Peşpeşe kaçıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Peşpeşe kaçıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Avrasya Feribotu'nu silah zoruyla kaçıran ve çeşitli cezaevlerinde yatan Çeçen asıllı eylemciler ikişer üçer kaçıyorlar. Geçen günlerde Dalaman ve İmralı Yarıaçık cezaevlerinden kaçan eylemcilerin lideri Muhammet Emin Tokcan ve Çeçen Viskhan Abdurrahmanov'un ardından, önceki gece de İmralı Yarıaçık Cezaevi'nde yatan Çeçen Ramazan Zubaroyev ile Abhaz Roki Gitsba kayıplara karıştı. Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, yarıaçık cezaevlerinde kalan dört eylemcinin kapalı cezaevlerine nakledilmeleri talimatını verdi.

BAKANLIK'TAN GİZLENDİ

Ancak, öğleden sonra Ankara Yarıaçık Cezaevi'nde bulunan Türk eylemci Tuncer Özkan'ın da 9 Ekim'de firar ettiği anlaşıldı. Dün ortaya çıkan firarın gizlenmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı inceleme başlattı. Her üç firarla ilgili soruşturma yapılacağı bildirildi. Bakanlık yetkilileri firar eden son üç eylemcinin de yarıaçık cezaevine geçmeleri konusunda mevzuata aykırılık olmadığını belirttiler.

İmralı Yarıaçık Cezaevi'nde önceki gece 22.00'de yapılan sayımda, 34 yaşındaki Ramazan Zubaroyev ve 26 yaşındaki Roki Gitsba'nın cezaevinde olmadığı anlaşıldı. Yapılan soruşturmada, Zubaroyev'in en son saat 19.30 sıralarında ankesörlü telefondan konuşurken görüldüğü saptandı. Zubaroyev, bir hafta önce bronşit teşhisiyle Bursa'ya hastaneye götürülmüş ve kaçacağı ihbarları üzerine çok sıkı koruma altına alınmıştı.

MOTORLA KAÇTILAR

İki hükümlünün firarından sonra güvenlik güçleri Erdek, Bandırma ve Mudanya sahillerinde önlem aldı, 14 kilometrekarelik İmralı Adası didik didik arandı. Denizde başlatılan ve sabaha kadar süren arama çalışmaları dün de sürdü. İmralı Adası'nın, Bursa'nın Karacabey ilçesine bağlı Boğaz mevkiine 8 mil, Mudanya sahiline de 16 mil uzaklıkta bulunduğunu ifade eden yetkililer, hükümlülerin bu uzun mesafeyi yüzemeyeceklerini, büyük bir olasılıkla motorlarını durdurup küreklerle adaya yanaşan balıkçı teknesiyle kaçtıklarının sanıldığını belirttiler.

9'DAN 5'İ KAÇTI

Avrasya feribotunu Trabzon- Soçi seferine hazırlanırken 211 yolcusuyla kaçıran 9 eylemci, yargılandıkları İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde, 8 yıl 10 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Önce toplu halde İzmit, daha sonra Bilecik Cezaevi'ne sevkedilen 9 hükümlüden 3'ü İmralı Yarı Açık Cezaevi'ne, 2'si Dalaman Yarı Açık Cezaevi'ne, 2'si Ankara'ya, 2'si de Bolu'ya gönderilmişti. Eylemcilerin lideri Muhammet Emin Tokcan, 3 Ekim günü Dalaman Yarı Açık Cezaevi'nden firar etti. Bir gün sonra da rahatsızlığı nedeniyle İmralı'dan Bursa Devlet Hastanesi'ne getirilen Çeçen Viskhan Abdurrahmanov namaz kılmak bahanesiyle başındaki gardiyanı atlatarak kaçtı. İmralı'daki diğer 2 hükümlü Çeçen Ramazan Zubaroyev ile Abhaz Roki Gitsba da önceki gece firar etti. 9 Ekim günü de Ankara Yarıaçık Cezaevi'nde kalan Türk eylemci Tuncer Özkan'ın kaçtığı ortaya çıktı. Böylece Avrasya eylemcilerinin lideri ile 2 Çeçen ve 1 Abhaz ve 1 Türk kaçarken, cezaevlerinde 4 Türk hükümlü kaldı. Bunlardan Erdinç Tekir Ankara'da, Sedat Temiz ve Ceyhan Mollamehmetoğlu Bolu'da, Ertan Coşkun Muğla'da cezaevinde bulunuyor.

Eylem, 72 saat sürdü

Trabzon-Soçi seferini yapmaya hazırlanan Avrasya Feribotu, 16 Ocak 1996'da, Ruslar'ın Pervomayskaya'daki Çeçen direnişçilerine ağır silahlarla saldırısı sonrasında Muhammet Emin Tokcan, Tuncer Özcan, Erdinç Tekir, Sedat Temiz, Ertan Coşkun, Ceyhan Mollamehmetoğlu, Roki Gitsba, Ramazan Zubaroyev ve Viskhan Abdurrahmanov tarafından kaçırılmıştı. Trabzon Deniz Şube Müdürü Rahmi Tunca'nın silahla yaralandığı olayda, feribot, 211 yolcu ve mürettebatıyla İstanbul Boğazı'na getirilmişti. 72 saat sonunda eyleme İstanbul Boğazı girişinde son veren 9 eylemci, 12 gün gözaltında tutulduktan sonra 30 Ocak 1996'da İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkarılmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!