Partilerde aday belirleme yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Partilerde aday belirleme yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Siyasi Partiler seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, hem belediye başkanlığı, hem de milletvekili adayı belirleme yöntemlerini kesinleştirdi. Partilerin üst yönetimlerinin aldığı karara göre, parti içi demokrasi olarak nitelendirilen önseçim, sınırlı şekilde uygulanacak. Partilerin aday belirleme yöntemleri şöyle:

FP: Merkez yoklaması

Parti, hem belediye başkanlığı hem de milletvekili adaylarını merkez yoklaması ile belirleyecek. Kimlerin aday olacağı konusunda perde arkasından Necmettin Erbakan'ın belirleyici olacağı belirtiliyor.

ANAP: Büyük kentler Yılmaz'ın

Başkanlık Divanı kararına göre, milletvekili ve belediye başkan adayları teşkilat gözetiminde ön seçimle belirleyecek. Yalnızca Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana illerinde belediye başkan adayları merkez yoklamasıyla belirlenecek. Teşkilat ile milletvekili arasında uzlaşma olan yerlerde ise belediye başkan adayları uzlaşma ile saptanacak.

DSP: Merkez yoklaması

Milletvekili ve belediye başkan adayları örgüte danışılarak merkez yoklaması ile belirlenecek.

CHP: Hem merkez hem ön seçim

Milletvekili adayları ön seçim ile belirlenecek. Belediye Başkan adaylarında ise Güneydoğu'daki 22 il için merkez yoklaması yapılacak. Ayrıca İzmir, Antalya, İçel, Samsun, Antep ve Adana illerinin belediye başka adayları da merkez yoklamasıyla saptanacak.

MHP: Merkez yoklaması

MYK da, seçime girecek adayların Merkez Yoklaması yöntemiyle belirleneceğini kararlaştırdı ve bunu YSK'ya bildirdi. Ancak, MHP yetkilileri, yasada belirtilen önseçim ve teşkilat yoklaması yöntemleri dışında, adayları fiilen belirlerken genişletilmiş teşkilat yoklaması yöntemini uyguladıklarını bildirdiler.

DYP: 21 il Çiller'in

Parti, 51 ilde belediye başkan ve milletvekili adaylarını ön seçim ile belirleyecek. Yönetim tarafından belirlenen 21 ilde ise merkez yoklaması yapılacak..



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!