Peygamberler yurdu Anadolu

Güncelleme Tarihi:

Peygamberler yurdu Anadolu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

İnanç ve Hoşgörü Çağında Dinler Toplantısı'na katılan dini cemaat temsilcileri, 11 maddelik bir sonuç bildirgesi yayınladı. Tarsus Deklarasyonu adıyla yayınlanan bildiride, Anadolu'nun bazı peygamberlere yurt olduğu kaydedilerek, özetle şu görüşlere yer

verildi:

Birçok kültüre ve dine beşiklik yapmış Anadolu'nun, yine bazı peygamberlere, başta Aziz Paulus olmak üzere birçok Hıristiyan inanç önderine ve İslam dininin önde gelen şahsiyetlerine yurt olmuş, müstesna bir merkezi olan Tarsus'ta yapılan toplantının başta ülkemizin insanları olmak üzere dünya insanlarının barışına katkı sağlayacak evrensel bir adım olduğunu ifade etmek isteriz.

Bu vatan toprağımızda dün olduğu gibi, bugün de muhtelif dinlerin mensupları olarak barış ve huzur içerisinde yaşadığımızı bir kez daha dünya kamuoyuna duyurmak isteriz. Bunu ifade ederken, hiçbir problem olmadığını söylemek istemiyoruz.

Kavgalara sebep olan ve birbirimizi düşmanlığa sürükleyen dini inançlarımız değil. Kendi dinlerini doğru anlamayan gönlünü taassuba kaptıran veya çıkarları için dinlerini alet eden insanlardır.

Dinler arası diyalog, dinleri birleştirme veya bir potada eritme faaliyeti değil. Farklılıkları koruyarak, zorlamaya gitmeden, hoşgörü ve anlayış içerisinde meseleleri konuşma, müzakere etme ve işbirliği yolları arama gayretidir.

Dünya insanlığının barışa ve sevgiye her şeyden daha çok ihtiyaç duyduğu günümüzde tüm din adamları sevgi ve barışı anlatmalıdır.

Din mensupları ateizm, uyuşturucu, açlık, savaş, şiddet, terörizm ve yabancı düşmanlığı gibi sevgiyi yok eden, hiç bir dinin kabul etmediği olumsuzluklar karşısında ortak mücadele vermelidir.

Din adamları el ele

10 din adamından imzaTarsus Deklarasyonu'na imza koyan din adamları şunlar: Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, İstanbul Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, Türkiye Ermelileri Patriği Mesrob Mutafyan, Türkiye Hahambaşı Vekili İsahak Haleva, Süryani Ortodoks Cemaati Patrik Vekili Yusuf Çetin, İstanbul Latin Cemaati Ruhani Reisi Louis Pelatne, Bulgar Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Konstandin Kostovf, Süryani Katolik Cemaati Patrik Vekili Yusuf Sağ, Keldani Cemaati Ruhani Reis Vekili François Yakan ve Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Reis Yardımcısı Apraham Fıratyan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!