Park haraç bıçak

Güncelleme Tarihi:

Park haraç bıçak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 00:00

Toplumda giderek yükselen şiddet ilköğretime kadar indi. Bursa’nın ünlü alışveriş merkezi Zafer Plaza önündeki haraç tartışması, hergün yüzlerce kişinin dolaştığı Selimiye Parkı’nda hesaplaşmaya dönüştü. 12-14 yaşındaki öğrencilerin bıçaklı kavgasında 3’ü hastanelik oldu. Göğsünden bıçaklanan bir çocuğun durumu ağır.

ÇETELER ilköğretim okullarına kadar indi. Bursa’da bir parkta 12-14 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencileri bıçaklı kavgaya tutuştu. Üç çocuk bıçakla yaralandı. İlköğretim öğrencilerini bıçaklı sopalı ’hesaplaşmaya’ kadar götüren olay, geçen salı günü Bursa’nın en ünlü alışveriş merkezi Zafer Plaza önünde iki öğrenci grubunun haraç tartışmasıyla başladı. Yıldırım İlçesi’ndeki Reşitpaşa İlköğretim Okulu’nun sorunlu öğrencileri 14 yaşındaki M.A. ve S.B., ilk karşılaştıkları Osmangazi İlçesi’ndeki Fethi Açançiçek İlköğretim Okulu öğrencileri 14 yaşındaki N.S. ve A.Y. ile 12 yaşındaki A.E.’den para istedi.

KÜFÜRLEŞTİLER

Para vermeyi reddeden N.S., A.Y. ve A.E. ile M.A. ve S.B. arasında küfürleşme başladı ve ardından kavga çıktı. Zafer Plaza’nın güvenlik görevlileri kavgayı ayırdı. Okulda başarılı olmayan ve sürekli dışarda dolaşan iki öğrenci grubu, birbirlerini takibe başladı. Önceki gün saat 15.00 sıralarında M.A. ve S.B.’nin, Selimiye Mahallesi’ndeki bilardo salonuna girdiklerini gören N.S., A.Y. ve A.E., peşlerinden gitti. Yanlarına birkaç arkadaşlarını da alan 3 kişi ile bir gün önce kendilerinden para isteyen 2 öğrenci arasında başlayan tartışma bilardo salonunun önündeki Selimiye Parkı’nda kavgaya dönüştü. Yüzlerce kişinin önünde bıçaklı- sopalı hesaplaşmada Reşitpaşa İlköğretim Okulu öğrencileri N.S., A.Y. ve A.E. bıçakla yaralandı. Bursa Valiliği’ne 400, Osmangazi Kaymakamlığı’na 100 metre uzaklıktaki haraç hesaplaşmasında göğsüne aldığı bıçak darbesiyle yere yığılan A.E., bacağından yaralanan N.S. ve kolundan yaralanan A.Y., çevrede bulunanlar tarafından yakındaki Çocuk Hastanesi’ne götürüldü. Hastanede tedavi altına alınan 3 öğrenciden göğsünden yaralanan A.E.’nin durumunun ciddi olduğu belirtildi.

BİRİ KAÇTI

Yaralı çocukların ifadesinden sonra harekete geçen polis M.A. ile S.B.’yi aramaya başladı. S.B. bir giyim mağazasında çalışan babası Cumhur B.’den boşanan annesinin Suna’nın evinde yakalanarak gözaltına alındı. M.A.’nın ise Fethiye’deki ağabeyinin yanına kaçtığı saptandı. Bursa'da, 12-14 yaşları arasındaki A.E, N.S. ve A.Y.'yi bıçakladıktan sonra kaçan her ikisi de 14 yaşındaki S.B.'den sonra diğer zanlı M.A. da yakalandı. Olaydan sonra ağabeyinin yaşadığı Fethiye'ye giden M.A., polisin Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü uyarması sonucu yakalandı. Otobüs terminalinde indikten sonra önlem alan polisler tarafından yakalanıp çocuk şubesinde bekletilen M.A.'nın yarın Fethiye'ye giden ekip tarafından alınıp Bursa'ya getirileceği bildirildi.

Hem de güpegündüz

Bursa’nın Selimiye Mahallesi’ndeki Selimiye Parkı’nda önceki gün saat 15.00 sıralarında 12 yaşındaki A.E. göğsünden, N.S. ve A.C.Y. ise kolundan ve bacaklarından bıçaklandı. Çocuklar kucakta ve sedyeyle hastaneye taşındı. A.E. ve N.S.’yi yaralı halde sedye ve hastane görevlilerinin kucağında gören ailelerin daha küçük çocukları şaşkınlıkla bakıyordu.

Aileleri sorunlu

Selimiye Mahallesi’nde önlerini kestiği A.C.Y (15), A.E. (12) ve N.S’yi (14), para ve sigara talebinin geri çevrilmesi üzerine bıçakladığı öne sürülen ilköğretim okulu öğrencisi S.B (12), güvenlik güçlerince yakalandı. S.B, Çocuk Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Bıçaklama olayının zanlısı S.B.’nin, babasından boşanan annesinin yanında kaldığı, M.A.’nın ise çok çocuklu bir ailenin oğlu olduğu ve babası kendisini nüfusuna geçirmeyince ağabeyinin nüfusuna kaydolduğu belirtildi.

Sevgisizliğin sonu

ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Suna Taneli, şiddetin sokaklarda çocuklara kadar inmesinin en önemli nedeninin sevgisizlik olduğunu söyledi. Kentin çeşitli noktalarında sustalı çakı ve bıçakların rahatlıkla satıldığını hatırlatan Prof. Taneli, şöyle konuştu: "Çocuk televizyonda şiddeti görüyor. Aile içinde şiddeti görüyor. Televizyonlarda işi olmayanlar birilerini yaralıyor, öldürüyor. Çocuklar bunlarla büyüyor. Sorun ailenin sorunudur deyip, kestirip atamayız. Sorun toplumun sorunudur. Çocuklarımıza öfkeyi üzüntüye dönüştürmemeyi öğretmeliyiz. Duygularını ifade etmeyi öğretmeliyiz. Öfkeyi başka şekillerde ifade etmeyi anlatmalıyız."

Görüntüler etkiliyor

BAKIRKÖY Psikiyatri Tedavi ve Araştırma Merkezi’nden Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan, gençlerin özellikle televizyon aracılığıyla dünyanın dört bir yanından gelen şiddet görüntülerinden etkilendiğini belirtti, şunları söyledi: "Meclisteki kavgalar, futboldaki şiddet, Mehmet Ali Ağca gibi bir psikopatın kahraman gibi karşılanması, ünlülerin davranışları yada yetiştirme yurtlarında yaşananlar, gençler arasında, şiddetle iletişim kurmayı normal gibi gösteriyor. Genç, babasının silahını alıp hemen kullanabiliyor, istediği şey olmazsa çevresine yada kendisine zarar verecek öfke patlamaları geçiriyor. Bir adım sonrasında da uyuşturucu ve çete üyeliği gibi uç noktalar geliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!