Paranoya oluştu

Güncelleme Tarihi:

Paranoya oluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2009 00:37

Yargıtay Başkanı Başkanı Hasan Gerçeker, Denizli’de katıldığı toplantıda “Telefon dinlemeler toplumda paranoya, korku yarattı. Bu elbette hastalıklı toplum haline getiren bir durum ortaya çıkarmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

DENİZLİ Barosu’nun düzenlediği “Borçlar Kanunu Tasarısının Getirdiği Yenilikler’’ konulu konferansa katılan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gerçeker, telefon dinlemelerine ilişkin sorular üzerine şunları söyledi: ``İletişimin dinlenmesi konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün toplumda dinlenme paronayası oluşmuştur. Bu elbette hastalıklı toplum haline getiren bir durum ortaya çıkarmaktadır. Ortaya çıkan somut olaylar, bunun paranoyanın da ötesinde olduğunu göstermektedir. Asıl işin üzücü tarafı da burası. Gerek yasaya uygun olarak yapılan dinlemeler olsun, gerekse yasaya uygun olmayan dinlemeler olsun, eğer bunlar temel hak ve özgürlükleri ihlal edici nitelikteyse, hukuk sistemini zedeleyici nitelikteyse, mutlaka üzerine gidilmelidir. Yasaların değişmesi gerekiyorsa, yasaların değişmesi gerekir. Bütün bunlar için çabalarımızı sürdürüyoruz. Yapılan eylemlerin, işlemlerin hukuka uygun olup olmadığını araştırıyoruz ve üzerimize düşen gerekli işlemleri de yetki ve görevlerimiz dahilinde mutlaka yerine getireceğimize kimsenin kuşkusu olmamalıdır.’’

Anayasa değişmeli

Haberin Devamı

Gerçeker, 12 Eylül Anayasası’n-daki hükümlerin mutlaka değiştirilmesini gerektiğini belirtti, şunları söyledi: “Maalesef 12 Eylül Anayasası en büyük darbeyi yargı bağımsızlığına vurmuştur. Yargı bağımsızlığını büyük ölçüde zedeleyen 12 Eylül Anayasası’ndaki hükümlerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yargı reformu yapacağız derken, yargı bağımsızlığını geriye götürmek değil, ileriye götürmek için bu reformları yapmak zorundayız. Bugün, Anayasamız kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsemiş. Yargı, tamamen bağımsız olması gerekiyor ki, tarafsız olsun. Yargı organı, tarafsız olarak Anayasa’dan aldığı yetkiyle, yetkisini millet adına kullanmaktadır. Yargı organının demokratik meşruiyet diye bir sorunu yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!