Petrol fiyatları neden artmayacak?

Güncelleme Tarihi:

Petrol fiyatları neden artmayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 13:07

Petrol arzının yükselip, ekonominin daha etkin bir hal almasıyla, petrol fiyatlarında yakın vadede büyük artışların yaşanması beklenmiyor.

Haberin Devamı

CNNMoney’de “Why cheap oil is here to stay” (Petrol neden bu seviyede kalmaya devam edecek) başlığıyla yayımlanan haber analizde, petrolün varil fiyatının ekonomide kırılganlığın devam etmesiyle kısa vadede 100 doların altında kalmaya devam edeceği yorumu yapıldı. 

 

Uzmanların görüşlerine yer verilen haber analizde, Deutsche Bank analistlerinin yazdığı araştırma notuna değinilerek, insanların daha az petrol kullanıp, alternatif enerji kaynaklarına yönelmesinin petrol çağını bitirebileceğine dikkat çekildi.

 

Analistler, enerji kaynaklarını daha etkin kullanılmasıyla varil başı 80 dolar seviyelerinde olan petrol fiyatının gelecek yıl 65 dolar seviyelerine düşebileceği tahmininde de bulundu.

 

Haberin Devamı

ABD’DE PETROLÜN ORANI AZALIYOR

Araştırmacılar bu tahminleri yaparken, enerji yeğinliği adı verilen ve ülkede kullanılan petrolün ülke ekonomisinin büyüklüğüne oranını gösteren bir sistem kullandı. Analizde, ABD ekonomisinin enerji yeğinliğinin 1980’lı yıllardan başlamak üzere her yıl yüzde 2 oranında düştüğü dile getirildi.

 

Deutsche Bank’ın araştırma notunda, ABD’lilerin etkin enerji kullanan araçlara yönelip, alternatif enerji kaynaklarına yönelmesiyle, enerji yeğinliğinin yüzde 3 oranında azalabileceği yazıldı.

 

Notta ayrıca, ABD ekonomisinin gelecek birkaç yıl daha yüzde 2.5 gibi düşük bir oranla büyümeye devam edecek olmasının, ülkedeki petrol tüketiminin azalacağı anlamına geldiği belirtildi.

 

Belirtilen rakamlar, hükümetin daha önceki dönemlerde açıkladıklarıyla da örtüştü. Enerji Bilgilendirme Kurumu’na (EIA) göre, ABD’de 2005 yılında, günlük 21 milyon varil ile zirve yapan petrol tüketimi, şu anda günlük 19 milyon varile geriledi.

 

Haberin Devamı

Ülkede petrol tüketiminde bu çapta bir düşüş en son 1979 ve 1982 yılları arasında görülmüştü.

 

DÜNYANIN GERİ KALANI

ABD’de bunlar yaşanırken, ekonomisi hızlı ancak sürdürülebilir olmayan bir büyüme yaşayan Çin’de enerji yeğinliğinin daha hızlı bir şekilde azalabileceği söylendi.

 

CNNMoney ayrıca dünyanın artık kullandığından daha fazla petrol üretme kapasitesine sahip olduğuna da dikkat çekti.

 

2008’de petrol fiyatlarının çok fazla yükselmesinin nedeni, yedek kapasite eksikliğinde kaynaklandı. O yıl, yedek kapasite, günlük 1 milyon varil kadar düşük seviyelere geriledi. Şimdi ise bu rakam günlük 4 milyon varil ve yedek kapasitenin gelecek yılın ortalarına kadar 4,5 milyon varile yükselmesi bekleniyor.

 

Haberin Devamı

“Şu anda çok fazla yedek kapasite var” diyen ABD Merkezli aracılık şirketi Tradition Energy’nin piyasa araştırmaları direktörü Addison Armstrong, 70 dolar seviyelerinde devam eden fiyatların yeni üretimi gündeme getirecek kadar yüksek olduğunu belirtti ve “Fiyatların yükseldiğini görmek zor” dedi.  

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!