Penguenler uçak geçerken neden sırt üstü düşüyor

Güncelleme Tarihi:

Penguenler uçak geçerken neden sırt üstü düşüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

İki İngiliz bilim adamı, bugüne kadar çözülemeyen ilginç bir konuyu aydınlatmaya çalışacak. Bilim adamları, üzerlerinden geçen uçakları izleyen penguenlerin neden sırt üstü düştüklerini araştıracaklar.

Daily Telegraph Gazetesi'nin haberine göre iki bilim adamı, Güney Atlantik'te Antarktika açıklarındaki Güney Georgia Adası'nda yaşayan 400 bin pengueni izleyerek bilim tarihinin en ilginç sorularından birine yanıt arayacak. Uzmanları araştırma alanına götüren iddia, İngiliz donanmasında görev yapan pilotların bugüne kadar sık sık dile getirdikleri bir gözlem: Pilotların iddiasına göre penguenler, uçak ya da helikopter gördüklerinde büyülenmiş gibi gözlerini dikiyor ve araç üzerlerinden geçerken de başlarını arkaya attıkları için dengelerini yitirip devriliyorlar.

HMS Endurance gemisinden üst düzey yetkili Stuart Matthews, uçak seyri sırasında penguenlerin sırt üstü düştüklerine inandığını söyledi. Matthews, ‘‘Penguenler her zaman helikopterlere bakarlar ve sırt üstü düşene kadar da izlemeye devam ederler’’ dedi. Araştırma kapsamında HMS Endurance gemisindeki helikopterlerinin de farklı irtifalarda uçarak penguenlerin gözlenmesine yardımcı olacağı kaydedildi. Araştırma ekibinden Dr. Richard Stone, uçakların penguenlerde stres yaratabileceğini ve nefes almalarını etkileyebileceğine dikkat çekti ve şunları söyledi:

‘‘Helikopterler geçerken penguenlerin nabzı yükselebilir ya da en kötüsü soluk almaları azalabilir. Kuluçka dönemlerinde ise bu durum hayli zarar verici olur.’’

Falkland Savaşı'na katılmış pilotlar da penguerlerin sırt üstü düştüklerini belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!