dörtte üçü beklentilerin üzerinde kâr rakamı açıkladı. Buna, son dönemde artan şirket birleşmeleri ve satın almaları da eklenince hisse senetleri piyasaları yeni zirvesini yaptı.

 

Dünya ortalamasını gösteren MSCI Dünya Endeksi dün yüzde 0.3 yükselerek, Ağustos 2008'den beri gördüğü en yüksek seviyeye yükseldi. Endeksin yıl başından beri değer artışı ise yaklaşık yüzde 5 oldu.

 

Deutsche Bank'ta piyasalar stratejisti pozisyonunda bulunan Heinz-Gerd Sonnenschein gelişmelerle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Birçok insan hala piyasalar konusunda iyimser çünkü hem küresel ekonominin izlediği seyir hem de büyük ABD'li şirketlerin kârları iyi görünüyor "

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte Fed'in 25-26 Ocak'taki toplantısının tutanaklarında, üyelerin ekonomik büyüme için beklentilerin artırması da piyasalarda olumlu karşılandı. Ancak Fed bu beklentisine rağmen, işsizliği azaltmada yavaş seyrin devam etmesini bekliyor.

 

EMTÄ°ADA DA YÃœKSELÄ°Åž VAR

Piyasalarda yaşanan bu yükseliş özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da baş gösteren isyan hareketlerinin yarattığı kaygılarla güvenli liman olarak görülen emtia ürünlerinde de yaşandı.

 

Brent tip petrolün fiyatı 104 doların üzerine çıkarak son iki buçuk yılın en yüksek seviyesinin görürken, İsrail'den gelen, İran'ın Suriye iki savaş gemisi gönderdiği iddiası da bu yükselişte etkili oldu.

 

Bakır da son üç seanstır düşmesine rağmen rekor seviyelerine yakın seyretti.

 

Küresel çapta artan enflasyon tehdidi dolayısıyla yeniden gündeme gelen altın da yükselişini devam ettirdi. Değerli metalin onsu yaklaşık 0.5 artışla 1,380 dolar seviyesinden işlem gördü.

 

Haberin Devamı

* Bu yazı Reuters'in geçtiği, "World stocks hit 30-month high" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonetÂ

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonetÂ

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!