Patrik laterna çaldı

Güncelleme Tarihi:

Patrik laterna çaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2010 00:00

Fener Rum Patriği Bartholomeos önceki gün İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti için özel olarak yaptırılan laternayı çaldı.

İstanbul Yeniköy’deki Aya Paraşkevi Rum Ayazması’nda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Bartholomeos, İstanbullu Rumlar olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

İSTANBUL 2010 Kültür Başkenti için yapılan laterna, önceki gün Yeniköy’deki Aya Paraşkevi Rum Ayazması’ndaydı. Aya Paraşkevi Rum Ayazması Günü’ne katılan Patrik Bartholomeos, ayin sonrası laterna çaldı. Ayine, Yunan Başkonsolosu Vasileios Bornovas da katıldı.
Partik Bartholomeos konuşmasında, İstanbullu Rumlar olmaktan gurur duyduklarını söyleyerek, “Hep bu ülkede yaşayacağız. Rum vatandaşları asla bu ülkeyi bırakmayacak” diye konuştu. Konuşmanın ardından, laternayı yaptıran Nilüfer Saltık, gösteriyi başlattı. Saltık’a, 1930’ların kıyafetlerini giyen gençler eşlik etti. Laternanın 1930’larda çok moda olduğunu hatırlatan Saltık, “Ayazmalarda yapılan törenlerin çıkışında insanlar laterna eşliğinde eğlenirdi. Sokakta ve şehirde ortak yaşamanın eski simgesiydi. İstanbul eskiden imparatorluk başkentiydi. Onu hala yaşatabilmek beni çok heyecanlandırıyor” dedi.
Törene katılan 80 kadar kişi, yağmura rağmen dağılmazken, konuklardan Eleni Napu, “Türkler ve Yunanlılar bu müzik eşliğinde kasap havası oynardık” diye konuştu.

Gül ağacından

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri için özel olarak yaptırılan laternada 18 şarkı bulunuyor. Aralarında Türk ve Yunan şarkılarının yanı sıra “Bekledim de Gelmedin”, “Telgrafın Tellerine” ve “Kalenin Bedenleri” gibi iki kültürün de sahiplendiği ortak şarkılar da var. Laterna yapımını bilen son usta, Selanik’te yaşayan Panos İoannidis. Bu laternayı da İoannidis, gül ağacından yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!