Pet corner

Güncelleme Tarihi:

Pet corner
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Makam papağanı

Kaptan'ı, makam papağanı yapan tek neden, evde estirdiği kirlilik terörüydü. Kafesinin kapısını açacak kadar zekiydi. Ama yemini döke saça yiyordu. Bu pasaklılığı, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün eşi Sevgi Hanım'ı canından bezdirmiş. O kızdıkca, Kaptan kirlilik terörünün boyutlarını abartmış. Sevgi Hanım'ın gözüne baka baka, yem kabını gagasıyla tutup yere atmayı huy edinince de kıyamet kopmuştu. Kaptan için sürgün fermanı çıkıverdi.

Koca Kadıköy'ün sorunlarıyla boğuşan başkan, eşiyle papağanı arasında patlak veren sorunu şıp diye çözmüş. Kaptan, kafesiyle birlikte belediyeye taşınmış. Makam papağanı olmuş.

Aileden biri

Doğrusu bu ya, sendikasız, toplu sözleşmesiz ve de kadrosuz makam papağanı olmayı fazla sorun etmemiş Kaptan. Ama şu sürgün meselesinde, Selami Öztürk'ün kendisine arka çıkmamasına fena halde bozuk. Artık, omuzuna çıkıp, gagasıyla kulaklarını usul usul kemirmeyi reddediyor. Yabancıların yanında başkanla konuşmuyor. Yakalarsa parmağını hırsla ısırıyor.

Kaptan 4 yaşında bir Jacko. Başkanın kuşcusu 'Erkek' dediği için, erkek olarak kabul ediliyor. 300 kelimeye kadar öğrenebiliyor. Şu anda, bu kapasitesinin önemli bir kısmını da kullanıyor. Selami Öztürk, canı gibi sevdiği kanaryası 5 yaşında ölünce, boşluğunu doldurması için almış onu. Eve geldikten kısa bir süre sonra, aile fertlerini tek tek ismiyle çağırmaya başlamış. Çocuklar 'Anneanne' dediği için Selami Öztürk'ün kayınvalidesini o da aynı şekilde çağırıyor. Başkana 'Babacığım' diyor.

Yalnız kalmayı hiç sevmiyor. Evde olduğu dönemlerde, sabahları kalkmalarını iple çektiğini söylüyor Selami Öztürk. ‘‘Birinin kalktığını duyarsa yoklamaya başlıyor. Önce 'Babacığım' diye çağırıyor. Sonra 'Cem, Sinem, Sevgi' diye sıralıyor. Kalkanın sesini duyarsa, kim olduğunu farkedip ismiyle sesleniyor’’ diyor.

Sanki telefon çalıyor

Sabahları yanına gelen aile fertlerini 'Günaydın' diyerek karşılıyor. Kelimeleri yerinde kullanıyor. İlerleyen saatlerde, kesinlikle 'Günaydın' sözcüğünü gagasına almıyor. Bir de evdeki kapı zilini aynen taklit edip, herkesi yerinden kaldırmaya bayılıyor.

Kaptan, makam papağanı olduktan sonra yeni huylar ediniyor. Tüm telefonların zil sesini aynen taklit edip, ihtiyaclarıyla yakından ilgilenen Sekreter Fatma Hanım'a zor anlar yaşatıyor.

Belediye'ye ilk geldiği günlerde Başkan'ın odasında kalan Kaptan, muzipliklerini sürdürdüğü için burada fazla barınamıyor. Sekreter Fatma Hanım'a, tıpkı başkanın ses tonuyla 'Fatoş' diye seslenip iş trafiğini allak bullak ediyor. Başkan makamında yokken, tıpkı onun gibi sekreteri çağırması, dışarıda bekleyenlerde ister istemez kuşku uyandırıyor. Kaptan, Başkan'ın toplantılarında söze karışıp dikkat dağıtmaya başlayınca, Sekreter Fatma Hanım'ın odasına taşınıyor.

Selami Öztürk, Tekirdağ'daki yazlığına gittiği zaman yanında götürdüğü Kaptan, burada da karşı komşuları, Galatasaray'ın teknik direktörü Fatih Terim'i parmağına doluyor. Durup durup ıslık çalıyor. Fatih Terim de, eşine ve kızlarına ıslık çalındığını sanıp, balkona fırlıyor.

Selami Öztürk'ün başkanlığı bitince, Kaptan'ın pozisyonunun ne olacağını merak ediyoruz.

O, başkanlığı sona erince Kaptan'ı eve götürmeye kararlı. Eşi Sevgi Hanım ise ‘‘Demirbaş'a kaydettir. Orada kalsın’’ fikrinde başkan kadar ısrarlı.

Korumak çok kolay

tedavisi imkansız

Küçücük, narin yapılı kuşunuzla uzun yıllar birlikte olabilmek için, evdeki tehlikelere karşı üzerine kol kanat gerin. Onu tehlikelerden korumanın, sonradan tedavi ettirmek için çırpınmaktan çok daha kolay olduğunu sakın aklınızdan çıkartmayın. Tabii, kuşunuzu koruyabilmek, sonradan üzülmemek için, yaşamını nelerin tehdit ettiğini bilmenizde büyük fayda var.

AŞK STRESİ Özellikle erkek muhabbet kuşları, kimi zaman aynalardaki görüntüsüne, kimi zaman da oynaması için kafese koyduğunuz plastik kuşa aşık oluverirler. Ona cilve yapması çok hoşunuza gidebilir. Ama kuşunuzun durumu içler acısıdır. Yüreğinde fırtınalar patlamış, hormon sistemi alarma geçmiştir. Stres altındaki kuşunuz ölebilir. Bu durumda en iyisi, kafesini karşı cinsle paylaşması için ona fırsat vermeniz.

KAZALAR Mutfakta, kapağı açık kaynayan bir tencere, evde serbest uçan kuş için ölüm tuzağından farksızdır. Her an birinin kapatabileceği, açık kapının üzerine konan kuş, facianın eşiğindedir. Boya, vernik gibi kimyasal madelerin buharlaştığı ortamlarda kısa sürede kalsa, kuşunuzun ciğerleri mahfolacaktır.

ÇOCUKLAR Hareketlerini kontrol edemeyen çocukların, kuşlara neler yapacağını düşünmek bile insanın tüylerini ürpertiyor. Yerde yürüyen kuşlar, her an ezilme tehlikesiyle yüzyüzedir. Kedilerin de çocuklar kadar tehlikeli olabileceğini unutmamak gerek. Evinizde birden fazla kuş besliyorsanız parmaklara dikkat. Salınan kuş, diğer kuşun kafesine konarsa, bir gaga darbesiyle parmağından olabilir.

ABUR CUBUR

Evcil kuşlar, yiyecek ikramlarınızı geri çevirmezler. Onu sevindirirken, baharatlı cipsler, tuzlu krakerler, çikolata ve alkollü içeceklerden kaçının. Bunların, karaciğer ve böbreklerinde bomba etkisi yapacağını aklınızdan çıkartmayın. Aşırıya kaçmamak kaydıyla, çiğ veya pişirilmiş makarna, çıtır ekmek, lop yumurta, sebze salataları, tuzsuz beyaz peyniri deneyin.

ŞİŞMANLIK Kuşlarda ölüm nedenlerinin başını hatalı beslenme çekiyor. Bugün, kuşunun şişmanlığıyla övünenlerin, yarın ani bir ölüm haberiyle dövüneceğini aklınızdan çıkartmayın. Ölçülü beslenen bir kuşu elinize aldığınızda, göğüs kafesini hissedebilirsiniz.

PENCERELER Muhabbet kuşları eve dönmesini bilmezler. Açık unutulan bir pencere, onları bir daha görememenize neden olabilir. Dışarıda ya bir kediye yem olurlar. Ya da hava şartları nedeniyle kısa sürede yaşamlarını yitirirler. Açık pencereler, kafeslerdeki kuşlar için de çok tehlikeli. Kafeste kaçacak yerleri olmayan kuşlar için hava ceryanı, zatürreye davetiye çıkartır.

PEDİKÜR Kafeste yaşayan kuşların, doğadaki gibi aşınmayan tırnak ve gagaları, aklınıza bile gelmeyecek sorunlara davetiye çıkartır. Uzayıp kanca gibi kıvrılan tırnakları her an bir yere, özellikle de perdelere takılabilir. Kurtulmak için çırpınan hayvan kendini yaralar. Aşırı uzayan gagalar, yem yemelerini önler. Tırnak ve gaga kesme konusunda tecrübeniz yoksa bir veterinere başvurun. Yanlış bir hareketiniz, kuşunuzu efeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya getirebilir.

yuva

ÜÇ KARTOPU

Burma cinsi, kartopu gibi beyaz, üçü de dişi kedilerimin annesi öldü. Güzeller güzeli kedilerime yuva arıyorum.

Gündüz Akman 0232 671 29 65

BABA AV KÖPEĞİ

1,5 aylı siyah-beyaz benekli ve düz siyah av köpeği kırmaları yeni sahiplerini bekliyor.

Feyza Algan 0216 418 44 89

veteriner

PANGALTI KLİNİK

Tayyareci Fehmi Sokak No:30 Pangaltı-İstanbul

0212 247 80 55

OVACIK VETERİNER SERVİSİ

Çalışlar Caddesi Celal Nur Sokak 19/12 Bahçelievler-İstanbul

0212 575 00 71

MELTEM VETERİNER KLİNİĞİ

Meltem Mahallesi Belgen Sitesi 8. Blok 34/A Antalya

0242 237 40 58

TAS-VET ÖZEL HAYVAN HASTANESİ

1580 Sokak No:4/B Mersin

0324 325 30 88

MODE VET

Alper Sokak 13/1 Çankaya-Ankara

0312 441 74 30

KIZ AİLELERİ KAPRİSLİ

Kız aileleri biraz kaprisli olduğu için, uzun süredir araştırmama rağmen Yumoş'umuza bir eş bulamadım. Yumoş, 14 Mayıs 1995 doğumlu. Krem-beyaz renklerde, baba olmak için sabırsızlanan yakışıklı bir erkek.

Nur Gültekin 0216 385 42 45

mektup

Hürriyet Medya Towers

Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL

Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Eyvah!

Köpeğim mastürbasyon yapıyor

Olgunlaşma öncesinde, erkek köpekler olmadık zamanlarda, insanlara ya da yastıklara ön patileriyle sarılıp, çiftleşme pozisyonu alırlar. Özellikle yabancıların yanında, böylesi bir durum köpek sahiplerine hayli sıkıntılı anlar yaşatır. Hemen paniğe kapılmayın. Köpeğin olgunlaşma döneminde, bu tatsız durum büyük bir ihtimalle sona erecektir. O zamana kadar, sert bir 'Hayır' ifadesiyle köpeğinizi azarlayıp, istenmeyen duruma engel olmaya çalışın. Köpeklerdeki bu dürtünün, ergenlik döneminden sonra gelişmesi normal sayılmaz. Davranış bozukluğunun önüne geçebilmek için, köpeğinize yorucu egzersizler yaptırmayı deneyin. Yeterli eğitimle de sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Eğitime yanıt vermeyen köpeklerde hormon tedavisine gidilebilir. O da olmazsa kısırlaştırmayı denemelisiniz.

EĞİTMEN GÖZÜYLE

Bodyguard köpekler

Vahşi köpek sürülerinde, bir tehlike anında yaşlı ve deneyimli köpekler sürü lideri ile birlikte saldırır. Deneyimsiz ve genç olanlar ise arkada bekler. Ardından da, korkusuz savaşçıların cesaretiyle kamçılanarak onlar da saldırıya geçerler. Saldırmayı, yaşlılardan öğrenirler.

Köpeğiniz saldırıyı sizden öğrenmeli. Saldırı sırasında, köpeği ileri sürüp siz geride kalırsanız savaşmayabilir. Dönüp, sizden yardım bekler. Bu nedenle, başlangıçta liderliği siz yapmalısınız.

Koruma eğitimine başlayacak bir köpek, temel eğitimini tam anlamıyla kavramış olmalıdır. Koruma köpeği, sağlam karakterli, korkusuz, güven dolu olmalıdır. Köpek, 3-4 aylıkken, algılama kapasitesi en yüksek düzeydedir. Bu dönem bilinçlendirme ile geçmelidir. Mutlaka, başka köpeklerle birarada olmalıdır. Yalnız yaşayan köpekler az şey öğrenir.

Koruma köpeğinin eğitimine 1,5 yaşından önce asla başlanmamalıdır. Ama hazırlık yapılabilir. Koruma eğitimini köpekler, 10-11 yaşına kadar sürdürürler. 12 yaşında emekli olurlar. Artık dişleri körelmiş, duyma zayıflamıştır.

Eğitim sırasında köpeğinizi asla dövmeyin. Köpek için, kendisini döven kişi kötüdür.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Kedilere su pınarı

Kedilerin de her an taze ve temiz su içme ihtiyacı olduğunu gözönünde tutan tasarımcılar, şimdi de su pınarını yarattılar. Çağdaş kedilerin teknolojik kaplarında su, küçük bir motor sayesinde sürekli devri daim halinde. Bu sırada filitreden de geçen su hem yiyecek artıklarından arınıyor. Hem de oksijen yönünden zenginleşiyor. Kedinizin içme suyundaki bakterilerin üremesi de en alt seviyeye iniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!