Güncelleme Tarihi:
Yörelere göre özellikleri olan peynir türlerinin artık yaşlılar tarafından üretildiğine dikkat çeken Çetinkaya, ''Yemek kültürümüzde önemli bir yer tututan peynir çeşitlerinin pek çoğunun yapımı ise unutulmak üzere. Beyaz, kaşar veya gravyer peynirin dışında yüzlerce peynir çeşidimiz var. Bu zenginliğimizi iyi değerlendirmemiz lazım. Evlerde üretilen bu peynirlerin yapılışları öğrenilerek, büyük işletmelerde yaygın üretim yapılabilir. Değişik damak tatlarına hitap eden peynir çeşitlerimiz yurtdışında da rahatlıkla pazar bulabilir.'' dedi.
   Â
PEYNİR ÇEŞİTLERİMİZ
   Â
Hakkında araÅŸtırma yapılan 260 peynir türü ve ürettiÄŸi yörelerden bazıları şöyle:Â
PiÅŸmiÅŸ peynir-Antalya
Küp peynir-Artvin
Cıvık peynir-Aydın
İvrindi kelle peyniri-Ayvalık
Kaynatma peynir-Adana
İmansız peynir-Artvin
Çimi peyniri-Antalya
Dil peyniri-Bursa
Islak peynir-Çorum
Yufa peyniri-Diyarbakır
Süne peyniri-Erzurum
Tel peynir-Erzurum
Uzayan peynir-Giresun
Örgü peyniri-Gaziantep
Sepet peyniri-Ä°zmir
Surki-Hatay
Kaşar örgüsü-Kars
Çeçil peynir-Kars
KurukeÅŸ-Ordu
Minci peyniri-Trabzon
Acı Peynir-Trabzon
Otlu tulumu-Trakya
Lokumlu lüks kaşar-Trakya
Kuzubaşı Peynir-Urfa
Otlu peynir-Van
Çanak Peyniri-YozgatÂ
  Â