Partilerden Musul tepkileri

Güncelleme Tarihi:

Partilerden Musul tepkileri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 16:37

IŞİD'in Türkiye'nin Musul Konsolosluğunu basarak, konsolos başta olmak üzere Türk vatandaşlarını kaçırması muhalefetin de büyük tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Bunun doğrudan devletimize ve egemenliğimize bir saldırı olduğunu belirten MHP, hükümetin derhal Meclis'e bilgi vermesini istedi. Oktay Vural, "Bu olayda Esad'a karşı terör örgütünü destekleyenlerin büyük sorumluluğu vardır" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, hükümetin olayla ilgili derhal Meclis'e bilgi vermesi çağrısında bulunda. IŞİD'in yaptığının Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenliğine, toprağına bir saldırı olduğunu söyleyen Vural, "Meclis acilen Musul gündemiyle toplanmalıdır. Başbakan, doğrudan bilgi vermelidir. İçerde bayrağımıza, dışarda toprağımıza saldırılması, AKP politikalarının sonucudur" dedi.

Hürriyet'e konuşan Vural, "IŞİD'i ortaya çıkaran nedenler, Suriye'de Esad'a karşı terör örgütlerini destekleyenler, Türkiye üzerinden terör örgütlerine silah devşirenler kimlerdir? Bu sürecin sorumlusu AKP hükümetidir. Bu dışişleri meselesi olmaktan çıkmıştır. Doğrudan başbakan bu konuda TBMM'ye bilgi vermelidir" dedi.

Haberin Devamı

"Suriye uçak düşürdüğünde, bayrak indirildiğinde sesini çıkarmayanlar, Esad'ı indirmek için terör gruplarıyla işbirliği yapanlar parlamentoya gelerek hesap vermelidir" diyen Vural, bunun doğrudan Türkiye'nin egemenliğine bir saldırı olduğunu söyledi. Vural şöyle konuştu:

"T.C devletini yönetecek bir irade yoktur. Devrede bir hükümet yoktur. Konsolosluğu boşaltacak bir hükümet yoktur. Başbakan cumhurbaşkanlığı için kampanya yürütmekten başka bir gayret içinde değildir. Bütün bu süreç içinde hükümetin ciddi bir acziyeti olduğu açık ve nettir.

MHP olarak derhal parlamentoya bilgi verilmesi ve egemenliğimize yönelik bu saldırı konusunda oluşturulacak politikalar ve tavırlar konusunda inisiyatif oluşturulmalıdır. Hükümetin acziyetinin bedelini maalesef milli güvenliğimize yönelik tehditlerin artması olarak ödüyoruz. Sürecin sorumlusu olan hükümet parlamentoya hesap vermelidir. "

CHP'Lİ KORUTÜRK’TEN GÜL'E ÇAĞRI: "BAKANLAR KURULU'NU TOPLA"

CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Büyükelçi Osman Korutürk, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun İŞİD tarafından basılması konusunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrı yaptı.
Başbakan Erdoğan'ın "Cumhurbaşkanı olmaya karar vermesi halinde, Bakanlar Kurulu'nu toplamak dahil, her türlü yetkiyi kullanabileceği" açıklamalarını hatırlatan Korutürk, "Madem bu yetki var, şimdi neden kullanıyor? " sorusunu gündeme getirdi. Korutürk, "Cumhurbaşkanı Gül, eski bir dışişleri bakanı olarak bu konularda tecrübeli. Bakanlar kurulu'nu toplantıya çağırsın" dedi.

Haberin Devamı

"DAVUTOĞLU BOŞ İŞLERLE UĞRAŞACAĞINA..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun halen New York'ta, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne geçici üye olması için kulis çalışmasında olduğunu söyleyen Korutürk, "tüm bu yaşananlardan sonra, kimse Türkiye'ye güvenlik konseyi üyeliği vermez. Davutoğlu boş işlerle uğraşacağına, gelsin burada, kriz masasının başında dursun" dedi.

"MUSUL KONSOLOSLUĞU BASILMIŞ, MECLİS'TE 50 KİŞİ..."

Bir dönem Türkiye'nin "Irak özel temsilciliği" görevini yürüten, Dışişleri Bakanlığı'nda ırak ve ortadoğu uzmanı olarak tanınan Korutürk, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'nun basıldığı gün TBMM'de sadece 50 vekilin bulunmasına da tepki gösterdi. Korutürk, "Musul başkonsolosluğumuz basılmış, Meclis'te 50 kişi var. Derhal Meclis'te genel görüşme açılmalı" dedi.

Haberin Devamı

"IŞİD'E YARDIM YALAN"

AK Parti Muş Milletekili Faruk Işık, IŞİD'in, göründüğünden de kirli ve karanlık bir terör örgütü olduğunu söyledi. IŞİD'in 2013'te Suriye'de ilk eylemlerini yaptığını, hızla büyüdüğünü ifade eden Işık, "Özgür Suriye Ordusu altında savaşan küçük grupların önünde zor seçim vardı. Ya IŞİD'e katılacak ya da ona karşı savaşacaklardı. Güçleri olmadığı için IŞİD'in zulmüne boyun eğdiler" dedi.

Işık, Hükümet ve devletin IŞİD'e yardım ettiği söylemlerinin külliyen yalan olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hükümeti eleştireceğimize milli sorun olan Musul üzerinde düşünmemiz gerekir. Hükümet'e topu atarak, bu işin üstünü örtme şansımız yok. Türkiye Devleti, IŞİD'i terör örgütü olarak tanıdı. Türkiye ordusu, devleti, defaten IŞİD'in konvoy ve hedeflerini vurdu. IŞİD'in, bölgede Arap, Asuri, Kürtler, Ermeniler, Türkmenlere düşman terör örgütü olduğunu biliyoruz. Hükümet olarak bunu dile getirdik. Musul'un IŞİD tarafından işgal edilmesi, bölgesel güvenlik açısından ciddi tehlike oluşturuyor. Türkiye güçlü devlettir. Saniyelik ve anlık birtakım manevralarla başarı kazanan IŞİD terör örgütü, eğer Türkiye'nin damarına bastığı andan itibaren çok ciddi cevap bulacaktır. Herkes bunu böyle bilsin. Konsolos saldırıları, şoförleri gözaltına almaları... Türkiye, bunlara göz yummayacaktır, her türlü önlemi almaya devam edecektir. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!