Paralı askerlerin 'prensi' yine iş başında

Güncelleme Tarihi:

Paralı askerlerin prensi yine iş başında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2011 16:01

Kurulduğu günden bu yana hızla büyüyen ve özel güvenlik şirketi konumundan küresel alanda faaliyet gösteren paralı asker ordusuna dönüşen Blackwater Worldwide şirketi, gelecek günlerde fazlasıyla tartışılacak gibi görünüyor. Irak’ta yaşanan çok sayıda güvenlik skandalında adı geçen şirketin ABD’li kurucusu Erik Prince’in yeni hedefi, Doğu Afrika ülkesi Somali. Paralı askerlerin ‘prensi’, bu ülkede kurmayı planladığı paralı asker birliğiyle korsanlara ve terörizme karşı karlı bir savaş başlatmak istiyor.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Kurulduğu günden bu yana hızla büyüyen ve artık bir özel güvenlik şirketinden küresel alanda faaliyet gösteren paralı asker ordusuna dönüşen Blackwater Worldwide şirketi, gelecek günlerde fazlasıyla tartışılacak gibi görünüyor. Irak’ta yaşanan çok sayıda güvenlik skandalında adı geçen şirketin ABD’li kurucusu Erik Prince’in yeni hedefi, Doğu Afrika ülkesi Somali. Paralı askerlerin ‘prensi’, bu ülkede kurmayı planladığı birlikle korsanlara ve terörizme karşı karlı bir savaş başlatmak istiyor.

 

Prince’in projesi, Cuma günü ABD basınına sızan bilgilerle ortaya çıkarıldı. Projeye göre, Prince iki bin kişilik bir birlik oluşturacak. Birleşmiş Milletler’in desteklediği Somali hükümetine bağlı olacak birliğin masraflarını, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de arasında olduğu komşu ülkeler ödeyecek.

 

Blackwater’ın Somali’deki iş ortağı ise Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığı sonrası dönemde beyaz azınlık hükümetin muhaliflerini öldürdüğü bilinen ve hakkında fazla bilgi bulunmayan Saracen International olacak.

 

SÜRPRİZ DEĞİL

Dünyanın en büyük paralı ordusunun faaliyet alanını Somali’ye kadar genişletmiş olması, Blackwater karşıtlarını hiç şaşırtmadı. Irak’ta “teröre karşı verilen savaş” yıllarında yüz milyonlarca dolar para kazanan Blackwater, onlarca sivilin nedensiz öldürüldüğü iddiasıyla yoğun tepkiye maruz kalmıştı.

 

ABD Donanması’nın özel birliği Navy Seal’de görev yapan 41 yaşındaki Prince, ABD’nin eski başkanı George Bush’un kabinesiyle oldukça yakın bağlara sahipti. Prince, Blackwater’ın marka adını “Xe Services” olarak değiştirdi ve şirketteki tüm hisselerini sattı. Yine de, nedensiz olarak tanımlanan cinayetlerden dolayı şirkete açılan davalardan yakasını sıyıramadı.

 

Prince, son bir yılın neredeyse tamamını Abu Dabi’de geçirdi. Buradaki hükümetle yakın bağları bulunan Prince, BAE’de kalarak hakkındaki davalardan uzak durmayı da başardı. Paralı askerlerin prensi, kısa bir zaman önce bir erkek dergisine röportaj verdi.

 

NEDEN SOMALİ

Prince’in aniden Somali’de yatırım yapma kararı almasının sebebi net olarak bilinmiyor. AP haber ajansına göre, Prince, fidye için Aden Körfezi’nden geçiş yapan ticari gemileri kaçıran korsanlarla ve aşırı İslamcı militanlarla savaşacak bir birlik kurmak istiyor.

 

AP haber ajansının elde ettiği istihbarat raporu, Afrika Birliği tarafından hazırlandı. Raporda, Prince’in Saracen International şirketine mali destekte bulunduğu ve şirketin bu parayla özel milis güçleri eğitmesini sağlayacak anlaşmayı elde ettiği belirtildi.

 

Bu iddialara cevap veren Blackwater’ın sözcüsü Mark Corallo, Prince’in “bu olayda en ufak bir finansal rolü olmadığını” ifade etti.

 

Hürriyet

Bağdat'ta görev yapan bir Blackwater askeri

Corallo, “Prince’in korsan belasıyla boğuşan Somali’ye uzun süreden beri yardım etmek istediği bilinen bir şey. Kendisi korsanlara karşı mücadelede birçok defa danışmanlık hizmetinde bulundu” dedi ve soruları yanıtlamayı reddetti.

 

Saracen, 2002 yılında BM tarafından Kongo’da isyancı milis kuvvetlerini eğittiği iddiasıyla suçlanmıştı. Şirket, yakın dönemde Lübnan, Liberya, Uganda ve BAE’de kayıtlı adresleri bulunduğunu belirtti. Ancak bu adresleri ziyaret etmek isteyen basın kuruluşları söz konusu adreslerin birçoğunun geçersiz olduğunu ortaya çıkardı.

 

 

“SAVAŞ” ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Prince’in Somali’deki amacı her ne olursa olsun, bu ülkedeki faaliyeti savaşın küresel alanda giderek özelleştiği hakkında yaşanan tartışmaları yeniden başlatacak. Geleneksel orduların zayıf kaldığı bölgelerde öne çıkan paralı asker örgütlerine karşı olanlar, bu örgütlerin çalıştırdığı askerlerin her an tetiği çekmeye hazır olduğunu ve sorumluluk tanımadığını belirtiyor.

 

Irak’ta onlarca insanın ölümünden sorumlu tutulan Blackwater’ın adının en çok geçtiği skandal, 2007 yılında Bağdat’ın Nisur Meydanı’nda 17 sivilin öldürülmesi oldu.

 

Bu skandalın ardından, beş Blackwater çalışanı hakkında suçlamada bulunuldu. Ancak, delil toplama sürecinde savunmacıların haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle 2009 yılında dava düştü. Irak İçişleri Bakanlığı ise Nisur Meydanı katliamı esnasında Blackwater ile iş yapan tüm şirketleri sınır dışı etti.

 

Bugün El Kaide ile bağlantısı olan İslami militan örgüt El Şebab ile savaş halinde olan Somali, savaş sonrası Irak’tan çok daha fazla şiddete maruz kalan bir yer. Başkent Mogadişu’nun sadece bir kısmını elinde bulunduran hükümet, Uganda ve Burundi’den gelen sekiz bin kişilik BM gücünün desteğiyle ayakta kalmaya çalışıyor. Diğer yandan, yüksek ücret alan Prince’in paralı askerlerinin gelişiyle, belini doğrultmaya çalışan Somali ordusunun arka planda kalacağı düşünülüyor.

 

 

Haberin Devamı

Hürriyet

Afganistan'daki ABD birliklerine malzeme atan Blackwater'a ait Casa 212 nakliye uçağı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Bu yazı "'Prince of Mercenaries' who wreaked havoc in Iraq turns up in Somalia" başlıklı yazıdan derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!