Pazarlıkta o da varmış

Güncelleme Tarihi:

Pazarlıkta o da varmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümet ile FP arasındaki Çankaya pazarlığında parti kapatmanın zorlaştırılması ve milletvekili maaşlarının yanısıra Erbakan'ın yasağının da olduğu belirlendi. Siyasi yasakların 3 yıla indirilmesini isteyen FP'nin teklifi kabul edilirse, Erbakan yılbaşında aktif politikada...

BAŞKENT kulisleri, hükümet ile FP arasındaki Çankaya pazarlığında yaşanan son dakika sürpriziyle çalkalanıyor. FP, parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa'nın 69. madde değişikliğini benimseyip, siyasi yasak süresini de 4 yıla indirmeye yeşil ışık yakan hükümetle, bu sürenin 3 yıla indirilmesini pazarlık konusu yapmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ‘‘5+5 formülü’’nde sıkışan hükümetin, FP'nin bu teklifini de benimsemesi halinde, yasaklı lider Necmettin Erbakan, yıl başında yasağından kurtulup aktif politikaya dönebilecek.

FP kulislerinde, bu değişikliğin Meclis'ten geçmesi halinde, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan FP Büyük Kongresi'nin, Erbakan'ın yasağının kalkacağı 22 Şubat 2001 tarihi de gözönüne alınarak erteleneceğinden söz ediliyor. Bu durumda, kongrenin yapılacağı 2001 yılına kadar Kutan'ın Genel Başkanlık görevini sürdüreceği, FP kulislerinde yaygın olarak konuşuluyor.

BİR GELSİN BAKALIM

Cumhurbaşkanı seçiminde kriz çıksın istemedikleri için konuya uzlaşmacı yanaştıklarını belirten Kutan, ‘‘Cumhurbaşkanını halk seçsin’’ tekliflerinin Meclis'te kabul görmemesi halinde, ‘‘5+5 formülüyle Meclis seçsin’’ teklifini ‘‘kabili müzakere’’ olarak gördüklerini bildirdi. Kutan, FP'nin dünkü il başkanları toplantısında, ‘‘Siyasi yasakların 4 yıla indirilmesi’’ konusunda ısrarlı olup olmayacaklarının sorulması üzerine de, bu konuda kendilerine resmi bir teklif ulaşmadığını belirterek, ‘‘Bakalım onlardan nasıl teklif gelecek. Onu gördükten sonra bu yorumu yapabiliriz’’ dedi. Ancak, sadece bu değişikliklerin de yeterli olmayacağını savunan Kutan, demokratikleşme açısından daha köklü değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu da bildirdi ve bu konuda hükümete gerekli desteği vereceklerini söyledi.

HESAPLAR ALT ÜST

Bugünlerde adaylığını ilan etmeye hazırlanan yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül'ün de, bu gelişmeler üzerine adaylık açıklamasını geçici olarak askıya aldığı öne sürüldü.

Teşekkür edecek

Cumhurbaşkanlığı pazarlığında, FP'yi kapanmaktan kurtaracak Anayasa'nın 69. maddesiyle ilgili değişikliğin de gündeme gelmesi, FP'de bayram havası yarattı. Hükümetle bu konuda yürütülen gizli pazarlığın mimarı Genel Başkan Recai Kutan, dün partisinin il başkanları toplantısında ayakta alkışlandı ve ‘‘Başbakan Kutan’’ sloganlarıyla karşılandı. Kutan, 5+5 formülüyle birlikte gündeme gelen 69'uncu madde değişikliğine ilişkin henüz kendilerine bir teklif ve bilgi ulaşmadığını belirtti, ancak partilerin kapatılmasını güçleştiren böyle bir değişiklikten memnuniyet duyacaklarını ve teşekkür edeceklerini söyledi.

FP'li başkan gözaltında

MALATYA'da yapılan Hizbullah operasyonunda, aralarında FP Merkez İlçe Başkanı Ali Bakan'ın da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Bir süre önce FP İl Yönetim Kurulu üyesi Hasan Dündar da gözaltına alınmıştı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi doktoru Veysi Fidantekin, Hizbullah örgütüyle ilişkisi bulunduğu iddiasıyla önceki akşam gözaltına alındı. Diyarbakır'da düzenlenen Hizbullah operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı 60'ı buldu. 300 Hizbullahçının tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevinde doktorluk yapan Veysi Fidantekin'in Hizbullahçılarla özel olarak ilgilendiği, cezaevi ile örgüt arasında bağlantı sağladığı öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!