Paskalya sevinci

Güncelleme Tarihi:

Paskalya sevinci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsa'nın dirilişini kutlamak için düzenlenen ayinlerde kiliseler dolup taştı. Ayinlere İstanbullu Rumların yanısıra Yunanistan'dan yaklaşık 100 otobüsle gelen turistler de katıldı.

TÜRKİYE'de yaşayan Hıristiyanlar ile Yunanistan'dan otobüslerle akın akın gelen komşularımız, İsa'nın dirilişi olarak kutlanan Paskalya Gecesi'nde kiliseleri doldurdu.

İstanbul'un birçok kilisesinde olduğu gibi, Balat'taki Fener Rum Patrikanesi'ni de dolduran Hıristiyanlar, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayinde mum yakıp dua etti. Gece 24.00'de tüm ışıklar söndü. Yakılan mumlarla İsa'nın dirilişi kutlanırken, bayram başladı. Bartholomeos ayine katılanların yaktıkları mumlar arasında bahçeye çıktı, burada dualar edildi. Saat 23.00 de başlayan ayin, tekrardan kiliseye girilmesinin ardından, saat 02.15'e kadar sürdü.

Kapıda kaldılar

İstanbul'da yaşayan Ortodokslar'ın yanısıra Yunanistan'dan 100'ü aşkın otobüsle gelen Yunanlılar da ayine katıldı. Fener Rum Patrikhanesi'ndeki kilise dolunca gelenlerin büyük bir bölümü bahçede ayine katılmak zorunda kalırken çok sayıda Hıristiyan da kapıda kaldı.

Paskalya kutlamalarına bir hafta önceden başlayan Hıristiyanlar, genelde yedi gün oruç tutarken bazıları 40 gün oruç tutabiliyor. İsa'nın öldükten sonra ruhunun Tanrı'ya kavuşmasını kutlayan Hıristiyanlar, aynı zamanda evlerde paskalya yoğuruyor. Yumurtalar kırmızıya boyanıyor. Çünkü kırmızının sevinç rengi olduğuna inanılıyor.

Geleneklere göre, paskalyadan bir gün öncesinde yedi kilise dolaşılıyor ve mezarlıklar ziyaret ediliyor. Vaftiz anneye ya da vaftiz babalarını ziyaret eden Hıristiyanlar el öpüp, af diliyor, sonra kiliseye gidip oruç bozuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!