Partisiz...Rütbesiz

Güncelleme Tarihi:

Partisiz...Rütbesiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ahmet Necdet Sezer 10. Cumhurbaşkanı

Çankaya Köşkü, tarihinde ilk defa siyaset ve ordu dışından bir ismi konuk edecek; Yüksek Hákim Ahmet Necdet Sezer. En yakınlarına göre, beş partinin ortak imzası ile aday gösterilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, tam bir ‘‘tarafsızlıkla’’ görev yapacak.

ÇANKAYA Köşkü'ne ilk kez ‘‘Partisiz, rütbesiz’’ bir isim, bir yüksek hakim Cumhurbaşkanı olarak çıkıyor. Sezer, asker kökenli olan, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, siyasi parti liderliğinin ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Celal Bayar, Turgut Özal, Süleyman Demirel'in ardından bir ilk olarak Köşk'e çıkıyor. En yakınlarına göre, beş partinin ortak imzası ile aday gösterilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, tam bir ‘‘tarafsızlıkla’’ görev yapacak.

Oylamayı evinde izledi

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kendisini Çankaya Köşkü'ne taşıyan oylamayı Devlet Mahallesi'ndeki evinde izledi. Sabah saatlerinde Anayasa Mahkemesi'ne gelen Sezer, dün öğle saatlerine kadar makamında kaldı. Sezer, daha sonra evine geçti. Sezer, TBMM'de cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan üçüncü tur oylamayı evinde, ailesi, yakınları Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Ali Hüner, Yargıtay Birinci Başkanvekili İsmet Aslan, Anayasa Mahkemesi üyesi Ertuğrul Ersoy ve avukat Enis Tunga ile birlikte televizyondan izledi.

Sezer'in yerine üç aday

AHMET Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle Anayasa Mahkemesi Başkanlığı da boşaldı. Başkanvekili Haşim Kılıç, Sezer'in yerine seçim yapılana kadar vekalet edecek. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için asıl üyeler Mustafa Bumin, Yalçın Acargün ve Fulya Kantarcıoğlu'nun adı geçiyor. Sezer'den boşalan asıl üyelik için de Yargıtay Genel Kurul'u üç aday gösterecek. Bu üç adaydan birini cumhurbaşkanlarının Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmemesini isteyen yeni Cumhurbaşkanı Sezer, kendi yerine üye atayacak. Ancak, atama süreci uzayacağı için en kıdemli yedek üye olarak Samia Akbulut'un heyete gireceği ve yine başkanlık için oy kullanacağı belirtildi.

Oylama sonuçları

Mazbatayı ‘halefi’ Arseven'den aldı

AHMET Necdet Sezer, dün TBMM'de Cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin mazbatasını alırken ilginç bir olay da yaşandı. Sezer'e mazbatasını, hakim olarak ilk göreve başladığı Dicle'den tayin olduğunda yerine gelen halefi, Meclis Başkanvekili Nejat Arseven verdi. Bu tesadüf dünkü mazbata töreni sonrasında Sezer'in odasında espri konusu oldu. Sezer, Meclis Başkanvekili Arseven'den mazbatasını aldıktan sonra, TBMM Başkanlık Divanı üyeleriyle odasına çıktı. Bu sırada Sezer ile Arseven arasındaki samimi sohbet Başkanlık Divanı üyelerinin de dikkatini çekti. Bunun üzerine Arseven, ‘‘Yıllar önce Dicle hákimliği sırasında biz halef seleftik. Sayın Sezer, Dicle hákimliğinden başka bir yere atanınca yerine ben gitmiş ve kendisinden görevi devralmıştım’’ dedi.

Aday 1. Tur 2. Tur 3. Tur

Ahmet Necdet Sezer 281 314 330 (SEÇİLDİ)

Yıldırım Akbulut 56 88 Çekildi

Nevzat Yalçıntaş 61 66 113

Sadi Somuncuoğlu 58 32 43

Doğan Güreş 35 22 Çekildi

Ahmet İyimaya 10 Çekildi Çekildi

Rasim Zaimoğlu 7 3 24

Agah Oktay Güner 5 Çekildi Çekildi

Oğuz Aygün 4 Çekildi Çekildi

Mail Büyükerman 3 2 7

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!