PC’lerde bahar temizliği

Güncelleme Tarihi:

PC’lerde bahar temizliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

PC’nize yapacağınız çok basit bir iç-dış temizlikle hem kullanım süresini artıracağınızdan hem de daha çok verim alacağınızdan kuşkunuz olmasın.

Haberin Devamı

Size koşulsuz hizmet eden PC’nizin de bir bahar temizliğine ihtiyacı olduğunu hiç düşündünüz mü? İşe, gereksiz e-postaları silmekle başlayabilirsiniz. Sabit diskte yer alan irili ufaklı gereksiz dosyaları da silin. Daha sonra gerekli olabilecek, film ya da fotoğraf gibi dosyalarınızı harici bir diske aktarın. Güvenilir bir antivirüs yazılımıyla sisteminizi tam bir taramadan geçirin. Hazır temizlik işine girmişken biraz güvenliği artırmaya ne dersiniz? PC’nizin başkaları tarafından kurcalanmasını istemiyorsanız açılışa şifre koymak iyi bir fikir olabilir. Kullanmadığınız yazılımları sistemden kaldırmak da PC’nize hissedilir ölçüde bir rahatlama sağlayacaktır. Bu işlemlerin ardından disk birleştiricisini çalıştırırsanız iç temizlik bitti demektir. Sıra geldi dış temizliğe. Unutmamanız gereken; asla ve asla alkol ve çözücü türevi maddeler kullanmamak. Temiz ve nemli bir bezle PC’nizi silmeden önce güç bağlantısını çıkarın. Pilini de çıkartmanız iyi olacaktır. Ekranı temizlerken antistatik bir mikro fiber bez kullanabilirsiniz. Klavye temizliği için kulak çubuklarından yararlanabilirsiniz.      

Haberin Devamı

Sen n’aptın Sony!

Son günlerin flaş konusu kuşkusuz Sony PlayStation Network’ün (kısaca PSN) kırılması ve burada kayıtlı milyonlarca kişiye ait bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmiş olması. Sony’nin belirttiğine göre isim, adres ve doğum tarihi gibi bilgilerin yanı sıra kredi kartı numaraları da çalınan bilgiler arasında. Sony, her ne kadar kredi kartı güvenlik numaralarının çalınmamış olduğunu belirtse de güvenlik garantisi vermekten uzak bir tablo çizerek, özür üzerine özür diliyor. Yapılan açıklamaya göre 100 milyondan fazla kişiyi etkileyen bu güvenlik açığının sizi de etkilememesi için PSN’e ya da SOE’ye (Sony Online Entertaintment) daha önce kredi kartı numaranızı verdiyseniz, bu kartı iptal ettirmeniz yerinde bir davranış olacaktır. İptal ettirmeden önce karttaki nakit akışını kontrol edin. Eğer anormal bir hareket görüyorsanız bankanıza başvurun. Alabileceğiniz bir diğer önlemse PSN ve SOE şifrenizi değiştirmek. Bu seçenek, özellikle şifrenizi başka sitelerde de kullanıyorsanız önem taşıyor. Sony’nin zarar gören prestijini düzeltebilmek için çeşitli hediyeler dağıtacağı konuşulsa da, mevcut durumda milyonlarca PlayStation 3 kullanıcısını etkileyen bu güvenlik açığının yarattığı zararı telafi edebilmek, Sony için bile çok zor.

Bunları yapın

Haberin Devamı

Dizüstü PC ile mobil olarak çalışırken en büyük sıkıntı, pilin en ummadık zamanlarda bitmesidir. Ekran aydınlatmasını kısmak size ekstradan birkaç dakika kazandırsa da eğer adaptörünüz yanınızda değilse çalışmanız yarım kalır. Oysa küçük bir müdahale ile kolayca tüketimi düşürebilirsiniz. Windows masaüstü ekranında sağ alt köşedeki saatin yanında bulunan güç simgesine tıklayıp güç tasarrufu planını seçerek, dizüstü PC’nizin performansını biraz düşürme pahasına, pilinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz. Performans düşecek dediğimize aldanmayın. Bu yöntemle, bazı özel uygulamalar dışında PC’nizde bir yavaşlama hissetmeyeceksiniz. Eğer performanstan ve pilden vazgeçemezseniz, ‘Dengeli’ (Balanced) profilini seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bunları yapmayın

Dizüstü PC’lerin fiyatı düşünce çoğu kullanıcı masaüstü PC yerine dizüstü PC satın almaya başladı. Dizüstü PC’lerin artan performansları ve gerektiğinde mobil çalışabilme esnekliği, bu noktada karşımıza çıkan diğer avantajlar arasında. Siz de dizüstü PC’nizi mobil kullanım yerine daha ziyade sabit olarak kullanıyorsanız, pilini takılı tutmayın. Dizüstü PC’nizdeki pili tam dolu şekilde çıkartıp, hava almayacak şekilde paketleyerek, kuru ve serin bir yerde (örneğin çekmecenizde) saklayabilirsiniz. Mobil kullanım gerektiğinde pilinizi kolayca takıp kullanabilirsiniz. Eğer sıkça mobil kullanım söz konusu değilse, ayda bir pili dizüstü PC’ye takarak, azalan şarjı tamamlarsanız piliniz, dizüstü PC’nizin modası geçene kadar performansından kaybetmez.

Haberin Devamı

Haftanın fırsatı

Yeni bir PC aldınız ya da Windows’u yeniden kurdunuz, sistemde ihtiyaç duyacağınız tüm yazılımları tek tek yüklemek ve PC’nizi alıştığınız hale getirmek tüm gününüzü alır. Oysa ninite.com adresine gittiğinizde Winamp’ten tutun Open Office’e kadar yeni bir PC’nin ihtiyaç duyabileceği tüm yazılımları bir arada bulabilirsiniz. Dahası farklı kategorilere ayrılmış bu yazılımlardan ihtiyaç duyduklarınızı seçerseniz, sayfanın en altında bulunan “Get Installer” kutucuğuna tıkladığınızda, ninite.com sizin için özel bir kurulum prosedürü yaratıyor ve seçtiğiniz yazılımlar siz herhangi bir müdahalede bulunmadan otomatik olarak arka arkaya sisteminize kuruluyor. Kısaca sadece 2-3 fare tıklamasıyla bir gününüzü alacak işi yapmış oluyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!