Peynir zenginiyiz

Güncelleme Tarihi:

Peynir zenginiyiz
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 10, 2003 00:00

Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan peynirin 260 türü bulunuyor. Kars Kafkas Ãœniversitesi Meslek Yüksekokulu Süt ve Süt Ãœrünleri Programı Koordinatörü Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya, Türkiye'de üretilen peynirleri belirlemek amacıyla yaptıkları çalışmada, 260 peynir türü belirlediklerini anlattı.Yörelere göre özellikleri olan peynir türlerinin artık yaÅŸlılar tarafından üretildiÄŸine dikkat çeken Çetinkaya, ''Yemek kültürümüzde önemli bir yer tututan peynir çeÅŸitlerinin pek çoÄŸunun yapımı ise unutulmak üzere. Beyaz, kaÅŸar veya gravyer peynirin dışında yüzlerce peynir çeÅŸidimiz var. Bu zenginliÄŸimizi iyi deÄŸerlendirmemiz lazım. Evlerde üretilen bu peynirlerin yapılışları öğrenilerek, büyük iÅŸletmelerde yaygın üretim yapılabilir. DeÄŸiÅŸik damak tatlarına hitap eden peynir çeÅŸitlerimiz yurtdışında da rahatlıkla pazar bulabilir.'' dedi.     PEYNÄ°R ÇEŞİTLERÄ°MÄ°Z     Hakkında araÅŸtırma yapılan 260 peynir türü ve ürettiÄŸi yörelerden bazıları şöyle:   PiÅŸmiÅŸ peynir-Antalya Küp peynir-ArtvinCıvık peynir-AydınÄ°vrindi kelle peyniri-AyvalıkKaynatma peynir-AdanaÄ°mansız peynir-ArtvinÇimi peyniri-AntalyaDil peyniri-BursaIslak peynir-Çorum Yufa peyniri-DiyarbakırSüne peyniri-ErzurumTel peynir-ErzurumUzayan peynir-GiresunÖrgü peyniri-GaziantepSepet peyniri-Ä°zmirSurki-HatayKaÅŸar örgüsü-KarsÇeçil peynir-KarsKurukeÅŸ-OrduMinci peyniri-TrabzonAcı Peynir-TrabzonOtlu tulumu-TrakyaLokumlu lüks kaÅŸar-TrakyaKuzubaşı Peynir-UrfaOtlu peynir-VanÇanak Peyniri-Yozgat      Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!