Piyasada Yunanistan kaygısı

Güncelleme Tarihi:

Piyasada Yunanistan kaygısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 10:51

Avrupa'daki 750 milyar euroluk acil yardım fonu kararıyla dün yükselen euro ve küresel borsalar, Yunanistan'ın mali açığıyla ilgili kaygılarla bugün hafif geriledi. İMKB yüzde 1'e yakın düşerken, dolar/TL 1.52 seviyesini korudu.

Haberin Devamı

Euro Asya işlemlerine bugün dolar karşısında yüzde 0.3 gerileyerek, acil yardım fonu mekanizması kararının açıklanmasından önce bulunduğu seviyelere yakın olan 1.2744'e geriledi.

 

Euro/yen paritesi de yüzde 0.9 gerileyerek 118.15'e düştü. Euro, yene karşı dün yüzde 2'den fazla değer kazanmıştı.

 

Küresel borsalardaki dünkü tarihi yükselişlerden sonra bugün ise Yunanistan kaygılardan kaynaklanan düşüşler hâkim. Asya borsalarında yüzde 1'i aşan kayıplar görülürken, ABD vadeli işlemlerinde de yüzde 0.9'luk değer kayıpları bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Gelişmelere paralel olarak içerde de hisse senetleri güne hafif düşüşle başladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) sabahki işlemlerde yüzde 1'e yakın değer kaybederken, dolar/TL paritesinde ise düne göre değişiklik gözlenmedi. Euro/TL ise 1.9550 seviyesinden işlem gördü.

 

Analistler, acil yardım paketi sonrası Yunanistan'dan borcunu azaltması için çok ciddi adımlar atmasını bekleneceğini ancak Atina hükümetinin bütçede bu reformları yapıp yapamayacağının sorgulandığına işaret ediyor.

  Â

BELÄ°RSÄ°ZLÄ°KLER DEVAM EDÄ°YOR

Tokyo merkezli aracı kurum Okasan Securities'in yabancı menkul kıymetler bölümünün şefi olan Tsutomu Soma konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Acil yardım paketi kısa vadede krizi savuşturmak adına atılmış etkili bir adım. Ancak, euro bölgesi için hâlâ bir çok belirsizlik içeren durum mevcut" dedi.

 

Diğer taraftan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'den gelen ve euro bölgesinde işlerin daha tam olarak düzelmediğine işaret eden açıklamasında Portekiz'in notunu düşürebileceği ve Yunanistan'ın notunu da yatırım yapılamaz seviyeye çekebileceği uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

Euro bölgesi liderleri, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) hafta sonu Avrupa'daki borç endişelerini yayılmasıyla ilgili endişeleri sonlandırmak için Pazar günü 750 milyar euroyu bulan bir acil yardım fonu mekanizması kararı almıştı.

 

Geçen hafta artan kaygılarla dolar karşısına 1.25 ile son 14 ayın en düşük seviyesi gören euro, bu karar sonrası ilk etapta dolar karşısında 1.31 seviyesine yaklaşmış ancak daha sonra yeniden 1.30'un altına düşmüştü.

 

İşlemciler euro/dolar paritesindeki hareketin kısa vadede 1.25 ile 1.31 arasında gerçekleşmesini bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!