Petrolün seyri 2010'da belirsizliğini koruyor

Güncelleme Tarihi:

Petrolün seyri 2010da belirsizliğini koruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 17:43

Son yıllarda rekor üstüne rekor kıran ancak resesyonla birlikte gerilemeye başlayan ham petrol fiyatlarının, 2010 yılında nasıl bir seyir izleyeceği uzmanları ikiye böldü.

Haberin Devamı

CNNMoney'de yer alan bir analizde, petrol fiyatlarının 2010 yılındaki seyriyle ilgili temel olarak iki senaryonun var olduğu belirtildi. Bunlardan ilki, varil fiyatının 60 dolar ya da aşağısında olacağını söylerken, diğeri fiyatların 100 dolar ve üzerinde olacağını öne sürüyor.

 

Analizde değerlendirmelerine yer verilen analist Antoine Halff, bu durumu "piyasanın oynaklığına" bağladı.

 

Petrolün seyri 2010da belirsizliğini koruyor

 

Haberin Devamı

FİYATLAR YÜKSELECEK

Petrol piyasasında bazı uzmanlar, güçlü ekonomik büyüme ve düşük faiz oranlarının talebi artıracağını düşünüyor. Talepteki artış da fiyatları, şu andaki 75 dolar seviyelerinin üstüne çıkaracak.

  

ABD’nin büyük bankalarından Bank of America Merrill Lynch, dünya ekonomisinin 2010’da yüzde 4.4, 2011’de ise yüzde 4.5 oranında büyümesini bekliyor. Diğer büyük bankalardan Goldman Sachs ve Barclays da benzer beklentiler içinde.  

 

BofA Merrill Lynch, aynı zamanda faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini tahmin ederken, bunun gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin devam etmesine neden olacağına inanıyor.

 

Analizde yorumlarına yer verilen kurumun Küresel Emtia Araştırmaları Birimi Başkanı Francisco Blanch, “Özel sektör, 2010’un ikinci yarısında küresel büyüme motoru olmaya devam ederse, petrolün varil fiyatının 92 dolara kadar çıktığını, 2011’de fiyatın 100 dolar seviyesine yükseldiğini görebiliriz” dedi.

 

FİYATLAR DÜŞECEK

Fiyatların yönünün aşağı doğru olacağını düşünenler ise öngörülerini doların yükseleceği ve ekonomik iyileşmenin de zayıf kalacağı varsayımına dayandırıyor.

 

Haberin Devamı

Alman banka Deutsche Bank, Merrill Lynch’in aksine, küresel ekonomik büyümenin yüzde 3.2 oranında olmasını bekliyor. Bankaya göre, ABD’de faiz oranlarının yükselme olasılığının doların değerini artıracağını ve bu gelişmenin petrol fiyatlarının düşmesine neden olacak.

 

Deutsche Bank aynı zamanda petrol fiyatlarının 2010’un son çeyreğinde varil başı 60 dolar seviyesinde olacağını belirtirken, 2015 yılına kadar petrol fiyatlarının 100 doların üzerine çıkmayacağını düşünüyor.

 

Deutsche Bank aynı zamanda Petrol İhracatı Yapan Ülkeler Birliği'nin (OPEC), petrol fiyatlarını 75 doların üzerinde tutmak için petrol rezervlerinin büyük bir kısmını kullanacağını öne sürdü.

 

Haberin Devamı

SENARYOLARDA İRAN YOK

CNNMoney, yapılan analizlerin sürpriz dış etkenleri içine kapsamadığının altını çizdi. Bunlar arasında da İran faktörü ön plana çıkıyor.

 

Benzer bir görüşü dile getiren Halff, İran’ın nükleer programında anlaşmaya varılmayacağını ve askeri hareketlilik korkusuyla, petrol fiyatlarının yükseleceğine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!