Petrolde yolun sonu neresi?

Güncelleme Tarihi:

Petrolde yolun sonu neresi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 10, 2007 15:23

Petrol fiyatları geçtiğimiz ay arka arkaya rekorlar kırarak 83 doların üzerini gördü ve yeni zirvesine ulaştı. Bu seviyeden sonra OPEC'in üretimi artırma kararı alması ile fiyatlar sakinleşirken, şimdi uzmanlar hareketin yönünü tahmin etmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen finans kurumlarından Goldman Sachs'ın yıl sonu fiyat tahminini 13 dolar artırarak 85 dolara çıkarmasının ardından, aynı kurumun Emtia Piyasaları Dünya Başkanı Jeffrey Currie, Fortune dergisine petrol fiyatları ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte kritik sorulara kritik cevaplar...

Petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişin sebebi nedir?

Currie: OPEC'in üretim artışı son derece az ve geç verilmiÅŸ bir karar. Piyasanın, 2003 yılından bu yana önemli bir açığı var. Petrol stokları da geçen seneden bu yana iki sebepten düşüyor: Birincisi, OPEC üyesi olmayan ülkelerin hayalkırıklığı yaratan düşük üretimi, ikincisi de petrol çıkarma maliyetlerinin giderek yükselmesi...Â

Fiyatlar nereye kadar yükselebilir?

Currie: Bizim yüksek riskli senaryomuz fiyatların 90-95 dolar bandına yükseleceği yönünde. Bence bu seviyelere büyük ihtimalle ulaşacağız.

Haberin Devamı

           Â

OPEC neden üretimi artırmadı?

Currie: İlk ve en önemli sebebi, Körfez Bölgesi'nde iç talebin kuvvetli olması. Ortadoğu'dan yapılan ihracat 2000'li yılların başlarına göre düşmüş durumda, ancak üretim günde 2 milyon varil daha fazla. OPEC üyesi olmayan ülkelerin arzını artırmalarını engelleyen ciddi tıkanıklıklar var. Eğer ben OPEC olsaydım, pazar payı için ciddi bir rekabet içinde olmayacağımı bilirdim. Diğer sebebi ise, eğer OPEC üretimi artırırsa, kapasitelerini de zorlamaya başlayacaklar ve bu durum onların pazarlık güçlerini düşürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!