‘Petroldeki artış köpük etkisinde’

Güncelleme Tarihi:

‘Petroldeki artış köpük etkisinde’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 09:06

ENERJİ Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, petrolün varil fiyatındaki artışıyla ilgili olarak, “Siyasi didişmeler, çekişmeler nedeniyle petrolün varilinde 40 dolarlık bir köpük etkisi oldu” dedi. Güler, Türkiye’nin başta maden kaynakları olmak üzere jeotermal, güneş, rüzgar haritasını çıkardıklarını ve enerji yatırımı yapmak isteyenlerin hizmetine sunduklarını belirterek, işadamlarını enerjiye yatırım yapmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi’nin Hilton-Sa Oteli’nde düzenlediği Genel İdare Kurulu Toplantısı Galası’na katılan Bakan Hilmi Güler, Türkiye’nin ihtiyacı olan petrol ve doğalgazı dış piyasalardan temin etmenin yanı sıra içerde var olan kaynakların tespitine yönelik çalışmalar da yapıldığını söyledi. Başta maden kaynakları olmak üzere jeotermal, rüzgar, güneş haritasını çıkararak bunu yatırımcının hizmetine sunduklarını kaydeden Bakan Güler, enerjinin bozulmaz, kokmaz, bayatlamaz, elde kalmaz bir yatırım aracı olduğunu bildirdi. Adana’ya ulaşan Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nı bölgenin bir enerji merkezi haline gelmesi açısından önemsediklerini kaydeden Güler, “Türkiye enerji koridoru olacak ise, Ceyhan da bir enerji merkezi olma yolunda. Dünyanın enerji borsalarından birinin Ceyhan’da olması, 24 saat içindeki para akışından bir miktarının buraya uğraması, Türkiye için kazanç olacaktır” dedi. Dokuz ildeki doğalgaz yatırımlarının 59 ile çıktığını belirten Güler, nükleer enerji yatırımlarından da korkulmaması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Yeraltı kaynaklarını özel sektörün işletmesine açtıklarını ve 40 milyar dolarlık yatırım yapıldığını, 17 bin kişinin istihdama kavuştuğunu anlatan Güler, Türkiye’nin petrolünün şu anda kömür olduğunu vurguladı. Su kaynaklarının değerlendirilmesi durumunda irili ufaklı bin 600 projenin hemen hayata geçebilecek durumda olduğunu belirten Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Boy boy türbinlerin çalışması ile 20 bin megawatt elektrik üretmek mümkün. Bunun proje tutarı 20 milyar doları buluyor. Adana zengin su kaynaklarına sahip. Burada enerji yatırımı yapmak bu açıdan mümkün. Rüzgar enerjisinden faydalanmak için rüzgar haritasını da çıkardık. Eskiden su akıyor biz bakıyorduk, rüzgar esiyor biz es geçiyorduk. Rüzgarda 48 bin megawattlık potansiyel var. Türkiye’nin kurulu gücü bunun altında. Bu alanda da 15 milyar dolarlık yatırım potansiyeli mevcut. Güneş haritası da çıkarıldı. Eğer güneşi enerjide kullanırsak 380 milyar kilowatt saat yatırım yapılabilir. Adana güneşin bol olduğu bir bölge. Bu arada, jeotermalde de nerede ne var ortaya koyduk. Enerjide verimlilik için yalıtım da önem kazanıyor. Başta maden kaynağı olmak üzere rüzgar, su, güneş, jeotermal alanında ciddi enerji yatırımı Adana’ya yapılabilir. İşadamları olarak bilgimizi sizinle paylaşmaya hazırız. Ürettiğiniz enerjiyi, 10 yıl devlet olarak bizim alma garantimiz var.”

Haberin Devamı

Bakan Güler, petrolün varil fiyatındaki artışını da değerlendirdi. Güler, “Siyasi didişmeler, çekişmeler nedeniyle petrolün varilinde 40 dolarlık bir köpük etkisi oldu” dedi.

VARDAN: CARİ AÇIK KANBURUNDAN KURTULMALIYIZ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise, petrol fiyatlarının 200 dolara doğru çıkıp çıkmayacağının tartışıldığını belirtip, enerjiyi çok daha ucuza mal etmenin ve elde edilen enerjiyi de en iyi şekilde kullanmanın hesabının yapılmasına dikkat çekti.

Enerjide dışa bağımlılıkla ekonomiye binen yükün daha da artacağını kaydeden Vardan, “Enerji maliyetlerinin artması cari açığı artırıp ödemeler dengesini bozmaktadır. Artık cari açığı en fazla etkileyen kamburdan Türkiye’nin kurtarılması gerekir. Yeraltı ve yer üstü kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Enerji maliyeti altında büyük sıkıntı çekip işlerimizi yapamaz hale geleceğimizi sağır sultan dahi bilmektedir. Geçen yıl petrolün varil fiyatı 63 dolarken, bugün 140 dolara dayanmıştır. Bu artış tüm enerji fiyatlarına yansımaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vardan, hükümetin kapatma davasından fazla etkilenmeden yoluna devam etmesi ve yapılması gereken planlanmış işleri yapmasını da beklediklerini kaydetti.
Programda MÜSİAD’a yeni üye olan işadamlarına rozet takılırken, programın sponsoru firmalara de plaket takdim edildi. Güler, Vali İlhan Atış’a ilin yeraltı kaynaklarının bulunduğu kitap ve haritayı hediye etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!