Pinter: Nobel'i kazandığıma çok şaşırdım

Güncelleme Tarihi:

Pinter: Nobeli kazandığıma çok şaşırdım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 17:41

2005 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ünlü İngiliz oyun yazarı Herold Pinter, bu ödülü almasına çok şaşırdığını söyledi.

Haberin Devamı

Pinter, Londra'daki evinin önünde yaptığı açıklamada, Stockholm'de İsveç Akademisi'nin ödülü açıklamasından 15 dakika önce kendisine bilgi verildiğini belirtti.

“Böyle bir şeyin hiç aklına gelmediğini” kaydeden Pinter, ödül aldığına çok şaşırdığını, “dilinin tutulduğunu” ifade etti.
Çok sayıda oyun ve şiir yazan 75 yaşındaki Pinter, Irak savaşına karşı muhalefetiyle de tanındı.
ABD Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'in politikalarına muhalefet eden Pinter, savaş başlamadan önce, 2002 yılında BBC'ye verdiği bir demeçte, “İngiltere'nin ABD'nin yanında durmasından utanç duyduğunu” söylemişti.

ABD'nin 2003'te Irak'a müdahale etmesine öfkeyle karşı çıkan Pinter, aynı yıl Irak savaşıyla ilgili savaş karşıtı şiirlerinin yer aldığı bir kitap yayınladı, 2004'te ise Blair'in azledilmesini isteyen bir kampanyaya katıldı.
Önce oyuncu Vivien Merchant, daha sonra da oğlunun annesi yazar ve tarihçi Antonia Fraser ile evlenen Pinter, 1954-1957 yılları arasında ”David Baron” sahne adını kullandı.

2002'de kanser olduğu açıklanan Pinter, Nobel'den önce de birçok ödül kazandı. Bunlar arasında Shakespeare Ödülü, Avrupa Edebiyat Ödülü, Pirandello Ödülü, David Cohen İngiliz Edebiyat Ödülü, Laurence Olivier Ödülü, yaşam boyu başarı olarak Moliere ödülü ve 14 üniversiteden onursal unvanı bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!