Pentagon'dan Irak için 3 plan iddiası

Güncelleme Tarihi:

Pentagondan Irak için 3 plan iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 14:17

İngiltere`de yayınlanan The Sunday Telegraph gazetesi, ABD Savunma Bakanlığı`nın (Pentagon) Başkan George W. Bush`a sunulmak üzere, Irak`a yönelik 3 alternatif saldırı planı hazırladığını öne sürdü.

Planların hazırlanmasında Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı`nın(CIA) da Pentagon`a yardımcı olduğunu yazan gazete, ``saldırı planı üzerinde çalışmaların, Bush`un Irak`a saldırı konusunda istekli olduğunu göstermesinden sonra başladığını`` savundu.  

Afganistan`daki harekatın sonuna yaklaşıldığını ve Bush`un bir sonraki adımla ilgili seçim yapmak zorunda olduğunu öne süren gazete, önce El Kaide hücrelerinin bulunduğu Somali ve Sudan gibi bazı ülkelerde sınırlı ``nokta operasyonlarının`` yapılmasının beklendiğiniduyurdu.  

Gazete, ``Ancak Bush, hemen bunun ardından Irak`a ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin`e yönelik planları değerlendirmeye alacak ve hem askeri hem de diplomatik hazırlıkların yapılması için talimat verecek. Saddam`ın saldırgan tutumu, biyolojik ve kimyasal silah stokları, onu hedef yapacak`` diye yazdı.  

Pentagon yetkililerinin Afganistan`da kazanılan zaferin ardındaki stratejinin Irak`a uyarlanması seçeneği üzerinde durdukları belirtilenhaberde, yetkililerin, Iraklı rejim muhaliflerinden Irak Ulusal Kongresi Başkanı Ahmet Çelebi`nin sunduğu detaylı bir savaş planını dadeğerlendirdikleri kaydedildi.  

Planın uygulanması halinde Washington yönetiminin muhalif gruplarıeğitmek için zaman ve para harcayacağı, daha sonra da hava saldırılarını yönlendirmek üzere Irak`a özel timlerin gönderileceğini yazan The Sunday Telegraph, diğer alternatifin de, ABD Genelkurmay Başkanlığının daha çok üzerinde durduğu, geniş çaplı bir kara harekatıolduğunu savundu.  

Gazete, Iraklı rejim muhaliflerinin Afgan rejim muhaliflerine oranla çok daha zayıf oldukları için bu seçenekte tamamen saf dışı tutulacaklarını yazdı. Gazeteye göre, CIA`in değerlendirdiği üçün alternatif olan Saddam Hüseyin`in darbe ile devrilmesi, daha önceki benzeri girişimlerde uğranılan başarısızlık nedeniyle fazla destek bulmuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!