PIGS ülkelerine yatırım Irak’tan daha riskli

Güncelleme Tarihi:

PIGS ülkelerine yatırım Irak’tan daha riskli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 12:25

Yunanistan, ülkelerin tahvillerini sigortalamak için ödedikleri risk primlerine (CDS) göre, 2010’un dördüncü çeyreğinde, Venezüella’yı geride bırakarak, yatırım açısından dünyanın en riskli ülkesi oldu. Bu verileri derleyen CMA şirketi, borç yükü altındaki İspanya, Portekiz ve İrlanda’nın ise Irak’tan bile riskli ülkeler haline geldiğine dikkat çekti.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        
Haberin Devamı

 

Ekonomistler tarafından, kısaca PIGS olarak adlandırılan, Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve İspanya’nın, geçen yılın başında Atina’nın tetiklemesiyle baş gösteren bir borç kriziyle boğuşması, bu ülkelerin bir noktada borçlarını yeniden yapılandırma ya da iflas etme seçeneğiyle karşı karşıya gelebileceği anlamına geliyor.

 

2010’un dördüncü çeyreğinde, Yunanistan’ın ödediği risk primleriyle gösterge CDS’ler arasındaki makas o kadar açıldı ki ülke dünyanın en riskli tahvilleri olarak gösterilen Venezüella’yı geride bıraktı.

 

CMA’in verilerine göre, İspanya’nın CDS’leri yüzde 50 oranında yükseldi ve İspanya’yı dünyanın en riskli onuncu ülkesi yaptı.

 

Haberin Devamı

KUZEY DE RİSK AZ
En risksiz ülkeler ise Norveç, Finlandiya ve İsveç oldu.

 

Diğer yandan ABD, riskli ülkeler sıralamasında dört basamak birden yükseldi ve beşinci sıraya yerleşti.

 

CDS performansı açısından en başarılı beş ülke sırasıyla, Arjantin, Letonya, Abu Dabi, Romanya ve ABD oldu. Bu ülkelerin tahvilleri için ödenen risk primleri azalırken, ABD’nin başarısında ülkenin Merkez Bankası’nın (Fed) ekonomiyi canlandırmak için 600 milyar dolarlık tahvil alım programı başlatması etkili oldu.

 

En kötü performans sergileyen ülkelerse, Batı Avrupa’dan geldi. Belçika, CDS’leriyle gösterge risk primleri arasındaki makasın yüzde 70’e çıkmasıyla yüzünden, listenin üst sıralarında yer aldı. Bu duruma, ülkedeki siyasi kriz ve yüksek orandaki kamu borcunun etki ettiği belirtildi.

 

*Bu yazı CNBC.com'da“PIGS Debt Riskier Than Iraq, CDS Prices Show” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!