Pimco: Merkez bankaları şeytanca stratejiler benimsiyor

Güncelleme Tarihi:

Pimco: Merkez bankaları şeytanca stratejiler benimsiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2011 11:43

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pimco'nun CEO'su Bill Gross, uygulamaları dolayısıyla merkez bankası yöneticilerini şeytana benzetirken, ABD'nin kalp nakline ihtiyacı olduğunu ve finansal danışmanların büyük başarısızlık yaşadığını itiraf etti.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor  

 

Gross, küresel çapta ülkelerin yaşadıkları yüksek borçlardan kaynaklanan gelişmelerden sonrasında yaptığı değerlendirmede kimsenin gözünün yaşına bakmadı.

 

Sıfıra yakın faiz oranlarının tasarruf sahiplerinin zenginliğini erittiğini savunan Gross, kaynakları har vurup harman savuran politika yapıcıların, siyasi amaç güden küçük adımlar attığını ve yaklaşan enflasyon fırtınasını ihmal ettiklerini belirtti.

 

MERKEZ BANKALARINA SERT ELEÅžTÄ°RÄ°

Gross, merkez bankası yetkililerinin de 30 yıldır, yapılan sorumsuz harcamaları ve artan borç ve açıkları kurdaki devalüasyonla maskelemeye çalıştığını da belirtti.

 

Haberin Devamı

Gross, merkez bankalarının yüksek açık veren bilânçolardan kaçmak için 'ÅŸeytanca' dört stratejiye baÅŸvurduÄŸunu söyledi. Pimco'nun CEO'suna göre bunlardan ilki elinde tahvil bulunduran yatırımcılara yapılan 'iskonto', ikincisi ihracatı artırmak için kuru zayıflatmak, üçüncüsü tüketici fiyatları endeksini kullanarak gerçek enflasyonu maskelemek ve dördüncüsü de tasarruf sahiplerini cezalandıracak ÅŸekilde negatif reel faiz baskısı kurmak olarak sıralanıyor. Â

 

Gross, merkez bankaları ve politika yapıcılar borç yüklerini dengelemek ve finansal kurumları yeniden varlıklandırma çerçevesinde, parayı bir varlık sınıfını elinde bulunduranlardan alıp diğerlerine aktardığını belirtti. Düşük ve negatif reel faiz politikasında belli bir süre daha devam edilmesi tüm para politikası araçlarının en şeytanisi olduğunu söyledi.

 

ESTETÄ°K AMELÄ°YATTAN FAZLASI LAZIM

Gross yazısında, "Ekonomi tarafında yeni bir Keynes'e ya da en azından doğru adımlar atarak yapısal işsizliğin üzerinden gelecek ve üretken işgücüne yeniden şans tanıyacak bir Kongre oluşturmaya ihtiyacımız var... Birliğin Durumu konuşmasında, gerekli politikaları sunmadan 'Geleceği kazanma' sözü vermekten daha fazla şey yapan bir Başkan'a ihtiyacımız var. ABD'nin durumu kurtaracak bir estetik ameliyattan fazlasına ihtiyacı bulunuyor..." dedi.

 

 

Haberin Devamı

* Bu yazı CNBC.com'da, "Central Bankers Strike 'Devils Bargain'; US 'Heart Transplant': Gross" başlığıyla yayımlanan köşe yazısından derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!