Picasso en iyi eserlerini migren krizinde yapmış

Güncelleme Tarihi:

Picasso en iyi eserlerini migren krizinde yapmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

DAHİ İspanyol ressam Pablo Picasso'nun resim sanatında çığır açan yapıtlarının, migren krizi sonucu ortaya çıktığı öne sürüldü.

Picasso'nun resimlerini inceleyen Hollanda'nın Leiden Üniversitesi nörologlarından Prof Michel Ferrari, sanatçının özellikle 1937 yılından itibaren çizdiği, ‘Ağlayan Kadın’ serisi, ‘Marie-Threse Walter’ tablosu ve ‘Şapkalı Kadın’ portresinin, bu rahatsızlık sonucu yaratıldığına inandığını söyledi.

Sanatçının kübizmin etkisindeki tablolarında baş ve surat resimlerinde dikkati çeken, bir gözün aşağıda, diğerinin yukarıda tasarlanması ve kulak ile ağızlarının orantısız olduğuna dikkati çeken Prof Ferrari, migren hastalarından, kriz başlamadan önce meydana gelen görme bozukluklarının resmini çizmelerini istediğini, çok ender de olsa, bazı hastalarının çizdiği resimlerin, Picasso'nun tablolarıyla olağanüstü benzerlik gösterdiğine dikkati çekti.

Bu saptamadan yola çıkan ve ünlü sanatçının migren hastası olduğuna inanan Prof Ferrari, konuyu Londra'da başlayacak Dünya Başağrısı Konferansı gündemine getirecek.

bir diğer uzman grubu da Picasso'nun Afrika sanatından esinlenerek tablolarını yaptığına inanıyor. Bu uzmanlar, Picasso'nun migren hastası olduğuna dair hiçbir kayıt ya da belge olmadığını vurguluyorlar. Ancak Prof Ferrari, ‘Bazı nadir durumlarda, migren krizi habercisi olan görme bozukluğu oluşmasına karşın, başağrısı meydana gelmeyebilir. Böyle durumlara da tanık oldum’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!