Parası olana üniversite stresi yok

Güncelleme Tarihi:

Parası olana üniversite stresi yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2004 11:41

Sayıları gittikçe artan vakıf üniversiteleri, yükseköğretimi gelir düzeyi yüksek ailelerin çocukları için Öğrenci Seçme Sınavı’nda başarılı olma koşulunu ortadan kaldırıyor. Hukuk ya da bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak isteyen bir aday, 10 ile 15 milyar arasında değişen ücretleri ödemesi durumunda istediği vakıf üniversitesinde okuyabilir.

Haberin Devamı

Üniversitesi eğitimi için başarılı olunması gereken ön koşul Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) herkes için aynı önemi taşımıyor. Sınavı girene adaylardan gelir durumu iyi olanlar düşük puanlarla da istedikleri bölümde eğitimleri sürdürebiliyor. Söz konusu konumdakilere bu olanağı tanıyan vakıf üniversitelerinin sayısı geçen yıl eklenen iki yeni özel üniversite ile 24’e çıktı.

ÜCRET SIKALASI 7.5-24 MİLYAR ARASINDA

Ağırlıklı olarak yabancı dille eğitim veren vakıf üniversiteleri 2004-2005 eğitim-öğretim yılı için fiyatlarını Öğrenci Seçme ve Yerleştir Merkezi’nce hazırlanan "Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nda duyurdu. Özel üniversitelerin fiyat sıkalası 7,5 milyar ile 24 milyar arasında değişiyor.

LİSTESİNİN BAŞINDA YEDİTEPE VAR

Açıklanan öğretim ücretlerine göre en yüksek fiyatı Yeditepe Üniversitesi talep ediyor. Yeditepe Üniversitesi bünyesindeki fakültelere göre fiyatlarını şekillendirirken en yüksek ücreti diş hekimliği için talep ediyor. Yeditepe üniversitesinin hukuk fakültesinde okumak isteyen bir öğrencinin 12 milyar lira yatırması gerekirken bu üniversitenin diş hekimliği fakültesine kayıt yaptırmak isteyen bir adayın yatıracağı ücret ise 24 milyara kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

En düşük eğitim ücretini alan üniversite ise Ankara’daki Çankaya ve Başkent Üniversiteleri oldu. Ortalama yıllık 7.5 milyara yatırabilecek durumdaki her öğrenci Çankaya ve Başkent Üniversitesi’nin istediği bölümünde eğitimini sürdürebilecek.

Türkiye’nin gözde vakıf üniversitelerinden olan Koç, Sabancı ve Bilkent Üniversitelerinin eğitim ücretleri ise 11.5 milyar ile 18.5 milyar arasında değişiyor. Bilkent Üniversitesi eğitim ücretini 7.750, Koç Üniversitesi 12.500, Sabancı Üniversitesi ise 11.100 milyar dolar olarak belirledi.

PARASI OLMAYANA BAŞARI ŞART

Öte yandan eğitim ücretine dayalı olarak faaliyetlerini yürüten Vakıf Üniversitelerinde değil devlet üniversitelerinde yükseköğrenim eğitimi görmek isteyenler ÖSS’den yüksek puanlar almak zorunda.

Gelir düzeyi yüksek olan biri ÖSS’den 314 puan alıp 24 milyar yatırması durumunda Yeditepe Üniversitesi’nin diş hekimliği fakültesine kayıt yaptırabilirken, Ankara Üniversitesi’nin aynı fakültesinde okumak isteyen biri adayın alması gereken puan en düşük 350. Yine ODTÜ’nün bilgisayar mühendisliği bölümünde okumak isteyen bir adayın ÖSS’de 368 puanla ilk bine girmesi zorunluyken, 10 milyarı gözden çıkaran bir aile çocuğu 252 puanla Atılım Üniversitesi’nin aynı bölümünde eğitimini sürdürebilecek.

Hukuk eğitimi görmek isteyen başka bir aday ise bu isteğine ÖSS’den 248 puan alıp 12.5 milyar yatırması halinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde kavuşabilirken, Ankara Üniversitesi hukuk fakültesine girmek isteyenlerin Bahçeşehir Üniversitesi’ne giren adaydan 96 puan fazla alması gerekiyor. Ankara Üniversitesi’nin hukuk fakültesine en düşük 344 puanla girilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!