Patronlar euronun geleceğine karamsar bakıyor

Güncelleme Tarihi:

Patronlar euronun geleceğine karamsar bakıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2010 17:52

Kanada merkezli yatırım bankası RBC Capital Markets tarafından yaptırılan bir araştırma, küresel iş dünyasının önde gelen isimlerinin euro bölgesinin önümüzdeki üç yıl içinde dağılacağına yönelik riskte artış gördüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

Banka tarafından Economist Intelligence Unit adlı araştırma şirketine yaptırılan araştırmada şirket CEO'larıyla banka başkanlarından oluşan 440 katılımcı görüş bildirdi. Katılımcıların yarısı, 2013 yılına kadar bir ya da daha fazla ülkenin euro bölgesinden ayrılma ihtimalinin yüzdem 50 olduğunu belirtti.

 

Katılımcılar buna gerekçe olarak ise 16 üyesi bulunan euro bölgesinde her geçen gün daha da ağırlaşan borç yüklerini gösterdi. İş dünyasının önde gelen bu kişilerinin yüzde 36'sı ise aynı dönem içerisinde euro bölgesinin tamamen dağılma ihtimalinin en az yüzde 25 olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

İLK GİDECEK OLAN YUNANİSTAN   

Üç yıl içinde euro bölgesinden en az bir ülkenin ayrılacağını öngörenler, yaptıkları sıralamada ayrılma ihtimali en yüksek ilk ülkenin Yunanistan olacağını söyledi. Bu sıralamada Yunanistan'ı, Portekiz, İspanya ve İrlanda takip etti.

 

Çalışmada, krizin devam etmesi durumunda, euro bölgesine olan güvenini kaybedeceği düşünülen Almanya'nın, ayrılma olasılığı en yüksek beşinci ülke olduğu sonucu ortaya çıktı.

 

G20 ÜYELERİ DE İFLAS EDEBİLİR

Çalışmada G20 ülkelerinin borçlarını ödeyememe durumuna düşeceğine az ihtimal verildiği sonucu ortaya çıksa da, katılımcıların üçte birinden fazlası, euro bölgesindeki sorunların dışarı sıçrayabileceği kaygısıyla bunun olma ihtimalinin yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. 

 

Bu sorunla karşılaşmaya en yakın G20 ülkesi olarak İtalya gösterildi. Çalışmaya katılanlara göre Arjantin, Türkiye, Meksika ve Rusya, İtalya'yı takip eden ülkeler oldu.

 

Hem G8 hem de G20 ülkeleri için bu tahmin yapıldığında ise İtalya'yı takip eden ülke İngiltere oldu.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte iş dünyasının liderlerinin yüzde 67'si euronun önümüzdeki bir yıllık sürede dolar karşında değer kaybedeceğini de tahmin etti.

 

* Bu haber 28 Haziran’da Financial Times gazetesinde “Business leaders fear for eurozone survival” başlığıyla yayımlandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!