Papa'ya Kral koruması

Güncelleme Tarihi:

Papaya Kral koruması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 12:27

Emniyet, Papa'nın Türkiye ziyareti sırasında devlet başkanlarına ve krallara yönelik protokolle korunacağını açıkladı. Bu yüzden salı günü Ankara'da çarşamba günü ise İstanbul'da olağanüstü güvenlik önlemleri alınacak. Bazı yollar trafiğe kapatılacak. Böylece yollardaki tadilatlar nedeniyle son dönemde kronik hale gelen trafik problemine bir de Papa önlemleri eklenecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Türkiye'ye gelecek Papa'nın ziyareti sırasında en üst düzeyde güvenlik ve koruma önlemleri uygulanacağını bildirdi. Çalışkan, özellikle İstanbul'da, güvenlik önlemleri alacak personele ilave olarak çevre illerden 750 çevik kuvvete mensup polisin takviye olarak görev yapacağını kaydetti.

Ziyarete ilişkin alınacak önlemlerle ilgili çalışmaların sürdüğünü, kalacağı ve gideceği yerlerde, yol güzergahlarında ve çevrelerinde gerekli araştırma ve incelemelerin halen yapıldığını kaydeden Çalışkan, “Her türlü bilgi çok ciddi olarak değerlendirilmektedir. En ince ayrıntılar üzerinde dahi titizlikle durulmaktadır” dedi.

/images/100/0x0/55ea7ba7f018fbb8f882e54b
BAZI CADDE VE SOKAKLAR KAPATILACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, alınacak önlemlerle ilgili şu bilgileri verdi: “Papa, ülkemizde bulunduğu süreç içerisinde devlet başkanlarına uygulanan tedbirler çerçevesinde en üst düzeyde korunacaktır. Güvenlik eksikliği yaşanması için gerekli tüm tedbirler en ince ayrıntısına kadar planlanarak uygulanacaktır. Güvenlik tedbirleri nedeniyle bazı cadde ve sokaklar gerekirse trafiğe kapatılacaktır. Bu durum ilgili valilikten yapılacak açıklama ile kamuoyuna duyurulacaktır.

Papa'nın ülkemize gerçekleştireceği ziyareti bir basın ordusu izleyecektir. Bütün dünyanın gözü Türkiye'nin üzerinde olacaktır. Vatandaşlarımız, her türlü tepkilerini aşırıya kaçmadan, yasal kurallar çerçevesinde ve demokratik bir şekilde yapmalıdırlar. Papa'nın Türkiye'den olumlu izlenimlerle ayrılması ülkemizi her açıdan olumlu etkileyecektir.”
Çalışkan, güvenlik birimlerinin her türlü bilgi ve duyumu değerlendirdiğini de söyledi.

Haberin Devamı

PAPA, ABD BAŞKANI GİBİ KORUNACAK

/images/100/0x0/55ea7ba7f018fbb8f882e54d
Papa 16'ncı Benedikt, Türkiye'ye yapacağı ziyaretin ilk ayağı Başkentte en üst düzeyde güvenlik önlemleriyle korunacak. Ankara polisi, 11 Eylül saldırıları, Irak işgali ve İstanbul'da meydana gelen patlamalardan sonra Türkiye'ye gelen ABD Başkanı George W. Bush'un, 2004'teki NATO Zirvesi öncesinde yaptığı Türkiye gezisinde alınan tedbirlerin aynısını Papa için de uygulayacak.

28 Kasım Salı günü Ankara'da olması beklenen Papa'nın gezisi öncesi Dışişleri Bakanlığında bir güvenlik zirvesi gerçekleştirildi. Önceki gün yapılan toplantıya Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın üst düzey görevlileri ile ilgili kurumların görevlileri katıldı. Toplantıda, Papa'nın yapacağı gezide alınması gereken önlemler tek tek gözden geçirildi.

ÜÇLÜ ÇEMBERE ALINACAK

Haberin Devamı

Esenboğa Havalimanına saat 13.00 sıralarında inmesi beklenen Papa'yı taşıyan uçağın, gelişiyle birlikte havalimanı başta özel harekat timleri olmak üzere emniyet güçleri tarafından güvenlik çemberine alınacak. Sabah saatlerinden itibaren Papa'nın geçeceği güzergahlar patlayıcı taraması yapacak araçlarla periyodik olarak kontrol edilecek.

Papa Benedikt'in karşılanmasında ve Ankara'daki temasları esnasında Papa'nın kendi korumaları, Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü ekipleri ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Devlet Büyüklerini Koruma Şube Müdürlüğünden oluşan uzman ekipler tarafından 3'lü çember oluşturulacak.

Karşılamanın ardından Papa, kendisini taşıyan zırhlı bir araca binecek. Papa'nın bineceği aracın ikizi de apronda yerini alacak. Papa'nın aracının önünde eskort aracı yer alırken, korumaları taşıyacak olan araçlar, belli mesafelerle onu takip edecek. Papa'nın şehir merkezine gelişi için Ankara Emniyet Müdürlüğü, 3 ayrı güzergah hazırladı. Bu güzergahların 3'ü de kullanılacak şekilde hazır tutulacak. Güzergahlara yol boyunca resmi polisler belli mesafelerde dizilecek. Yoldaki alt geçitlerin üstü, üst geçitlerin de tepesi özel harekat personeli tarafından korunacak. Yol

/images/100/0x0/55ea7ba7f018fbb8f882e54f
güzergahındaki hakim tepeler ile yüksek binalarda da özel harekatçılar yerlerini alacaklar.

İKİZ ARAÇ ŞAŞIRTMACASI

Haberin Devamı

Papa'nın, Esenboğa Havalimanı çıkışından sonra ikiz araç, konvoydan ayrılacak. Bu aracı da başka koruma araçları takip edecek. Papa'yı taşıyacak aracın hangi güzergahı kullanacağı geldiği saatlerde belirlenecek. Papa'nın kullanacağı güzergah belli olduktan sonra ikiz araç kullanılmayan güzergahtan birine yönlendirilecek.

Papa'nın aracını takip eden ve içerisinde frekans karıştırıcı, mobil telefonları kapsama alanı dışı durumuna getiren özel cihazların yer aldığı bir araç da takip edecek. Korumaların kullanacağı özel telsiz frekansı bu araçtan etkilenmeyecek.

Papa'nın şehir merkezine gelişi ve Anıtbakir'i ziyareti sırasında halkın yoğun olduğu yerler sivil polisler tarafından da denetime alınacak. Anıtkabir çevresi ve yüksek binalar özel harekat ve çevik kuvvet birimlerince korunacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı ziyaretinin ardından Papa'nın, Diyanet İşleri Başkanlığına geliş ve gidişinde aynı önlemler alternatif güzergahlarla sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşecek.

EYLEM YAPMAYIN RİCASI

Papa'nın, Hz. Muhammed ile ilgili İslam dünyasında büyük rahatsızlık yaratan açıklamasının ardından yetkililer tarafından “kritik bir ziyaret” olarak nitelenen Papa'nın Ankara ziyareti sırasında muhtemel protesto eylemleri için de Ankara Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileri şimdiden sivil toplum örgütleriyle yakın temasa geçti.

Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlileri, muhtemel eylemlerin sıkıntı yaratmaması için olası protesto gruplarını yakın takibe alacak. Papa'nın geçeceği güzergahlarda, bu grupların yakın teması da engellenecek.

BÜYÜKELÇİLİKTE KALACAK

Temaslarının ardından geceyi Çankaya Birlik Mahallesinde bulunan Vatikan Büyükelçiliğinde geçirecek olan Papa için Ankara'dan ayrılacağı 29 Kasım sabahına kadar büyükelçilik çevresinde adeta kuş uçurtulmayacak.

Büyükelçiliğin çevresindeki binalar ile cadde ve sokaklara giriş çıkışlar kontrollü olacak ve yabancı araçların binanın yakınından geçmesine izin verilmeyecek.Büyükelçiliğin çevresindeki yollar polis ekiplerince sürekli denetlenecek.

Haberin Devamı

Emniyet yetkilileri, Papa'nın Türkiye'yi ziyareti sırasında yanında bulunacak kendi korumalarının şu ana kadar herhangi bir silah taşımak için talepte bulunmadıklarını bildirdiler. Papa Benedikt'in Ankara'da kalacağı 19-20 saatlik süre içerisinde yaklaşık 3 bin polisin koruma görevi yapacağı kaydedildi.

CERRAH: TAKVİYE İSTEYEBİLİRİZ

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Papa 16'ncı Benedikt'in ziyaretiyle ilgili her türlü güvenlik önleminin alınacağını, gerekirse çevre illerden de takviye kuvvet isteyebileceklerini bildirdi.

Cerrah, Papa 16'ncı Benedikt'in İstanbul'da ziyaret edeceği Fener Rum Patrikhanesi, Ayasofya Müzesi, Ermeni Kilisesi ve Vatikan Temsilciliği'nin bulunduğu yerleri bugün yardımcılarıyla gezdiklerini ve alınacak önlemleri değerlendirdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, yapılabilecek protesto eylemlerine ilişkin de eylemler konusunda tespit ettikleri herhangi bir şey olmadığını söyledi.

Cerrah, “Yasal, demokratik şartlar altında olduktan sonra, yapılacak eylemlere herhangi bir müdahalemiz olmayacak. Ama fevri ve daha ağır bir şekilde birtakım şeylere girerlerse, o zaman yasal işlemler yapılır. Bu konuda zaten adliye ile birlikte çalışıyoruz. Arkadaşlarımız yasal işlemleri adliye ile idari işlemleri de Valilik ile görüşüyor” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!