Petrol yeni rekoruna çıktı: 132 dolar

Güncelleme Tarihi:

Petrol yeni rekoruna çıktı: 132 dolar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 00:00

Petrol rekora doymadı. Uluslararası piyasalarda ABD ham petrolünün varil fiyatı ilk kez 130 doları aşarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol 130.05 doları test ettikten sonra 132 dolara ulaştı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1,69 dolar artışla 129,53 dolar oldu. Petrol fiyatlarının artmasında, doların Euro ve yen karşısında değerinin düşmesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) eylül ayından önce ham petrol üretimini artırmayacağına yönelik kaygılar etkili oldu.

141 dolar olacak

Enerji piyasalarındaki en aktif yatırım bankası Goldman Sachs, geçen hafta bu yılın ikinci yarısı için ortalama petrol fiyatı tahminini 107 dolardan 141 dolara çıkarmıştı. Goldman Sachs, bu ay başında, petrolün varil fiyatının 2010 yılına kadar 200 dolar olabileceğini de açıklamıştı. New York Mercantile Exchange’da yapılan vadeli işlemler kontratlarına göre ise, petrol fiyatları gelecek sekiz yıl içinde varil başına 141 dolardan fazla olacak. Arzdaki büyümenin talepteki büyümeyi karşılamayabileceği dile getiriliyor.

Kazançlar katlandı

Bu fiyat artışından sonra bu yazın yapılacak petrol sevkiyatında kazançlar üçe katlandı. Petrol devleri arasında bulunan Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron ve Total gibi şirketler, bu yıl petrol arama ve üretimi için 98.7 milyar dolar harcayacaklarını açıklamıştı.

Suudi Arabistan’ın geçen hafta petrol çıktısını artırma kararının haziranda fiyatları düşürmeyeceği belirtiliyor. Çünkü spekülatörler fiyatları yükseltiyor. Libyalı National Oil’in Başkanı Shokri Ghanem ve Irak Petrol Bakanı Hussein a-Shahristani de, arz açığı bulunmadığını hafta başında söylemişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!