Peter Jackson'dan Gelibolu filmi

Güncelleme Tarihi:

Peter Jacksondan Gelibolu filmi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 08:38

Dünyaca ünlü film yönetmeni Peter Jackson, Yeni Zelanda ve Avustralya bakış açısına göre Gelibolu savaşını film yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Filmin, Nisan 2015'te Anzakların yarımadaya çıkarmasının yüzüncü yıl dönümü dolayısı ile yapılacağı belirtiliyor.

'Yüzüklerin Efendisi' filminin yönetmeni Jackson, Avustralya'nın ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Son dönemlerde Gelibolu savaşı ile ilgili bir film yapmayı düşünüyorum." dedi.

Jackson, yıllar önce Avustralyalı yönetme Peter Weir'in 1981 yapımı 'Gelibolu' filminin tamamlayıcısı olarak Yeni Zelanda bakış açılı bir film yapmayı düşündüğünü açıkladı. Şimdi yönetmen ve yapımcının aklında daha dengeli bir Gelibolu filmi var.

Jackson, "Filmi Yeni Zelanda ve Avustralya bakış açısına göre yapmayı düşünüyordum. Ama şimdi bunu yapmayı düşünmüyorum. Filmin sadece Avustralya ve Yeni Zelanda bakış açısında yapmak bana göre bir hata olur. Gelibolu savaşı tarihimizin akıllarda kalan önemli bir parçasıdır. Peter Weir çok iyi bir film yaparak bu olayı anlatmıştır ama onun filmi sadece 7-8 Ağustos 1915 olaylarını anlatır. Gelibolu 7-8 ay süre bir savaştır ve bu hikayenin de daha filme çevrilmesi gerekiyor. Ben de bunu böyle yapmayı düşünüyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükbabasını Gelibolu savaşına katıldığını ve madalya aldığını anlatan Jackson, "Ben Gelibolu'ya 1990'da olayın 75. yıl dönümünde gittim. O sene Gelibolu'da savaşan Anzak askerlerden 50'si törene katılıyordu. En genci 92 ve en yaşlısı 103 yaşındaydı. Onların 75 senedir görmedikleri bir toprağa bakmaları çok ilginçti" dedi.

Yeni Zelandalı film yapımcısı, senarist ve yönetmen Peter Jackson, üç kez Akademi Ödülü kazanmış. Yönetmene dünyaca ün getiren film ise yazar J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi üçlemesidir.

 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!